Forside * Featured

TEST: Insta360 X4 – 360 graders actionkamera med 8K video

-

Er du på jagt efter et action kamera til sommerens eskapader, og vil du gerne sikre dig at du altid får alt det væsentlige i fokus, så skal du kigge på Insta360 X4 der optager 360 grader, så uanset hvad der sker omkring dig, så får du det med.

Vi har testet Insta360 X4, der er designet til optagelse i alle vinkler, der leverer videooptagelse i 8K. og timelapse i op til 11K. For brugere med ønske om højere frame rates, tilbyder kameraet optagelse i 5.7K ved 60fps eller 4K ved 100fps for slow motion.

Og måden det gøres på, er at Insta360 X4 i virkeligheden er 2 kameraer der med en speciel linse, skaber en sphere, der optager alt omkring dig, også selvom du står med kameraet på en selfie-stick, og kameraet har en selfiestick-funktion, der gør det muligt at filme uden at selfiesticket er synligt i billedet. Det kan også bruges som et traditionelt actioncam med mulighed for optagelse i ultra vidvinkel.

Annonce:

For lidt over 1,5 år siden testede vi forgængeren X3, og nu har vi så haft X4 til test, og der er forbedringer i både opløsning og batteritid, og så er der kommet en masse AI funktioner indbygget i både kamera og den medfølgende gratis app.

Læs her hvad vi synes om Insta360 X4.

 

Udpakning og installation

Insta360 X4 kommer i en lille æske, der udover selve kameraet indeholder en lille rejsetaske, 2 lens gaards, der giver ekstra beskyttelses mod ridser på de to kameraer, USB-C opladningskabel og lidt manualer, hvis man ellers vil læse dem. Alle instruktioner er også i app’en, der vises mens kameraet installeres.

Insta360 X4 bygger på en 5nm AI-chip, der bidrager til kameraets funktioner, herunder batterilevetid. Kameraet understøtter en række forskellige optagelsesfunktioner, heriblandt 360 graders optagelser og forskellige frame rates for at opnå slow motion-effekter. Videomateriale kan redigeres via den indbyggede AI, med Quick Edit-funktionen eller ved hjælp af Insta360s egen app, der i år har fået en masse AI funktioner, der gør man kan lave både udskiftning af himlen og tilføje en masse effekter som sker lynhurtigt.

 

På den ene side af kameraet finder du låger, der gemmer et udskifteligt batteri, og en plads til et MicroSD kort, og så er der en låge der gemmer på et USB-C stik. På den anden side finder du tænd/sluk-knappen og en hurtigmenuknap til valg af foruddefinerede indstillinger. På forsiden er der både en lukkerknap og en anden multifunktionsknap som kan indstilles til eget behov. I bunden finder man et standard 1/4” mount, som gør du kan bruge det meste af stiks, mounts og holder der findes på markedet.

Insta360 X4 måler 46 x 123.6 x 37.6 mm og vejer 203 gram, så X4 er både blevet lidt større og lidt tungere end forgængeren X3.

Kameraet er designet til at være solidt med et hærdet plasthus og gummisider, der giver et sikkert greb. Dog skal du passe godt på de to linser der sidder på de brede sider af kameraet. Disse kan let ridse, hvis du taber kameraet, så som noget af det første installerede jeg de medfølgende linse beskyttelser. Det er jo altid billigere at købe nye af dem end et helt nyt kamera.

 

Ifølge Insta360 er X4 vandtæt uden et ekstra etui ned til 10 meters dybde, men du skal dog sikre dig at alle låger på siderne af kameraet er lukket rigtigt inden. Du kan dog købe et 100% vandtæt etui, og det ville jeg nok selv gøre.

Insta360 X4 er velegnet til brug i ekstreme miljøer, da det har Corning Gorilla Glass beskyttelse og indbygget FlowState Stabilisering.

Insta360 X4 er kompatibel med gratis apps til videoredigering uden abonnement og understøtter også plugins til Adobe Premiere Pro. Insta360 X4 kan betjenes med en touchskærm, og kameraet har en batterilevetid på op til 135 minutter.

Installationen af kameraet sker lynhurtigt via Bluetooth og WiFi, og er der firmware-opdateringer, så sker det også via den medfølgende app, og så er man klar til at komme igang med at optage enten video, still-billeder eller timelapse.

Vær dog opmærksom på at før du kan tage Insta360 X4 i brug, skal du selv huske at købe et MicroSD kort, og gerne et med masser af plads og høj læse- og skrivehastighed. Og husk at købe et med rigeligt af plads, for 8K video bruger rigeligt.

 

Insta360 X4 - Timelapse - Lavet på kamerastativ over 46 minutter. 
(recordere.dk)

Kameraet (Der er to)

Hver af Insta360 X4’s to linser har en F1.9 1/2″-sensor.

Du kan optage både billeder og video, og du kan vælge mellem 360 grader eller single-lens mode, hvor du kun bruger den ene af linserne på Insta360 X4 kameraet.

Billeder kan optages i op til 72MP (11.968 x 5.984 pixels), og 18MP (5.952 x 2.976 pixels) i HDR mode. Video kan optages i op til 8K (7.680 x 3. 840 30/25/24 fps) i 360 mode og 4K (3.840 x 2.160 30/25/24fps) i me mode.

