Forside * Nyheder

DR restaurerer julekalenderen Poul og Nulle i hullet (Aprilsnar)

-
Foto: Bent Paulsen / DR

 Dette var vores aprilsnar 2024 

Da julekalenderen blev sendt blev den kaldt ødelæggende for julen det år

I 1980 var Danmarks Radio på jagt efter en afløser for julekalendersuccesen ‘Jul i Gammelby’. Valget faldt på to daværende ungdomsværter til at udarbejde årets julekalender.

Det endte med den mest kontroversielle serie i DR’s historie. Nu er der planer om at restaurere det hele og genudsende alle de mange udskældte afsnit til december, så alle kan se hvad kritikken handlede om, i en mere tidssvarende kvalitet.

Annonce:

Tilbage i august måned 1980 modtog Poul Nesgaard og Elith “Nulle” Nykjær Jørgensen en invitation fra DR til at skabe det års julekalender. Dette kom efter at længerevarende forhandlinger med entertainere som Jørgen Ryg og Preben Kaas ikke førte til en aftale, og DR stod pludselig med en akut mangel på indhold til december måned. De havde sikret sig 24 episoder af ‘Mumitroldene’, men manglede mere. Det skriver DR

Poul og Nulle, der året før havde vundet publikums hjerter med ‘Baggårdsredaktionen’, fik opgaven at udvikle et manuskript på kun 24 dage. Deres hovedidé blev at følge duoen på en mission for at finde den rigtige julemand, hvilket uventet fører dem ned i et eventyrligt hul, hvor deres oplevelser langt fra er almindelige.

De beslutter at holde sig til traditionelle juleaktiviteter i en kulturel kontekst, såsom først at pynte juletræet dagen før juleaften. De planlagte episoder under jorden skulle byde på møder med fantasifulde karakterer som en hulemand, tre hekse omkring en sildesø og en gigantisk regnorm med to hoveder.

Da de præsenterede deres hullede ide for Danmarks Radio sidst i august 1980, blev det modtaget med ‘thumbs up’. Sent i forberedelserne introducerede Poul og Nulle konceptet med et fjernstyret kuglekamera, et centralt element i julekalenderen, som skulle give illusionen af, at de var fanget, mens kameraet udforskede de mystiske gange – alt imens DR i virkeligheden styrede dets bevægelser.

For at bevare magien bag deres eventyr, trak Poul og Nulle sig tilbage fra offentligheden under hele julekalenderens forløb. De talte ikke med pressen, og blev hver dag smuglet ind og ud af TV-Byen i Gladsaxe via en bagdør. Afsnittene blev sendt direkte dengang.

Et politisk flertal i Folketinget besluttede i 2023 Medieforliget at finansiere at store dele af DR’s omfattende MedieArkiv i de kommende år skal gøres tilgængeligt for offentligheden, og her kan DR vælge at restaurere udvalgte programmer. Her er valget faldet på ‘Jul og Grønne Skove’, bedre kendt som ‘Poul og Nulle i hullet’.

Julekalenderen vil blive genudsendt i den nyrestaurede udgave, som ventes at koste ca. 24 millioner kroner at få lavet, til december 2024. Det er ca. 1 million kroner per afsnit – målt i april-kroner.

Se også: Digitalt Gensyn med Huset på Christianshavn imponerer

 Dette var vores aprilsnar 2024 

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.