Forside * Featured

QLED tager syvmileskridt i år

-

Glem hvad du tidligere har læst om QLED vs. OLED, Samsung TV kommer med markante forbedringer i år.

1: Standard LCD vs. OLED? – OLED!

Annonce:

2: QLED vs. OLED? – Den er straks sværere, for nu.

Samsungs variant af LCD TV, QLED, tager nemlig syvmileskridt i år. Årets fremskridt er både på områder hvor OLED tidligere har ført markant, og på helt nye områder, og derfor er spørgsmål 2 ikke længere noget der let kan besvares.

Jeg er netop hjemvendt fra et europæisk QLED seminar, arrangeret af Samsung, og her fik jeg for 3. gang i år mulighed for at opleve de TV der kommer på markedet nu. Første gang var på CES i Las Vegas tilbage i januar, anden gang var til den europæiske lancering midt i februar.

Hver gang er der kommet lidt flere detaljer på, og demonstrationerne er gået et spadestik dybere hver gang. Det bør indskydes at vi ved sådanne demonstrationer ikke selv bestemmer indholdet.

De fleste af præsentationerne her 3. gang handlede om at vise hvordan Samsungs 2019-modeller klarede sig overfor 2018-modellerne, og det er her at jeg må sige at forskellene er markante. Så meget at OLED TV har fået konkurrence nu.

 

Den ny Quantum Processor hjælper med en række billedskabende forbedringer. Illustration: Samsung

 

Processoren er hjernen bag

Hjernen bag mange af forbedringerne hedder ‘Quantum Processor’. I 2019-modellerne af Samsungs TV er det den der håndterer – eller hjælper til med – mange af de forbedringer der kan opleves på billede og lyd.

I år benyttes der nemlig AI-baseret teknologi (brug af kunstig intelligens) til ting som skalere billedets opløsning, lysstyrke, billedkvalitet og også at optimere lyden.

Der er ikke autonom indlæring. Processoren henter f.eks. informationer om mønstre (texture) fra en stor lokal database over de bedste scenarier til opskalering. En database der løbende opdateres.

Det mest klassiske eksempel er nok en fodboldbane. Her ligger der informationer i databasen om hvordan græs opskaleres. Så når Quantum-processoren møder græs, ved den hvordan det skal bearbejdes.

Det er langt mere effektivt end tidligere typer af opskalering baseret på formler og algoritmer, ofte nogen ens for alt. Om det var græs, træer, vand eller himmel.

Processoren kan også hjælpe med at reducere banding, som kommer hvis en kilde undervejs har været udsat for et reduceret antal farver. Så kan farver der burde flyde sammen virke usammenhængende.

 

Den ny Quantum Processor hjælper mod banding. Illustration: Samsung

 

Markant bedre sortgengivelse

På mange af 2019-modellerne for QLED TV der vender Samsung tilbage til local dimming bagbelysning, også kaldet ‘Direct Full Array’.

Her skabes bagbelysningen til LCD-displayet via lysdioder bag displayet, lys der kan styres i zoner. Den teknologi kan give LCD-displays markant bedre sortgengivelse, og har derfor været anvendt on/off hos fabrikanterne i årevis.

Ulemperne har været ting som tykkere displays, højere strømforbrug og sideeffekter som ‘halo’ – at der rundt omkring lyse objekter i bevægelse på en mørk baggrund kan opleves en form for aura. Den som stammer fra at bagbelysningen ikke rammer helt præcist inde bagved, når objektet skal belyses bagfra og det udenom ikke.

Men i år er det alligevel lidt anderledes, for local dimming er også kombineret med Samsungs AI-processor, og det betyder at softwaren kan afhjælpe ‘halo’. På de eksempler vi så, hvor hardware og software arbejdede sammen på den ny bagbelysning, fungerede det overraskende godt.

Samsung TV har ‘local dimming’ bagbelysning fra 7-serien af QLED og opefter. Det er fra den model der hedder Q70.