På kameraet er der en lille touchskærm, hvor du kan styre alle indstillinger og du kan også vælge hvad du vil bruge kameraet til. Du kan sætte opløsning, ISO osv. og så kan du også se både de videoer og billeder du har taget.

Billeder optages enten i Insta360’s eget INSP format, der kan eksporteres til jpg via app’en, eller DNG RAW som kan redigeres i diverse forskellige fotoredigeringssoftware.

Kameraet kommer med 4 indbyggede mikrofoner, der tilbyder en OK lyd, men du kan også købe en mikrofon-adapter, og så tilslutte en ekstern mikrofon hvis du har behov for det. Du kan også købe vind-hætter som ekstraudstyr, der tapes på. Jeg testede på min knallert med op til 32 km/t, og der er jeg faktisk imponeret over hvor effektiv de indbyggede mikrofoner er til at dæmpe vindstøj.

Insta360 X4 anvender sin egen stabiliseringsteknologi, som Insta360 kalder Flowstate. Det er det, der gør Insta360 står utroligt skarpt i selv meget intense actionsekvenser. Dette uanset om du monterer kameraet på en bil, en motorcykel, et surfboard eller blot løber rundt i terrænet med kameraet i skoven.

Du kan også optage timelapse med Insta360 X4 i helt op til 11K, hvor du selv kan sætte opløsning og interval. Jeg lavede en kort timelapse over 46 min., hvor jeg optog primært bevægende skyer, og det fungerede rigtigt godt. .

 

Video anmeldelse af Insta360 X4 monteret på el-knallert for at test
vindstøj (recordere.dk)

I 360 graders video mode, er det der hvor Insta360 X4 virkeligt kommer til sin ret. Man skal dog være opmærksom på, at selvom det optager i 360 grader så er det som om der i det område hvor de to linser “limes sammen” godt kan opstå en let grøde i billedet. Ligesom man skal være opmærksom på at fjerne fedtede fingre på lens guard inden man starter. Det glemte jeg på min knallert video.

Insta360 har også lavet en “Me Mode”, som fastholder fokus på den person der går med kameraet på et selfie-stick. Med Me Mode forsvinder selfi-sticket og det ser ud som om du har en kameramand med, der fokuserer på dig.

 

Still-billede på Insta360 X4

Kamera delen altså still-billeder er ikke der hvor kameraet kommer til sin ret, men når du bruger Insta360 X4 i “Flat mode” når du redigerer op til 8K video får du nogle rigtigt gode videoer.

 

Fantastisk app til både iOS og Androd (Også Mac og PC)

Insta360 har lagt rigtigt mange kræfter i deres Apps uanset om det er på Android, iOS, Mac eller PC får du en masse redigeringsfunktioner, der gør at er du på farten, og gerne vil dele en lækker video på sociale medier, så kan videoen redigeres, retoucheres og publiceres direkte fra app’en til de fleste sociale medier. I app’en kan du både tilføje musik, lave overgange, farvekorrigere og meget mere. Alt det uden at skulle betale ekstra for en videoredigeringsapp.

Du kan også sætte fokus på, hvem eller hvad i videoen der skal holde fat i, og du kan vælge at eksportere videoen til enten 360 grader, eller en almindelig video, hvor du har brugt de 360 grader til at panorere rundt i miljøet.

Og med X4 er der kommet mange AI funktioner. Du kan lave alt muligt smart, hvor du f.eks. erstatter skyen, eller laver effekter på billederne. Det koster ikke ekstra, men der er et loft på hvor meget du kan bruge funktionerne dagligt.

 

Auto Tracking af motiv

Jeg er ikke blevet en haj i app’en men deres capture funktion hvor du beder den om at holde øje med et bestemt ansigt eller en bil virker rigtigt godt, og jeg er sikker på at mange vil være glade for netop den funktion.

 

Batteriet – op til 135 minutter

Batteriet i Insta360 X4 er på 2.290mAh. Det giver op til 135 min. batteritid, men skal man købe ekstraudstyr til kameraet, så bør det første være et ekstra batteri.

Du kan oplade til 80% på 38 min. og 100% tager ca. 55 minutter.

 

God forbindelse via Bluetooth og WiFi.

Insta360 X3 understøtter Bluetooth 5.2 BLE og WiFi 2.4GHz, 5GHz

(802.11a/b/g/n/ac). Bluetooth bruges primært til at etablere forbindelsen mellem kamera og smartphone, og så tager WiFi over.

 

Konklusion – Det bør ligge i alle rejsekufferter

Jeg synes at Insta360 X4 er et “Må eje” for dem som gerne vil have et alsidigt action kamera, der giver mulighed for at optage alt hvad der sker omkring en.

Kameraet er ikke et stort nok løft hvis man allerede har et Insta360 X3, men er du ude og kigge efter et actionkamera som kan tages med overalt, så bør man kigge på Insta 360 X4.

Vi kvitterer med en “recordere.dk anbefaler”, og er sikre på at det er et sikkert valg til rejsekufferten.

Pris og levering

Insta360 X4 er tilgængeligt hos udvalgte forhandler til en vejledende pris på 4.590 kroner. Vi har dog allerede set det til omkring 4.460,- DKK – Du kan se bedste dagspris på kameraet her.

Insta360 X4

9
Samlet vurdering 9.0

Plus

  • Virkeligt godt videokamera
  • God batteritid
  • Let at betjene
  • Gode AI funktioner

Minus

  • Ikke fundet noget
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.