Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Sony BDP-S550 blu-ray

 Sony BDP-S550 – Tryk på billedet for et større


 


Indledning


Sony som jo er en af ?bagmændene? bag Blu-ray formatet, har i den seneste tid sent flere udmærkede Blu-ray afspillere på markedet. Det hele startede vel for Sony´s vedkommende egentligt med Play Station 3 (PS3). Denne ?Spillekonsol? har været banebrydende for Blu-ray formatet i det enheden, udover at være en af de mest avancerede spillekonsoller på markedet, har vist sig som en glimrende Blu-ray afspiller, og en ikke mindre særdeles habil DVD afspiller. Som Blu-ray afspiller ?Tronede? PS3 faktisk i kvalitet meget længe over de øvrige producenters både første og anden generation af Blu Ray afspillere.


Noget af det som virkelig har imponeret mig ved Sony´s PS3 har været de specifikationer som enheden fra starten har været dimensioneret til. Enheden har taget hele udviklingen med fra de første ?profiles?, og har hele tiden kunnet opdateres over Internettet, således at den i dag fremstår som en fuldt moderne Profile 2.0 afspiller.


Sony´s seneste skud på markedet af Blu Ray afspillere er Sony BDP- S550, som er en Profile 2.0 afspiller med alt hvad det indebærer af funktionalitet og muligheder i øvrigt.


 Sony BDP-S550 – Tryk på billedet for et større


 


Design og finish


Sony BDP-S550 fremstår i mine øjne som en lækker og kompakt Blu-ray afspiller. Med sin lækre blå overflade, og en smule tyngde virker den solid og indbydende. Faktisk er afspilleren mindre end de andre Blu-ray afspillere som jeg har haft fornøjelsen af få mine fingre i. Et slag på tasken, så vil jeg anslå Sony´ens volumen til at være en tredje del af min egen Pioneer BDP LX71, og Sony´en vejer kun godt halvdelen af sidst nævnte.


Frontpladen er lidt for sig selv, i det frontpladen afhængig af lysindfaldet skifter farve fra nærmest sort og til en blå nuance.


Frontpladen eller frontpanelet om man vil, indeholder de sædvanlige betjeningsknapper såsom tænd/sluk, start/stop/pause åbning og lukning af disc-skuffe samt sensor for fjernbetjeningen. Der findes endvidere indikator for afspilning af 24p Herudover findes afspillerens display. Displayet indeholder udover de sædvanlige visninger, også visninger for bl.a. tilslutning via HDMI og afspilning af HD materiale.


Afspilleren er forsynet med en blæser, men i mit set-up, hvor afspilleren stod i et åbent AV-møbel, kunne jeg på intet tidspunkt høre blæserstøj.


 Sony BDP-S550 bagfra – Tryk på billedet for et større


 


Tilslutninger


Sony BDPS550 er monteret med et ganske fornuftigt udvalg af tilslutningsmuligheder herunder:
 • Component


 • S-Video


 • Stereo 2 kanal


 • Surround analog incl. Sub Woofer


 • Coaxial (lyd)


 • Optisk (lyd)


 • HDMI


 • LAN

Desuden leveres afspilleren med et memory kort som kan tilsluttes via et slot på afspillerens bagside. Memory kortet skal iflg. brugsanvisningen benyttes i forbindelse med load/afspilning af forskellige typer af Bonus View/BD live. Hvorfor memory enheden ikke er indbygget selve afspilleren fandt jeg egentlig aldrig ud af.


 Sony BDP-S550 bagfra – Tryk på billedet for et større


 


Fjernbetjeningen


Fjernbetjeningen er af den mere lækre type. Ligger godt i hånden med sin rillede bagside, og ser med sine sølvfarvede sider ganske tiltalende og lidt fancy ud. Den vejer ikke meget, men giver alligevel et indtryk af at være solid. Rent opbygningsmæssigt ligner fjernbetjeningen vel de fleste andre, og indeholder helt bestemt alle de funktioner som man har behov for.


