Forside Baggrund

Baggrund: Bag om B&O-lyden


Testing & tweaking of the B&O speakers & TV, part 1/2. Video: recordere.dk


 


Tonmeister Geoff Martin hos Bang & Olufsen fortæller her, hvordan de tester og designer lyden i højttalere i Struer.


Hos Bang & Olufsen i Struer har de et rum designet til at teste lyd, som hvordan højttalere lyder (måler) elektro-akustisk.


Det er et af verdens største af sin art, og alle lydprodukter (minus hovedtelefoner) skal igennem tests i dette rum i designfasen. Det vil sige at TV som BeoVision Avant også har hængt i dette rum.


Rummet måler 12x12x13 meter, og højttalere og TV kan løftes ud i rummet via en slags præcisions-lift, og måles igennem på kryds og tværs. Fra front, fra siderne eller på hovedet.


De tests som højttalerne gennemgår her er grundlæggende de samme, uanset om det er en separat højttaler eller højttalere indbygget i TV som BeoVision Avant.


Her fortæller B&O om rummet og dets anvendelse, og bruger den nyeste højttaler BeoLab 20 som eksempel.


På videoen ovenfor lægger lydingeniør Jens ud med at fortælle om “The Cube”, hvorefter Geoff Marton tager over.


 


Lytning, tweaking og klargørelse


Video nr. 2 går i detaljer med, hvordan Bang & Olufsen efterfølgende tweaker og justerer de enkelte højttalere, så de performer præcis som de ønsker. Det er lydmæssigt håndværk, i en kategori som vi har en stolt tradition for i Danmark.


Deres Tonmeister Geoff Martin – ham der lytter og justerer – har B&O “importeret” fra Canada. Han er ikke ingeniør men musiker, og hans opgave er at få produkterne fra Struer til at lyde så godt som overhovedet muligt.


Det er en proces der på en og samme tid er blevet både nemmere og mere kompleks, da digital-teknologien rykkede ind i højttalerne. Med DSP-teknologi er der mange muligheder for – elektronisk – at tweake på lyden i højttalerne. I nogle tilfælde selv efter at de er solgt.


Vi giver endnu engang ordet til Geoff…


 Testing & tweaking of the B&O speakers & TV, part 2/2. Video: recordere.dk


 


 


Lyden i BeoVision Avant


Videoen nedenfor har tidligere været udsendt, og her fortæller Geoff Martin om hvordan de designede højttalerne i BeoVision Avant TV.


Det giver en god fornemmelse for, hvilke udfordringer de har i forhold til at putte god lyd ind i et TV.


 Video: Tonmeister hos Bang & Olufsen, Geoff Martin, fortæller om lyddelen af Beovision Avant


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.