Forside Nyheder

Oplev Matador i HD på lørdag

-


Familien Varnæs kommer til at stå mere knivskarp, når ‘Matador’ nu bliver restaureret. Foto: DR

 

’Matador’ er skarpere end nogen sinde før

På lørdag giver DR1 et smugkig på Matador i HD, og torsdag aften går de bag om restaureringen.

”Intet er som før”, udbryder Maude Varnæs i et af afsnittene i ’Matador’, hvor hun godt nok taler om dem ”ovre på den anden side af gaden”.

Som vi kunne løfte sløret for tilbage i februar, så er tv-serien Matador ved at blive restaureret til HD.

”Restaureringen har været tre år undervejs, og det er gjort nænsomt, for vi ved, at ’Matador’ er allemandseje og danskernes kultur. Vi rører ved noget, der er fælles gods, men det har samtidig også været vigtigt at sikre materialet for fremtiden – og dét, mens der stadig er nogle, der ved, hvordan man restaurerer den type film, som ’Matador’ er optaget på. I dag optager man ikke tv-serier på film mere”, forklarer én af DRs projektledere på sagen, Christian Odd Wiberg, der blandt andet har arbejdet sammen med Tina Dradrach fra DR Planlægning om restaureringen.

 

Fotograf har været med i arbejdet

Det er firmaet Nordisk Film Shortcut, der står for at give ’Matador’ ”new look”, og en anden helt central person i projektet er fotografen Peter Klitgaard, der selv filmede fra afsnit 7-24, da ’Matador’ blev optaget i 1970’erne og 1980’erne.

Han er med i hele processen, for at godkende og sikre, at farver, detaljer og billedindhold kommer til at fremstå lige så klart og tydeligt, som det han så i sin linse for 35 år siden. Peter Klitgaard har selv skrevet til diverse tv-direktører i DR for at få ’Matador’ restaureret, og det næste år bliver det så gjort.

”Der er ikke tale om, at vi har skullet gøre det vildeste, man kan med teknikken nu om dage, for det skal også stadig være det ’Matador’-format, som folk kender. Vi har foretaget nogle valg – men med det æstetiske ydre fra dengang. Samtidig har vi gemt alle efterbehandlinger og mellemregningerne, så andre senere kan gøre vores valg om, hvis de synes, tiden er til noget andet”, forklarer Christian Odd Wiberg.

 

Få et smugkig på Matador i HD lørdag

Når DR1 lørdag viser det restaurerede afsnit ’Fødselsdagen’ vil der også være et par andre ting, der er anderledes. Da afsnit syv var første afsnit i anden sæson af ’Matador’ varede resumeet i starten over 18 (!) minutter, og det gør det ikke i DRs fødselsdagsversion.

Lise Nørgaard har skrevet teksten lidt om, og forleden havde DR besøg af den oprindelige ’Matador’-speaker Ole Andreassen, som indtalte en ny speak.

”Vi håber, at folk deler vores begejstring for den nye version, som fremstår både med større detaljerigdom og skarpere end nogensinde – både konkret og i overført betydning. Alle har deres egen måde at elske serien på, og jeg glæder mig til at se reaktionerne på den restaurering, som vi har lavet med lige dele kærlighed til serien og respekt for den oprindelige vision”, lyder det fra kanalchefen for DR1, Pil Gundelach Brandstrup.

 

Tid og sted

Det er lørdag aften kl. 20:00 at afsnit 7 i HD løber over skærmen på DR1.

Torsdag aften kl. 21:15 sender DR1 et program der går bag om restaureringen.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.