Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Panasonic BDT100 blu-ray

 


 


Indledning


Panasonics nye “lille” blu-ray både imponerer og skuffer. Læs anmeldelsen her.


Panasonic har været med lige fra starten af Blu-ray æraen, og hvis jeg ikke tager meget fejl hed Panasonics første BD afspiller DMP-BD10. Panasonics første afspiller kostede ved lanceringen omkring 10.000 kr., men var en sand skønhed i design og i byggekvalitet. Den nævnte afspiller er nu overgået i stort set alle ender kanter rent teknisk, af dens nyere søskende.


Panasonic hører til blandt de producenter der lancerer et nyt antal afspillere hvert år, og skal jeg være ærlig, så har jeg bare meget svært ved at skelne den ene model fra den anden i samme årgang.


Den her anmeldte afspiller adskiller sig dog fra flere af sine forgængere. Og forskellen er jo, at det er en 3D afspiller, dimensionerne er ret små, og den er forholdsvis hurtig til at loade en Blu-ray disc.


Panasonic DMP-BT100 adskiller sig ikke på de væsentligste områder fra storebror Panasonic DMP-BDT300, som jeg anmeldte tidligere i år.


Det som undre mig er jo det faktum, at meget få producenter lancerer Blu-Ray afspillere med 2 HDMI udgange. De 2 HDMI udgange skal jo sikre, at en kunde kan benytte en bestående surround receiver via afspillerens ene HDMI udgang til lyd. Den anden HDMI udgang (HDMI 1.4) videreføres så direkte til et 3D panel til billedet.


Man kan nemt få den fæle tanke, at den manglende ekstra HDMI udgang skyldes producenters ønske om, at kunden såmænd også skal investere i en helt ny HDMI 1.4 receiver. Men netop den tidligere nævnte DMP-BDT300 afspiller er forsynet med 2 HDMI udgange, og mig bekendt den eneste af slagsen.


 

 


Design, finish og byggekvalitet


Se storebroderen til Panasonic DMP-BDT100, blev af mange ikke specielt berømmet for sit design. Det ser ud som om, at Panasonic har revideret sit design, for den her anmeldte minder mig mest om flere af sine Panasonic forgængere. Den er enkel i sin fremtoning, jeg vil nærmest kalde den tidløs, og andre vil måske kalde den anonym. Lige meget hvad, så er afspilleren ganske nydelig. Den fylder i forhold til de tidligere Panasonic modeller en kende mindre med sin 5,9 cm i højden. 


Frontpanelet der generelt er blank/sort indeholder en ganske fornuftigt lydende discskuffe, og et panel der udviser afspilningsstatus. Panasonic har dog bibeholdt det brune underpanel. Dette panel kan vippes ned, og afdækker en USB indgang, et slot til et memory card, og desuden et par betjeningsknapper til afspilningen af en disc. 


  


Bagpanelet er monteret med et antal tilslutningsmuligheder (HDMI 1.4 udgang, 2 analoge RCA udgange, komponent udgang, en digital lydudgang (optisk), en LAN indgang og endelig en S-video). Jeg er usikker på om afspilleren er monteret med en blæser, og jeg har da heller ikke hørt en sådan i drift under min brug af afspilleren.


Ser man på byggekvaliteten isoleret, er denne i forhold til afspillerens pris, ganske flot. De benyttede komponenter er af god kvalitet, og opbygningen af print og elektronik i øvrigt er ganske pænt forarbejdet. Alt i alt en fornuftig – og i længden sikkert ganske robust afspiller.  


  


Fjernbetjening


Fjernbetjeningen er stort set identisk (blot en smule mindre), med den der leveres til storbror DMP-BDT300. Det betyder en ganske velfungerende enhed, med store dejlige betjeningsknapper – og helt i stil med tidligere Panasonic fjernbetjeninger.


Man kan måske mene, at designet med alle dens år på bagen fortjener et “Update pift”, men omvendt kan Panasonic vel med god ret mene, hvorfor ændre på noget, som egentlig fungere ganske godt. Og til prisen af afspilleren taget i betragtning, er fjernbetjeningen ikke en billig udgave. 


