Forside Nyheder

YouSee leverer Bornholmsk bredbånd via parabol

-
Der er bl.a. sat paraboler op ved en mast nær Hammeren Fyr på Bornholm. Foto: TDC Group

En ny mikrocentral ved Sandvig på Bornholm får leveret bredbånd via paraboler.

I det flade Danmark, med sand- eller muldholdig jord, er det mest almindeligt at grave fiberkabler ned, når centralerne til telefoni og bredbånd skal forbindes.

Men ved Hammeren på Bornholm stod TDC Group med en udfordring til 300 husstande i Sandvig. Her er der nemlig klipper, og så måtte der andre metoder til.

“Vi har etableret en helt ny mikrocentral i Sandvig, og normalt graver vi et fiberkabel ud til sådan en central. Men i Sandvigs tilfælde er der klippegrund, så det har ikke været ligetil at lægge kabler i jorden. Vi har derfor valgt en løsning med et luftbåret signal ind til centralen i stedet”, forklarer Eva Birgitte Bisgaard, vicedirektør i YouSee.

Så en del af strækningen ud til den nye mikrocentral i Sandvig, der leverer signaler til ca. 300 husstande, blev erstattet med en link-forbindelse via paraboler.

 

En usædvanlig løsning

 

Der er tale om en yderst usædvanlig løsning efter dansk målestok.

Et fiberkabel er ført fra centralen i Allinge og ud til en parabol monteret på en mast ved Tejn. Herefter sendes signalet trådløst til en parabol på en mast ved Hammeren Fyr, hvor endnu en parabol sender signalet i fugleflugtslinje til en parabol placeret ved den nye central i Sandvig.

Den nye mikrocentral, der er et gadeskab, fordeler herefter bredbåndssignalet videre ud til husstandene via de eksisterende kabler i jorden og frem til telefonstikket i væggen.

Parabolforbindelsen giver mulighed for at hæve bredbåndshastighederne i området. De lå tidligere typisk på 10/1 Mbit/s, og vil nu kunne øges til typisk 50/10 Mbit/s (kan variere efter husstandens afstand til mikrocentralen).

 

 

Annonce