Forside * Featured

TEST: Nokia 3210 – En dumb-phone der er så dum at den er sjov at lege med

-
Nokia 3210 fra HMD
Nokia 3210 fra HMD

TEST: Nokia 3210 – En dumb-phone der er så dum at den er sjov at lege med

HMD har relanceret den gode gamle klassiske Nokia 3210 med sms og MMS som nogen af de smarteste funktioner – Telefonen er så dum og sjov at eje, at den bør købes på lige fod med de Nintendo spillekonsoller, der lige nu genudsendes på markedet.

Da selskabet bag Nokia varemærket kontaktede recordere.dk, og spurgte om vi var interesserede i at teste “den nye” Nokia 3210 telefon, så var jeg ikke i tvivl. Jeg måtte bare prøve, om jeg efter så mange år med smartphones, der kun er blevet bedre og bedre, kunne gå tilbage til en dumb-phone, hvor et 2Mp kamera og spillet Snake, ville være nok til mig ?

 

Annonce:

Design og installation

Den nye Nokia 3210 ligner faktisk ikke den originale Nokia 3210. Den er både mere elegant, men også en del tyndere end den originale Nokia 3210, der kom på markedet i 1999.

Den originale Nokia 3210 (foto: Nokia)
Den originale Nokia 3210 (foto: Nokia)

Du får en skærm på 2,4” skærm (240 x 320) som viser farver, men ikke som man kender det fra nutidens smartphones. Du får FM radio, så du kan høre P3 på farten uden at bruge data. Du får mini-jack til hovedtelefoner. Du får Dual SIM med 4G LTE, selvom det ikke kan bruges til meget, og så får du bluetooth som du kan bruge hvis du har et sæt trådløse hovedtelefoner.

Men det du får mest af er nostalgi og T9 keyboard, så du igen skal sidde og fedte med hver eneste ord. 

Sammen med telefonen får du iøvrigt en USB-C oplader med. 

Installationen er lige til. Du skal hverken registrere dig eller logge på WiFi, men jeg vil anbefale at du venter med at gøre det store, for da vi testede telefonen kom der en firmware, og den nulstillede telefonen igen. Og så var det forfra.

 

Udskifteligt batteri og dual SIM på Nokia 3210

Nokia 3210 har noget så sjældent som udskifteligt batteri, og så har den på ingen måder en IP certificering, så taber du den i vand, er der risiko for at det var det. Og batteriet holder dejligt længe, men det skyldes nok mere at du nærmest ikke bruger telefonen til andet end at ringe og sende SMS’er med. Så skærmtiden er minimal.

Under testen havde vi mellem 8-10 timers taletid, og mellem 3-4 dages normalt brug før den skulle genoplades. Nokia 3210 har en battery save mode, som slår 4G fra, og så er man tættere på en uges batteritid ved normal brug.

Inden i Nokia 3210 ligger der 64MB (Ja, du læste rigtigt 64 Megabyte) RAM, som også bruges til HMD’s S30+ operativsystem, der 100% er en klone af det operativsystem der var på de originale Nokia’er i sin tid. Og det hele drives af en Unisoc T107 CPU.

 

Mini-jack på Nokia 3210

Som tidligere skrevet er der Dual SIM, hvor den ene SIM plads kan bruges til et MiniSD kort, så du kan udvide lagerpladsen hvis du vil gemme musik, billeder og video du optager på den ekstra plads. Der er dog et loft som jeg har fundet på nettet som er 32GB. Jeg kan dog ikke bekræfte det, da jeg ikke har kunne finde en officiel udmelding om det.

Nokia 3210 kommer i farverne Scuba Blue, Y2K Gold og Grunge Black, og koster 699,- hos diverse forhandlere.

 

Kameraet på Nokia 3210

Hvis du virkeligt vil tage et billede så har den da et kamera.

Nokia 3210 kommer med et 2MP kamera, som virkeligt er retro. Kvaliteten er totalt ligegyldigt, for det kan hverken bruges til at tage et ordentligt billede af tekst på en tavle, eller af noget du ønsker at gemme. Det er faktisk lige så dårligt som kameraerne var tilbage dengang de første Nokia og Ericsson telefoner fik deres kamera.

Hverken billeder eller videoer kan bruges til andet end at vise hvor dårligt et kamera man har. Jeg sendte for sjovt en MMS til en ven der spurgte om min telefon var nedsænket i vand.

Men jeg synes HMD skal have respekt for at have holdt sig til den kvalitet der var, og selvfølgelig er ét kamera bedre end intet kamera, så man kan vælge at se det på samme måde som dem der render rundt med de der Polaroid kameraer der printer ud med det samme.