Hvis man endelig skal sige noget negativt om fjernebetjeningen er det, at enheden skal rettes rimeligt præcist mod afspillerens IR-sensor, og at jeg godt kunne have tænkt mig, at visse af betjeningsknapperne kunne være belyste.


 


Menuer


Afspillerens opsætning er rent Plug and play, og fungere nemt og hurtigt.


Menuerne er stort set de samme som Panasonic har benyttet på de sidste generationer af BD-afspillere. Det betyder store let forståelige menu billeder, en ret så fornuftig systematik i menuernes rækkefølge, og   ikke sjældent gode forklaringer på, hvad konsekvensen er, hvis man ændrer i dette og hint.


Der er dog visse menu billeder omkring ændringer i billedindstillingerne, hvor jeg for den almindelige bruger, godt kunne tænke mig lidt bedre forklaringer.


Skift fra de forskellige menu billeder til andre foregår ganske hurtigt. Dog er skiftet til menuen fra andre benyttede funktioner ikke blandt de hurtigste jeg har oplevet.


Al tekst på menuerne er på engelsk, andre sprog kan dog tilvælges, blot ikke dansk.


 


 


Billede og lydkvalitet


I princippet kunne jeg gentage hvad der står i min anmeldelse af Panasonic DMP-BDT300, for der er ingen forskel på billede – eller lydsiden. Jeg har godt nok noteret mig, at man ved andre anmeldelser mener, at der er forskel i billedet fra Panasonic DMP-BDT300 og til den her anmeldte, jeg har ikke kunnet konstatere en forskel.


Billedet er bare skønt, med ganske korrekte farvegengivelser, lækkert afgrænsede detaljer, og en god billeddybde. Det med billeddybden afhænger jo langt hen ad vejen, af optagelsens kvalitet. Men den afspillede “Iron Man 2”, var et sandt orgie i billedkvalitet. Mon ikke den nævnte BD film kommer til at indgå i brugernes referencemateriale, for god og betagende billedkvalitet.


 
 


Jeg hører godt nok til dem der mener at kunne se forskel fra billedkvaliteten mellem enkelte BD-afspillere. Argumentationen for forskellen er svær, for det er et digitalt signal, og bare baseret på karaktererne 1 og 0. Men ikke desto mindre mener jeg ind i mellem, at kunne se forskel.


Måske forskellene ligger i drevet, og den videre behandling (eller manglen på samme), på signalets vej til måske en receiver, og videre til et TV-panel. Men hvad angår den anmeldte afspiller, så står billedkvaliteten på Blu-ray bestemt ikke tilbage fra andre producenters afspillere i samme prisklasse – og endda måske i en højere prisklasse.


Jeg afspillede jo også 3D film, og her indgik Panasonics egen Demo-disc. Billedet fremstod herligt 3 dimensionalt, ingen – eller meget lidt crosstalk, og med alle de 3D features, som jeg er vant til fra min egen afspiller.


Afspilleren er rimelig hurtig til load af en Blu-ray disc. En af de trægeste film at loade er jo Terminator 2, hvor jeg har målt loadtider for andre BD-afspiller til helt op i mod 5 minutter. Panasonic afspilleren klarede det på 70 sekunder. Øvrige Blu-ray film tager typisk 30 – 40 sekunder at loade.


  


En lille finesse er jo, at afspilleren kan indstilles til en standby funktion, hvor afspilleren er klar på ca. 7 sekunder. Det man bare her skal være opmærksom på er jo, at effektforbruget i denne standby tilstand er på 7W, hvor i mod ved den normale standby tilstand er effektforbruget 0.69W. Effekforbruget ved afspilning af Blu-Ray disc blev målt til typisk 24, 3W.


Og så til afspilningen af DVD. Jeg læser ind i mellem, at Panasonics afspillere ikke er gode som DVD afspiller. Det mener jeg ikke er helt korrekt.