 

Samsung 2019 QLED (tv) har bedre sortgengivelse end 2018 QLED (th). Foto: recordere.dk

 

Både sortgengivelse og gamma er forbedret i 2019 QLED. Illustration: Samsung

 

Forbedret synsvinkel

Et område hvor OLED har været foran LCD er på betragtningsvinklen, men også her giver QLED konkurrence i år.

Samsung har videreudviklet deres QLED display så baggrundslyset passerer mere kontrolleret gennem panelet. De kalder det ’Ultra Viewing Angle’ og det virkede ganske overbevisende.

Der var en lille ændring i farvemætningen ude på de helt skarpe vinkler, men dette var langt udenfor den vinkel man normalt vil tage plads foran TV’et.

 

I de nye QLED-displays er lagene bygget op så lyset passerer bedre igennem, og det forbedrer betragtning fra siderne. Illustration: Samsung

 

HDR10+

Alle 2019 QLED-modeller understøtter High Dynamic Range HDR10+, som forbedrer både lyse og mørke scener ved at optimere kontrast.

HDR10+ er konkurrent til Dolby Vision, men billigere fordi der ikke skal betales samme størrelse licens for at være med.

 

Gaming modes

Input lag, forsinkelsen gennem TV’et, ligger om regel i den lave ende for LCD TV, men også her er der forbedringer i Samsung 2019 TV.

Hvor Samsungs 2018-modeller var blandt markedets førende med 15,4 ms ‘lag time’ så forsinker 2019-modellerne signalerne gennem TV’et med blot 13,5 ms.

Der understøttes FreeSync og Variable Refresh Rate, noget som XBox One kan udnytte til gengivelse af spillene.

I år er der også kommet en særlig “snyde mode”. Den nye bedre kontrol af sortgengivelse kan bruges til kunstigt at booste de mørke område i spillene, så flere detaljer dukker frem på skærmen. Dermed kan man nemmere opdage farer.

 

Dynamic Black Equalizer er “snyd” til spillene. Illustration: Samsung

 

High Frame Rate

Samsung fortsætter understøttelsen af 120 fps (High Frame Rate). Det er muligt i alle 2019 QLED-modeller med Full HD.

Topmodellerne Q90 og Q900 kan også klare 4K-indhold i 120 fps.

 

Quantum-processoren kan også automatisk vælge equalizer på lyden efter indhold (detekteret). Illustration: Samsung

 

AI-styret lyd

I det nye ‘Adaptive Sound’ udnyttes også den nye AI-processor, Quantum, er i stand til at analysere lyden og selv vælge den optimale equalisering.

Disse ‘audio modes’ er jo noget som TV har haft i mange år, men hvem får lige skiftet på dem manuelt. Nu kan TV’et selv vælge det mest optimale ud fra en intelligent analyse af indholdet.

En anden feature er at AI-processoren nu finder vaner i lydniveauer. Eksempelvis registrerer hvor højt man typisk stiller lyder i dagtimerne kontra aftentimer, og automatisk tilpasser det mest anvendte når man tænder.

 

Stemmestyring

Der er kommet både Google Assistant og Samsungs egen Bixby i den nye TV. Læs her hvad det kan bruges til.

Se: Sådan virker Google Assistant og Bixby på Samsung TV

 

Modeller

For et overblik over de enkelte tv-modeller fra Samsung i år og deres priser.

Tjek: Alt om Samsungs 2019 TV-modeller

 

Opdatering:

Hvad er denne artikel?

Det er en besøgsrapport med forklaring af hvad der er nyt i dette års QLED TV-modeller fra Samsung.

Recordere.dk var inviteret af Samsung til et teknisk seminar, hvor de fortalte om nyhederne og fremviste forskellene på sidste års QLED i forhold til dette års QLED.

Det var Samsungs valg hvad vi blev præsenteret for og hvad skærmene viste, dog således at der side om side stod en navngiven model fra sidste år ved siden af en navngiven model fra i år, og viste de samme signaler.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.