Forside * Nyheder

Usikkerhed omkring Boxer i Irland


Der er opstået tvivl om hvorvidt Boxer kan leve op til forpligtigelserne, i forhold til at etablere det digitale sendenet i Irland.
Da Boxer vandt i Irland


Det kom som en overraskelse for mange i Irland, dengang Boxer vandt koncessionen på at etablere og drive den kommercielle del, af det nye digitale sendenet derovre. Samme rolle som Boxer har i Sverige og Danmark. 


Boxer vandt nemlig foran ellers stærke kræfter, et konsortium med RTE – den nationale broadcaster – og kabelselskabet UPC på den ende side, og et konsortium med irske TV3, Setanta, Eircom og det engelske Argiva på den anden side.


Men Boxer havde det bedste tilbud, og udover etableringsomkostningerne lovede de at spytte mange penge i både markedsføring (150 mio. kr.) og hjælp / support (225 mio. kr).


I alt skal Boxer investere omkring 1,25 mia. kroner i det irske DTT marked.


 


Planerne var at starte op i år – for en måned siden.


Oprindelig skulle det digitale sendenet have været startet for en måned siden. Det er foreløbig udskudt til september.


I Irland vil de gerne lancere hele det digitale sendenet på én gang. Det er i hvert fald hvad kommunikationsminister Eamon Ryan drømmer om. Så der løftes i flok. Og den holdning har nok været medvirkende til, at RTE – den nationale broadcaster – tilbage i november valgte Boxer til at etablere public service delen af det digitale sendenet også.


Den beslutning giver nu RTE grå hår, for efter at have investeret indtil videre 300 mio. kr. i nyt udstyr, for at kunne levere signalerne til det nye sendenet, så har Boxer ikke engang returneret kontrakten fra november underskrevet endnu.


Boxer sidder ikke med hele skylden for forsinkelserne, da de irske konkurrencemyndigheder først nu har godkendt Boxers samarbejde med Denis O’Brien’s Communicorp. Derfor var deadline allerede flyttet frem til september i år.


Men RTE vil naturligvis gerne snart se en underskrevet kontrakt fra Boxer, hvis de skal nå den deadline. Og hvad med Boxer selv – kan de nå at færdigbygge hele det digitale sendenet til september, inklusiv den del til RTE?


 


117.000 kunder i 2010


Da Boxer bød på koncessionen i Irland, så lød forudsigelserne på 117.000 kunder i 2010, og overskud fra 2012. Nu er der tvivl om de overhovedet når at komme i drift i år.


Boxer konsortiet vil ikke udtale sig om hvordan det går, og hvor langt de er kommet med sendenettet. Teknologipartneren BT udtaler til nyhedsmediet Independant.ie: “Man kan sige at vi afventer situationen, og det er hvad vi kan sige lige nu”.


Kontrakten om det kommercielle digitale sendenet i Irland er lavet med BCI – Broadcasting Commission of Ireland. De siger, at det vil være uklogt at udtale sig om forhandlingerne med Boxer. Alle detaljer skal på bordet, før BCI vil konkludere noget officielt. Men BCI besvarede dog de yderligere spørgsmål med, at de “er tilfreds med udviklingen til dato”.


Konkurrencen i Irland er hårdere end herhjemme, da engelske Freesat også dækker landet med de mange gratis kommercielle TV kanaler via satellit. De konkurrenter Boxer har her i Danmark og Sverige, er andre former for betalings-tv via kabel og satellit.


 


Boxer – The Future of Irish Television


Kommunikationsministeriet, The Department of Communication, som i sidste ende er ansvarlig for hele projektet med digitalisering i Irland, var hurtige til at svare – at spørgsmål om DTT hører ind under BCI.


Men ministeriet ville dog gerne svare på, om RTE må udskyde premieren på digitalt public service til 2012, hvis Boxer bliver tilsvarende forsinket. År 2012 er nemlig den deadline som EU har sat, for hvornår medlemslandene skal have gennemført analog sluk.


Ministeriet udtaler: “For at opnå analog sluk i 2012, skal public service have været i luften digitalt et antal år forud”.


Så hvor vejen syntes givet for RTE, så er det store spørgsmål, hvad der sker med kommercielt digitalt tv på DTT i Irland.


“Boxer – The Future of Irish Television” er overskriften på Boxers irske hjemmeside. Men lige nu er det vist kun Boxer selv, der kan svare på hvor og hvornår den fremtid bliver til virkelighed, og de har indtil videre valgt den tavse linje.


Stilheden og den uvisse fremtid, har sat gang i spekulationerne på nettet. I forskellige fora debateres om Boxer mon mangler penge, om de har fået kolde fødder i forhold til det irske marked, samt om de i det hele taget er opgaven voksen.


 


Kilde: Independent.ie

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.