Forside Styling Layout: Uden komm.

Brugeranmeldelse af Onkyo TX-SR706


Onkyo TX-SR706 – Tryk på billedet for et større


 


Indledning


Der findes hjælpeprogrammer for alkoholikere, narkomaner, ludomaner, rygere og andet godtfolk. Men hvad med hjælpeprogrammer for AV-Holikere? Spøg til side, så er det altså ikke altid lige nemt, at være interesseret i at opnå det optimale billede, og den optimale lyd inden for de rammer der nu en gang gælder i ens liv. Det værste er jo egentlig, at man bliver mere og mere krævende som AV-Holikere, og man bliver mere og mere fokuseret på detaljerne. Og det allerværste, bliver man nogensinde helt tilfreds.


Hvorfor nu denne lidt filosofiske indledning til en anmeldelse. Jo, for filosofien var nemlig drivmidlet for min beslutningen om at prøve en ny av-receiver, nemlig Onkyo TX/SR706.


Jeg var i bund og grund den fuldt tilfredse indehaver af en Onkyo TX/SR606. Den nævnte av-receiver bliver af mange betragtet som noget underdimensioneret i sin udgangseffekt, og man glemmer i nogen grad alle dens fordele i forholdet til prisen. Bevares, den lille Onkyo er bestemt noget optimistisk i sin angivelse af udgangseffekt, men for mig og i mit set-up og med mit lydbehov, da fungerede receiveren fornemt. Ja, altså det vil sige, lige indtil CSN-Teknik kom med den nye centerhøjtaler. Der var i og for sig ikke noget direkte i vejen med den effekt jeg havde til rådighed for mine højtalere. Der manglede bare noget, nemlig noget punch i mellemtone området på den nye centerhøjtaler. Jeg eksperimenterede vidt og bredt, men tilfreds blev jeg ikke.


Løsningen kunne være en Onkyo TX/SR706. Jeg konsulterede CSN-Teknik, og her mente man, at jeg kunne prøve mig frem med en udlånt enhed. Jeg kunne selvfølgelig have valgt at prøve en af de endnu større Onkyo receivere, men her kom pladsen ind som et problem i mit møbel.


Onkyo TX/SR706 blev introduceret i Danmark i sommeren 2008, sammen med sine større ?brødre?, nemlig Onkyo TX/SR806, 876 m.fl. Som jeg har oplevet introduktionen af 706, så er receiveren nærmest forsvundet i mængden og omtalen af dels TX/SR606 og de endnu større modeller. Lidt synd faktisk, for 706 udsender en rimelig udgangseffekt (ca. 70W i 7.1 surround ved 8 Ohm, målt af anden anmelder). Desuden indeholder den her anmeldte model flere af de større modellers egenskaber så som THX, opskalering til 1080p via HDMI osv. Jeg må da også blankt erkende, at modellen heller ikke figurerede ret meget i min bevidsthed.


Normalt laver jeg jo egentlige anmeldelser, men denne er en brugeranmeldelse. Det betyder dog ikke, at denne anmeldelse ikke er forsøgt udarbejdet lige så objektivt, ligesom jeg har benyttet det samme paradigme som ved mine normale anmeldelser.


 Onkyo TX-SR706 – Tryk på billedet for et større


 


Design og finish


Designet for Onkyo TX/SX706 er umiskendelig Onkyo. Der er meget lidt forskel i udseendet til min tidligere Onkyo TX/SR606. Det skulle da lige være at den nye receiver pynter sig med et THX logo.


Enten kan man lide Onkyo designet, alternativt synes man at det er mindre pænt i forholdet til så mange andre fabrikater. Selv mener jeg at designet udstråler robusthed, styrke og fleksibilitet. Nu vælger jeg normalt ikke udstyr efter design, men efter formåen, kvalitet, funktionalitet – og alt dette i forhold til pris.


