Forside Indhold og distribution Musik

Koda: Streaming medvirkende til ny høj indtjening

-
Foto: Shutterstock.com. Illustration: recordere.dk

Dansk musik i udlandet og streaming i fremgang, og det gør at Koda fastholder en høj indtjening for andet år i træk.

Koda, der indsamler og formidler rettighedspenge til musikere, komponister mm., kan for 2. år i træk fremlægge et regnskab med en årsomsætning over 850 mio. kroner.

Rettighedsorganisationens samlede indtægt i 2016 blev på 860 millioner kroner. Det er blot 1 million lavere end rekordåret 2015. Til gengæld er der mere på bundlinjen, til fordeling til rettighedshaverne: 783,5 mio. kr. i 2016 mod 776 mio. kr. i 2015.

Med til at trække i 2016 er øgede indtægter fra streaming. Her kunne registreres en fremgang på 49% fra 2015 til 2016, samt indtægter fra udlandet med Lukas Graham, Mø og danske filmkomponister i førertrøjen.

Der er også fremgang på markedsområdet (butikker, koncerter og lignende), men den mest markante fremgang er på streamingområdet.

“Koda er i bedre form end nogensinde. Vi har stadig høje indtægter, vi slår vores rekord i forhold til, hvor mange penge, vi udbetaler til rettighedshaverne, og samtidig fortsætter vores indtægter på streamingområdet med at stige. Et område, hvor vores medlemmer skal hente en stor del af deres indtjening i fremtiden, men også et område, som i langt tid har været truet af pirateri og manglende betaling”, fortæller Kodas direktør, Anders Lassen.

 

Onlinegiganter betaler for lidt

Mens der er glæde over fremgang på abonnementstjenesterne, så kæmpes fortsat en kamp for at få indtægterne fra markedsdominerede tjenester som YouTube, Soundcloud, Facebook og lignende til at spytte mere i kassen.

Altså betale mere til rettighedshaverne, når der afspilles musik igennem deres tjenester.

Forleden kom det frem at vinyl er i fortsat fremgang og snart ventes at overhale CD-salget. Til sammenligning udgør indtægterne fra YouTube under halvdelen af dem fra vinyl, på trods af at YouTube er de største streamingtjeneste af dem alle. Større end Spotify.

”Området lider blandt andet under en forældet lovgivning, der i nuværende form ikke forpligter markedsdominerede tjenester som YouTube, Soundcloud, Facebook og lignende til at betale for rettighedshavernes indhold. Det er naturligvis helt uholdbart, og vi arbejder alene og i internationale fora for at få dette lavet om. Det er en hård kamp, men en af dem, der skal tages for at sikre, at Koda kan bevare og styrke sin gode form i fremtiden”, slutter Anders Lassen.

 

Koda nøgletal 2016

– Samlet indtægt: 860 mio. kr. (861 mio. kr. i 2015)
– Indtægter udland: 70,5mio. kr. (53,5 mio. kr. i 2015)
– Indtægter streaming: 133,5mio. kr. (89,5mio. kr. i 2015)
– Indtægter marked: 201 mio. kr. (187,8 mio. kr. i 2015)
– Beløb til fordeling: 783,5 mio. kr. (776 mio. kr. i 2015)

 

 

Annonce