Ind i mellem får jeg dog den tanke, at det ville aldeles praktisk såfremt de forskellige producenter af AV-udstyr kunne blive enige om et standard lay-out for fjernbetjeninger. Som det er i dag har jeg i mindste jeg, altid behov for tage mine briller på, for at finde de knapper jeg skal benytte til en given funktion. Man kan ikke bare betjene på rutinen.


 


Setup


Lige et par ord om opsætningen som jeg finder ganske imponerende. Menu sproget kan vælges på dansk, og undervejs bliver man guidet meget fornuftigt til den korrekte opsætning.
 


Billed- og lydkvalitet


Der har i nogen tid været en diskussionen i omfanget af forskelle i billedkvalitet, mellem de forskellige Blu Ray afspillere. Diskussionen går vel mest på hvorvidt de forskellige afspillere udsender et signal som rent billedmæssigt er korrekt. Det er stort set ret umuligt for de fleste, at konstatere om et billede er korrekt gengivet. Jeg har haft adskillige afspillere til enten anmeldelse, eller som ejendom. Lige meget hvordan jeg end vender og drejer det, så er der ind i mellem forskel i billedet. Forskellene er ganske vidst minimale, og er vel dårligt synligt for den ?uøvede?, eller på et mindre godt display/panel. Forskellene giver sig udtryk i lidt forskellige farvenuancer, og til tider i billeddetaljer. Om det så er afspillerne der ?processer? de digitale signaler forskelligt har jeg ingen mulighed for at afgøre.Billedkvaliteten for Blu-ray afspilning for Sony BDP-S550 er ganske glimrende. Billedet er detaljeret, med fornuftige farvedetaljer, og billeddybden kan der ikke klages meget over. Alligevel observerede jeg billedforskelle i forhold til både Onkyo DV BD606 og Pioneer BDP LX71. Forskellene er bestemt ikke voldsomme, men optræder i form af et lidt mere mat billede, med lidt færre farvenuancer. Men man skal virkelig have 2 ens Blu Ray film kørende næsten synkront for at observere forskellene. Om det så er den ene eller den anden afspiller der viser det korrekte billede kan jeg som sagt ikke afgøre. Men Sony BDP-S550 giver en dejlig billedoplevelse, som ganske afgjort vil tilfredsstille de fleste brugere.Sony BDP-S550 er jo en Profile 2.0 afspiller. Det betyder bl.a., at man få opdateret afspillerens firmware via Internettet, ligesom man også via Internettet kan loade forskellige typer af ekstramateriale fra en Blu Ray disc. Desværre er jeg ikke i besiddelse af en Blu-ray disc med muligheden for load af BD Live, så den funktionalitet havde jeg ikke mulighed for at afprøve.


Til gengæld forsøgte jeg at kontrollere om der var en ny firmware tilgængelig. Afspilleren var særdeles hurtig til at ?gå på nettet?, og jeg fik lige så hurtigt meddelelsen, at den pågældende afspiller allerede var opdateret med seneste firmware.


For nu at blive i Internettets verden, så leveres afspilleren med en CD-ROM, hvor man via sin PC kan registrere ejerskabet af afspilleren hos Sony, og dermed modtage oplysninger om ny firmware m.v.


Som DVD afspiller levere Sony BDP-S550 også et fornuftigt resultat. Billedforløbet er godt, selv om der kan optræde lidt ?billedstøj? specielt i billedets kant. Hvis jeg kørte billedsignalet i gennem min Onkyo TX/SR 706, og dens Faroudja chip, så var billedet nær perfekt. Billedet optrådte også her med glimrende billeddetaljer, og med naturlige farver. Som DVD afspiller, vil den anmeldte enhed ganske givet tilfredsstille et ganske stort antal brugere. Sony BDP-S550 matcher dog ikke helt f.eks. Sony´s egen Play Station 3 som DVD afspiller.


På lydsiden (Blu Ray og DVD) er Sony BDP-S550 også uhyre glimrende, med et godt og detaljeret lydbillede. Afspilleren står ikke tilbage fra selv dyrere afspillere i den sammenhæng. Det betyder også, at man via en HDMI tilsluttet AV-Receiver og et tilsluttet surround anlæg får en dejlig lyd oplevelse, hvad enten man afspiller film eller koncerter på Blu Ray eller DVD.