På frontpladen, som er udført i lækkert børstet aluminium, er placeret alle de nødvendige betjeningsknapper. Man kan styre samtlige af receiverens funktioner via frontpladens betjening.


På frontpladen findes desuden receiverens display. Dette er på den anmeldte model nu et ?bredere? display, end på både Onkyo TX/SR 605 og 606. Faktisk var displayets størrelse et af de ankepunkter jeg havde ved mine anmeldelser af de 2 mindre modeller. Det betyder, at der nu fremkommer flere informationer, selv om nogle af disse dog er så små, at man ikke umiddelbart kan aflæse informationerne. Et eksempel er status for volumen. Dette løses dog ved, at når man betjener volumenkontrollen visses den valgte funktion med større karakterer. Men der er stadig informationer som man skal kende udseendet af i displayet, for at vide hvilken information der vises.


Finish er som altid fornem. Samlekvaliteten er flot, og selve udførelsen af receiveren er for mig en ren nydelse.


På bagsiden af receiveren findes et hav af tilslutningsmuligheder. Det vil komme alt for vidt an nævne dem alle her. Dog skal de 4 HDMI 1.3 indgange samt den enkelte HDMI 1.3 udgang nævnes, da vi i takt med, at vi tilslutter mere og mere digitalt udstyr, kan få god brug for disse HDMI indgange. Jeg tror at antal og omfang af digitale og analoge ind- og udgange vil tilfredsstille langt hovedparten af brugerne.


 Onkyo TX-SR706 bagfra – Tryk på billedet for et større


 


Fjernbetjeningen


Fjernbetjeningen er absolut en af de bedre. Den er ganske elegant at se på med sit sorte ?pianolak? udseende. Den er næsten identisk med fjernbetjeningen til Onkyo TX/SR606. Dog således, at der er tilføjet betjening for HTX funktionen.


Herud over er et andet af mine ankepunkter for min anmeldelse af Onkyo TX/SR606 ?taget til følge?, i det der nu er lys i de funktionsknapper der aktiveres.


Fjernbetjeningen ligger ganske fint i hånden, og rimeligt systematisk opbygget. Endelig er den ganske nem at programmere til hovedfunktionerne på mine øvrige anlæg.


 


Menuer


Menuerne er designet anderledes end på Onkyo TX/SR606. De fremstår i et noget friskere design, og er ganske systematisk opbygget. Omfanget af indstillingsmulighederne er også mere omfattende end på Onkyo TX/SR606.


Det vil næppe bringe til helt store problemer at indstille de generelle indstillinger, altså hvis man følger brugermanualen.


 

 


Lyd og billedkvalitet


Når man skal beskrive lydkvalitet er det ofte rart, at have noget at sammenligne med. Jeg er ofte ganske imponeret over at læse, at man kan gå ind til en forhandler for at lyttet til dette eller hin receiver fabrikat, og der efter sammenligne lyd med en receiver hos en anden forhandler. Det mener jeg ikke at man kan. Hvis man skal have en bare rimelig sammenligningsmulighed mellem lyden i 2 forskellige receiver bør dette ske på samme højtaler set-up, og i samme rum.


Nu har jeg været i den heldige situation, at jeg mens jeg har haft den nye Onkyo TX/SR706, også har haft mulighed for at sammenligne denne med min tidligere Onkyo TX/SR606.


Lyd er mange ting, og opfattes forskelligt fra menneske til menneske. Hvad nogen synes er er en fyldig og detaljeret lyd, opfatter andre som kedelig og klangløs. Sådan er det.


Når jeg skal afgøre valg af højtalere eller forstærker, så vil jeg helst lytte til f.eks. musik, hvor instrumenterne fremstilles så naturtro som muligt. Klassisk musik kan være et godt valg, eller hvis det skal være lidt nyere musik, så er ?Stockfish Records, Closer to Music? et rigtigt godt valg. Musikken her er ikke væsentligt bearbejdet (elektronisk/manipuleret), og fremstår derfor naturtro. Og man kan være rimelig sikker på, at kan en av-receiver behandle Stockfish Records med en naturlig instrumental lyd, så kan receiveren også behandle elektronisk musik.