Hvis jeg ser på de seneste generationer af Panasonics BD-afspillere, så er deres billedkvalitet ganske fornem ved DVD afspilning. Bevares, jeg kan ved afspilning af en test disc sagtens finde billedfejl, og specielt i forhold til de-interlace. Men den almindelige bruger, som ønsker sig en god Blu-ray og DVD afspiller, her vil de færreste opleve billedfejl.


Fejlene kan typisk opstå ved specielle, men ret få DVD´er, eller vis man med ildhu direkte leder efter fejlene. Det man måske mest fair kan udlede, at kvaliteten af afspilning af DVD, for de fleste vil være tilstrækkelig, blot ikke på højde med det bedste, som f.eks. Oppo BDP-83. Den benyttede DVD var Tomb Raider.


Ved afspilning af BD-live, her skal man være opmærksom på, at afspilleren ikke er forsynet med intern memory, hvorfor afspilleren i givet fald så skal suppleres med en USB Memory Stick, på minimum 2GB.


CD afspilningen, her oplevede jeg det lidt pudsige, at den anmeldte afspiller ved afspilning CD præsterede lidt bedre end min egen Panasonic afspiller. Det undrede mig en del, da de tekniske specifikationer alt andet lige, er stort set sammenfaldene. Og min forundring fortsatte indtil at jeg kom i tanke om, at jeg i mellemtiden havde skiftet receiver, og at det i virkeligheden måske var receiveren der stod for den bedre stereolyd.


Forbedringen var både ved digitalt og analog stereo. Forholdet blev bekræftet ved genopsætningen af min egen afspiller. Men CD lyden er som ofte for de lidt billigere Blu-ray afspillere brugbar, men til en musiknydelse er lyden slet ikke med den fylde og klang, som f.eks. opnås med en dedikeret CD-afspiller af god kvalitet.


Hvad angår tilslutning til internet, og det både via kabel som trådløst internet til de tjenester der f.eks. indgår i Viera Cast, forgår tilslutningen som fod i hose. Man skal blot være opmærksom på, at der i leveringsomfanget ikke medfølger en WIFI dongle. Afspilleren er i øvrigt DNLA certificeret.


  


Tekniske hovedspecifikationer


Panasonic DMP – BDT100 afspiller: Blu-Ray og 3D Blu-ray, DVD, CD, AVCHD, DivX, MP3, WMA
Scaler: (1080p, 720p, 576/480p/i, 60/50/24 Hz)
HD Lyd: Bitstream & dekodet, Dolby plus, True HD, DTS HD, Master Audio
Udgange Audio: 2 analog, 1 x optisk
Udgange Video: 1 x HDMI, 1 x Component, 1 x S-video,1 x Composite
Fjernbetjening: Ja
Farve: Sort
Mål (BxHxD): 430 x 59 x 207 mm.
Vægt: 2,1


Listeprisen er ca. 2500 kr.


  Konklusion


Panasonic DMP-BDT100 er en glimrende og robust opbygget afspiller. Afspilleren vil leve op til forventningerne hos den brede brugerskare, og giver mange gode kvaliteter til prisen.


Den er dog lidt dyrere end dens tilsvarende konkurrenter fra andre producenter. Herud over skal man tilkøbe både en WIFI Dongle og en USB Memory stick for at få udbytte af alle den funktioner.


 


Tak


En stor tak til  Sparshop  for udlån af afspilleren til denne anmeldelse.


 


Spørgsmål


Har du spørgsmål eller kommentarer til denne anmeldelse så brug forum emnet:


Anmeldelse af Panasonic BDT100 blu-ray


  Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med:  • Display : Panasonic TX-P50VT20
  • Højttalere : ELAC FS247, ELAC CC241, Velodyne 800i & Audiovector K1 Super 
  • HT kabler : CSN Custom Cables
  • HDMI kabler : Supra
  • Receiver : Pioneer SC-LX83
  • CD Afspiller : Sony SCD-XA5400ES
  • Blu-ray afspiller : Panasonic DMP-BDT300


Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.