Det er værd at bemærke, at afspilleren internt dekoder samtlige HD-lydformater.


Afspillerens mere svage punkt er afspilning af musik CD. Her mangler jeg noget ?sound?, dynamik og lidt lydbillede. Hvis jeg f.eks. afspillede klassisk musik, som for mig er en af de bedste prøver som man kan udsætte en CD/DVD/BD afspiller for, så manglede der lidt detaljer i ?instrumenthåndteringen?, og bas alment fører en lidt tilbagetrukket tilværelse. Heldigvis er det jo ofte sådan, at man i nogen grad hvad angår bas, via en forstærker, kan afbøde lidt af manglen. Jeg må så også indrømme, at Sony BDP-S550 var udsat for en af de bedre Blu Ray (CD)afspillere, nemlig Pioneer BDP LX71, som også koster næsten det dobbelte af Sony´en.


 


Menuer


Menu udformningen er på flere måder lidt anderledes end de øvrige afspillere. Sony har valgt at benytte det såkaldte XrossMediaBar menu system i denne blu-ray afspiller, samme som PlayStation 3 bruger.


Den type menu billeder er vel knapt så systematisk opdelt som så mange andre blu-ray afspillere, til gengæld er menuerne lidt mere spændende i deres funktion. Der er et væld af indstillinger, som i sig selv er systematisk opbygget. Det spændende i menuerne består for mig af symbolerne, og den næsten ?glidende? overgang i billederne mellem de forskellige indstillingsmuligheder.


 Sonys “XrossMediaBar” type menu system (kendes også fra PS3)


 


Brugervejledning


Brugervejledning medfølger, i modsætning til flere andre afspiller, på dansk. Brugervejledningen er ganske fornuftigt opbygget, dels i forhold til den første opsætning, og dels i forhold til brugerens ønsker efterfølgende indstillinger. Den udmærkede brugervejledning sammenholdt med den lige så udmærkede menu gør jo, at de fleste brugere er ret godt stillet ved betjeningen af afspilleren.


Der indgår desuden et kapitel om fejlfinding i brugervejledningen.


 


Medier


Blu Ray afspilleren kan afspille følgende medier:
 • BD-ROM


 • BD-R/RE


 • AVC-HD 8 og 12 cm


 • DVD Video


 • CD


 • DVD-R/RW


 • DVD +R/RW


 • JPEG

 


Målinger


Opstartstid: 26 sekunder
Loadtid BD-ROM (Band of Brothers) 27sekunder


Effektforbrug 27.3 Watt
Standby forbrug 0.3 Watt.


Forbrug målt med et Spar’O’meter (anbefalet af Elsparefonden).


 Sony BDP-S550 i reolen – Tryk på billedet for et større


 


Konklusion


Sony BDP-S550 er en glimrende Blu Ray afspiller som vil glæde hovedparten af sine brugere.


Den er ikke blandt de bedste når det drejer sig om afspilning af musik CD, men omvendt, til prisen og med sine mange funtionaliteter er den så rigeligt sin pris værd.


 


Tak


Tak til Sony for udlån af en afspiller til anmeldelse.


 


Links Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Display : Pioneer PDP-508XD  (ISF kalibreret af AV Precision)
 • Surround : Onkyo TX-SR706
 • Højttalere : ELAC BS133, ELAC CC201, Velodyne 800i & B&W M1
 • HDMI kabler : Supra
 • Blu-ray afspillere : Pioneer BDP-LX71, Playstation 3 og Onkyo DV-BD606  
 • Der blev benyttet følgende medier:
  Digital Video Essentials HD Basic (BD)
  Antartica Dreaming (BD)
  Band of Brothers (DVD)
  Ringenes Herre (DVD)
  Miami Vice (DVD)
  Stockfish Records, Closer to Music (CD)
  EKG (CD)
  Diverse numre af Brian Ferry, Pink Floyd og Robert Palmer (CD).

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.