Jeg har ikke ved opsætningen af Onkyo TX/SR706 benyttet den medfølgende kalibreringsmikrofon, da mit højtaler set-up blev kalibreret ved modtagelsen af receiveren.


Jeg var da lidt spændt på, om den nye Onkyo kunne matche mine forhåbninger på mellemtoneområdet i forholdet til den nye Elac centerhøjtaler. Jeg har derfor testet receiveren på alle leder og kanter, med både masser af musik i forskellige genre, og film – både som DVD og som BD.


Afhængig af indspilningskvalitet, afgiver Onkyo´en ved musik, en yderst detaljeret, klangfuld og fyldig lyd. Jeg observerede en endnu større detaljeringsgrad end tidligere. Ved afspilning af ?Closer to Musik?, kunne jeg tydeligere høre strengearbejdet ved guitarspil. Bredden i musikken er dejlig, og ved et tilpas niveau i volumen, kunne jeg med lidt god vilje, og med lukkede øjne, fornemme og forestille mig, at jeg faktisk deltog i et live-arrangement . Fornemmelsen blev forstærket af, at lydbilledet er så glimrende detaljeret og dybt, og man kan derfor tydeligt adskille de forskellige instrumenter.


Ved afspilning af klassisk musik, fik jeg ved rigtigt gode optagelser en god ?Orkesterfornemmelse?. Storheden, dybden og klangen er i en klasse, som jeg ikke tidligere har oplevet ved mindre receivere. Og den moderne musik står ikke tilbage. Receiveren har hvad jeg vil kalde en relativ varm lyd (afhængig af indstillinger naturligvis), men en lyd som passer mit musikprogram så glimrende.


En ting som jeg jo egentlig har glemt i disse digitale tider er analog stereo. Også her blev jeg glædet over lyden. Det skyldes, at jeg oplever f.eks. ældre popmusik m.v., næsten på den måde som jeg husker musikken på. Ikke at lyden er ?manipuleret? elektronisk, men musikken fremstår med den naturlige glød og sound.


Når det drejer sig om film, så nyder jeg specielt detaljeringsgraden i surround, og naturligvis helt specielt ved gengivelse af et HD lydformat. Jeg afspillede den anden dag et uddrag fra ?Band of Brothers? i Blu Ray. I en af scenerne sker en eksplosion. Scenen har jeg set så ofte før, men ikke tidligere observeret lyden af en masse ?grus og småsten?, der bliver fejet hen over et stykke vej af lufttrykket. Jeg vil mene at Onkyo TX/SR706, giver et særdeles detaljeret lydbillede, med en herlig dybde i lyden, og formidler lyden på fornemmeste maner ud til højtalerne.Hvad angår billedkvalitet må jeg erkende, at jeg typisk lader den tilsluttede Pioneer BDP-LX71 behandle billedet. Det gør jeg da billedet fra Pioneeren, både hvad angår BD og DVD, er så fornemt at jeg egentlig ikke ser nogen grund til en billedbehandling i Onkyo receiveren. Signalet fra afspilleren passere derfor kun direkte gennem receiveren (pass through). Til gengæld har jeg prøvet at lade signalet fra min Pioneer DV-400 passere i gennem Onkyo receiverens billedchip (Faroudja Cinema DCDi). Og i den sammenhæng må jeg da erkende, at jeg fik et billede der var en hel del bedre, end når den lille Pioneer DVD afspiller selv skulle levere et opskaleret 720p/1080p billede. Så i den sammenhæng kan billedchippen sikkert være til glæde for mange brugere.