Her er et lille galleri af billeder taget med Nokia 3210, og bemærk det var ikke nødvendigt at optimere dem til web.

 

Software må de gerne lige genbesøge.

Softwaren S30+ fejler som sådan ikke noget. Men det gør den indsats som HMD har lagt i den danske oversættelse. Det er 200% sikkert ikke lavet af en dansktalende person, nok mere en billig kinesisk oversættelsesmaskine.

Bluetooth er oversat til blåtand, så hvis HMD i en firmware opdatering lige gider at rette de norske og svenske og dårlige oversættelser der dukker op på dansk, så får man en fin nok softwareoplevelse.

T9 tastaturet fungerer til gengæld ganske godt, hvis man vel og mærke kan huske hvordan man bruger det. Personligt var det som at køre på cykel første gang igen for mig, så efter et par minutter sad det der igen, og jeg kunne taste SMS’er næsten lige så hurtigt som jeg kan på min iPhone.

En ting som kan være irrerende for nogle er de mange beep som telefonen har når du bruger den, med mindre du sætter den i lydløs mode. Og personligt ville jeg foretrække at man kunne slå tastelyde fra, mens andre lyde var til.

 

Opera på Nokia 3210

Opera webbrowser

Der er faktisk en webbrowser med, og med den kan du bl.a. kommer på recordere.dk, men du skal med garanti have fat i briller, hvis du ligesom mig er nået den alder hvor skærmbriller er en nødvendighed.

Og her kommer en af mine store anker. Opera har lagt deres eget reklamesystem ind, som gør at udover de reklamer du skal se på websites, så kommer der pludselig også en Opera reklame op, og da telefonen selv er utrolig langsom selvom den har 4G, så bliver det ikke bedre at du skal se på reklamer som Opera kaster foran.

Jeg prøvede Opera med diverse websites, og selvom jeg kørte 4G, så var hastigheden på de sites jeg prøvede helt tilbage til de gode dage WAP browsere kom frem på Nokia telefoner.

 

Så er der jo Snake…

Snake er jo spillet over alle spil på Nokia telefonerne, og det skuffer absolut ikke. Det fungere præcis som i gamle dage, og endog i farver. Så det kan man få masser af tid til at gå med.

Udover Snake er der nogle andre spil, men de koster ekstra, så når du har brugt de 3 gratis prøvespil skal du faktisk betale for at spille dem.

 

Foto: Shutterstock.com

FM radio er genial

Den indbyggede FM radio fungerer rigtigt godt – faktisk imponerende godt. Nokia anbefaler man tilslutter et sæt kablede hørertelefoner for at få bedre antenne, men det var ikke nødvendigt fra den placering jeg testede.

 

Konklusion: Er en dum telefon så smart?

Der er en trend at nogle synes det er smart at gå tilbage til en dum telefon. Jeg kan ikke selv se at jeg kan følge trenden. Personligt har jeg smidt for meget i min smartphone, hvor jeg dagligt bruger MitID, Apple Pay, slår min alarm til og fra og holder øje med mit smarte hjem.

Men jeg kan godt se det smarte i, at have en telefon som jeg kunne tage med til festivaller og koncerter, som ikke gør jeg sidder med øjenene begravet det forkerte sted.

Men udover det er Nokia 3210 i min optik en telefon som man kun skal købe hvis man virkeligt gerne vil have en telefon som er mere offline end online. For det er den god til, men for 699,- ville jeg til enhver tid hellere købe en brugt smartphone.

Nokia 3210
Konklusion
Nokia 3210 er i min optik en telefon som man kun skal købe hvis man virkeligt gerne vil have en telefon som er mere offline end online. For det er den god til, men for 699,- ville jeg til enhver tid hellere købe en brugt smartphone.
Design
Batteri
Software
Kamera
Plus
Imponerende batteritid
Retro design
FM radio er fed
Minus
Kamera er lige meget
Dårligt oversat software
3
Karakter
Her kan den købes

I min optik, er det i 2024 nok mere dumt at have en dumb-phone i sin lomme, når alt det vi bruger i det daglige kræver en smartphone. Men den skal nok blive populær blandt nostalgikere. Og hvis det er nostalgi så får man masser af det. Men jeg give den alligevel 3 stjerner – Det er hverken for kamera eller andre funktioner, men udelukkende fordi det er sjovt at rejse tilbage i tiden og se hvor lidt man kunne med telefoner i sin tid.

Pris og levering

Nokia 3210 kommer i farverne Scuba Blue, Y2K Gold og Grunge Black, og koster 699,- hos diverse forhandlere.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.