Forside * Featured

Er gennemsigtige laptop-skærme fremtiden?

-
(Foto: Lenovo)

Lenovo har på MWC vist deres Project Crystal frem –  en koncept-laptop med gennemsigtig Micro-LED-skærm.

Vi så nogle af de første bud på gennemsigtige TV-skærme under CES i januar, hvilket drog vores hænder op til hovedbunden for at klø, snarere end ned i lommen for at mærke, hvor meget kreditkortet var begyndt at brænde.

Nu kommer Lenovo så med deres indspark, en laptop med gennemsigtig skærm. Project Crystal, som firmaet har vist frem på den igangværende Mobile World Congress (MWC) i Barcelona, har en 17,3” skærm baseret på Micro-LED indbygget uden noget ”låg”.

Annonce:

Ifølge flere af de medier, der har sendt reportere til MWC, minder oplevelsen lidt om noget fra science fiction-film. Gennemsigtige skærme på bl.a. smartphones har været lidt af en genganger i fremtids-film og TV-serier i de senere år. (Dog ikke nær så ofte som den helt uopnåelige og urealistiske projektion af hologrammer på den blå luft, som er gentaget så ofte, at de mange tror, fysikkens love således kan sættes ud af spillet på et tidspunkt, når først teknologien er klar).

Det store spørgsmål er imidlertid hvilke fordele, der er ved sådan en gennemsigtig skærm. Fordi der ikke er nogen mørk baggrund på skærmen (og fordi Lenovo ikke har nævnt noget om at skærmen kan gøres mørk med elektrokromatisk teknologi), fremstår objekter på skærmen altid lidt matte og aldrig helt solide. Der er jo altså et kompromis, der skal indgås.

Rettet mod designere

Ifølge Lenovos pressemeddelelse er idéen dog netop at skabe en illusion i stil med den form for holografisk ud-i-den-blå-luft-projektion, som vi kender fra science fiction. Ved at fokusere på grafikken på skærmen (og ved formentlig at knibe øjnene lidt sammen) ser objekter på skærmen ud som om, de svæver i luften.

Det giver nye muligheder for designere og folk, der arbejder med 3D-objekter i forbindelse med fremstilling. Et andet tegn på, at Project Crystal er rettet mod design-publikummet er at der ikke er noget fysisk tastatur på maskinen. Det virtuelle tastatur kan hurtigt skiftes over til et virtuelt tegnebræt, hvorpå den medfølgende pen kan bruges.

Lenovo skriver, at lysstyrken på 1000 nits i den gennemsigtige skærm er nok til at bruge laptoppen udendørs, især i kombination med den ”exceptionelle kontrast” og ”høje farvemætning”. En ulempe er dog, at forbipasserende kan se, hvad man laver på sin laptop.

PC-producenten skriver også, at der er tale om mere end et koncept, selv om denne version af laptoppen næppe kommer til salg. Project Crystal ”præsenterer et futuristisk perspektiv på AI-PC’er, der blander det digitale med de fysiske omgivelser og forbedrer brugeroplevelsen på måder, ingen hidtil har forestillet sig”. Vi må se i de kommende år, om det bliver til en holdbar trend.

Du kan se flere billeder og en video hos f.eks. PC Mag.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.