Onkyo TX/SR er forsynet med 2 ?loudness? funktioner, nemlig THX Select2 plus og Audyssey DynamicEQ. Jeg må erkende at jeg endnu ikke er færdig med at eksperimentere med disse to systemer. Jeg er dog nået til det resultat, ind til videre, at Audyssey systemet er det som jeg mener fungere bedst i mit set-up, og i det benyttede rum. Jeg benytter ikke ?loudness? ved musik afspilning, men der i mod ved film, og specielt når lyden her er på et meget moderat niveau. Lyden her er flot, og ikke på nogen måde overdrevet i bas eller i andre frekvenser. Der i mod fremhæves f.eks. stemmer til et fornuftigt niveau.


Jeg har ikke afprøvet radiodelen, men jeg har ingen grund til at tro, at denne skal være ringere end på Onkyo TX/SR606, hvor radiodelen er ganske følsom og i øvrigt fornuftig.


Onkyo TX/SR kan bl.a. dekode af afspille stort set samtlige lydformater, herunder HD lydformater. Sidstnævnte betyder, at har man f.eks. En Blu Ray afspiller der kun kan sende HD lydformater via Bitstream(typisk en Profile 1.1), så kan receiveren dekode disse formater.


  


Brugermanualen


Brugermanualen er ganske omfattende. Den gør meget for at forklare brugeren om betydningen af de forskellige avancerede indstillingsmuligheder, forskellen mellem de forskellige lydformater, brugen af f.eks. THX Select2 plus og meget mere.


Ret stor ros for manualens pædagogiske indfaldsvinkel til forklaringerne til brugeren, samt manualen afsnit om fejlsøgning.


Der medfølger ingen dansk brugermanual.


 


Tekniske hoveddata • Strømforsyning 220-240 V 50/60 HZ
 • Effektforbrug 550 W
 • Vægt 12.3 Kg
 • Video indgange:
 • HDMI (4)
 • Komponent
 • S-Video
 • Komposit
 • Digitale lydindgange:
 • Coaxial (3)
 • Optisk (2).

Herudover ellers alt hvad man kan ønske sig af analoge ind – og udgange m.v.


  


Konklusion


Opnåede jeg hvad jeg ville med skiftet fra Onkyo TX/SR606 til storebror 706 – ja helt bestemt.


Følgende forskelle er blevet konstateret indtil nu: • Reel større udgangseffekt
 • En mere kraftig, detaljeret og klangfuld lyd
 • Væsentligt flere indstillingsmuligheder på alle områder
 • 2 langt mere effektive ?loudness? systemer
 • Opskalering via Faoudja Cinema DCDi via HDMI.
 • Jeg er da helt klar over at der findes langt bedre og mere avancerede av-receivere, men til prisen bliver det lidt af en opgave at finde en bedre.

Onkyo TX/SR706 er ret så krævende når det drejer sig om effektforbrug. Hele 550 W, hvilket typisk er mere end andre sammenlignelige av-receivere.


Jeg mener at receiverens indstilling af volumen er ret træls, da den kun ændre indstilling med en ½ db ad gangen. Omvendt, så bibeholder receiveren indstillingerne efter slukning, og man benytter jo ofte de samme indstillinger.


 


Links Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Display : Pioneer PDP-508XD  (ISF kalibreret af AV Precision)
 • Surround : Onkyo TX-SR606
 • Højttalere : ELAC BS133, ELAC CC201, Velodyne 800i & B&W M1
 • HDMI kabler : Supra
 • Blu-ray afspiller : Pioneer BDP-LX71
 • Der blev benyttet følgende medier:
  Digital Video Essentials HD Basic (BD)
  Indiana Jones (BD)
  Antartica Dreaming (BD)
  Band of Brothers (DVD)
  Ringenes Herre (DVD)
  Miami Vice (DVD)
  Stockfish Records, Closer to Music (CD)
  EKG (CD)
  Diverse numre af Brian Ferry, Pink Floyd og Robert Palmer (CD).


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.