Forside Tests

TEST: Samsung 65″ Q90R QLED TV

-

Samsung er klar med 2019 top-modellerne af deres QLED serie. Recordere.dk har testet Q90R, der er noget af det bedste QLED du kan få lige nu.

Da Samsung præsenterede deres 2019 modeller på CES i Las Vegas i januar stod det klart at de arbejder hårdt på at nærme sig OLED teknologiens sort-niveau. Vi har derfor glædet os til at se hvad det nye flagskib Q90R kunne levere af billedekvalitet. Vi har testet 65 tommer modellen, men Q90R kommer også i 55 og 75 tommer.

Annonce:

Inden jeg går videre, vil jeg gerne lige slå et par ting fast. Jeg er bare en helt almindelig TV bruger, der bruger min skærm til at se TV, streame film og serier og spille PlayStation og X-Box.

Jeg har ingen smarte måleinstrumenter, og alt hvad jeg skriver under disse linier er min personlige holdning til hvordan jeg oplever billede og lyd. I det daglige har jeg et LG OLED C8 65 tommer, så det er det jeg sammenligner op imod.

 

Foden til Samsung QLED Q90R

 

Udpakning og installation

Samsung Q90R QLED kommer i en stor kasse, der udover TV’et, indeholder en fod, en One Connect Box, der indeholder alle forbindelser til eksterne enheder.

I kassen finder man også Samsung’s “Premium One Remote Control”, som den eneste fjernbetjening, også den skriver vi mere om senere i anmeldelsen.

 

Samsung One Connect Box

 

One Connect boksen har 4 HDMI porte, der ikke kører HDMI 2.1 endnu, men har flere elementer fra HDMI 2.1 standarden. Det er endnu ikke meldt officielt ud, om Samsung vil opdatere til fuld HDMI 2.1 understøttelse via en softwareopdatering.

HDMI-portene understøtter ARC (Audio Return Channel), men p.t. ikke eARC der er den nye standard på HDMI 2.1. Ligesom portene understøtter HDMI-CEC efter den gamle standard, så du kan tænde og slukke eksterne enheder via TV’et og omvendt. Men der er dog taget nogle features fra HDMI 2.1 med i Q90R. Freesync VRR gaming, 120fps 4K billeder med 4:2:0 chroma sampling, og så kan Q90R automatisk skifte til gaming mode.

 

Samsung One Connect Box – HDMI porte

 

På bagsiden finder du også en ethernetport, hvis du ikke vil nøjes med en trådløs forbindelse. Det trådløse netværk understøtter både 2.4 og 5 Ghz, og kablet netværk understøtter 100 Mbit, og netværk med IP6 understøttes også.

Der er også et CI+ (1.4) interface hvis du har brug for at se kodede TV kanaler fra f.eks. YouSee eller Boxer.

 

Samsung One Connect Box – CI Porte og antennestik

 

Den indbyggede dual-tuner understøtter både kabel, luft og satellit-signaler, og den har naturligvis understøttelse for HbbTV som bruges af DRTV og RTL.

 

Samsung One Connect Box – USB porte på siden

 

Der er også tre USB-3 porte, som bl.a. kan bruges til optagelser af TV-signal og forskudt afspilning. På bagsiden finder du også et optisk stik til overførsel af lyd, hvis du har det behov.

One Connect boksen forbindes til TV’et med et ultratyndt transparent kabel, som ikke fylder meget på væggen, så der ikke er nogen synlig forbindelse til TV’et. Det er det eneste kabel som skal op til skærmen.

 

One Connect Boks kabel

 

TV’et minder meget om en stor billedramme, som også er kendt fra Samsungs “The Frame” TV, og selvom TV’et er tykkere end de fleste, er det utroligt så tæt TV’et kan hænges på væggen med Samsung specielle vægopslag “No Gap Wall-mount” (ekstra udstyr). Sætter du det på den medfølgende fod virker det til gengæld meget tykt med sine knap 4 cm’s dybde.

Installationen tager ikke mere end 5-10 min., og så er man kørende. Så vi installerede manuelt, og det er en øvelse, der ikke tager meget mere end 5 minutter. Vi testede igennem hele perioden TV’et på YouSee kabel-TV, og kanal-indlæsning foregår ved at man vælger YouSee under kabel-tv, og så klarer TV’et resten. Vi testede også med Apple TV 4K, hvor vi brugte WAOO’s TV app.

 

Samsung Premium One Remote Control

 

Fjernbetjeningen

Samsung leverer kun én fjernbetjening med, og det er deres “Premium One Remote Control”, der har et flot og simpelt design. Den har kun få knapper, men et hav af funktioner.

På en knap kan du skrue op og ned for volumen, og samtidigt kan du også bruge den til mute. Det samme gælder for kanal op og ned, som også har en guide funktion, og holder du knappen endnu længere, så viser den en kanal liste.

 

Samsung Premium One Remote Control – De nye dedikerede streaming-knapper

 

Siden vi testede sidste år, har Samsung fået plads til tre nye knapper, der giver direkte adgang til Netflix, Amazon Prime og Rakuten TV.

Det ville være lækker hvis man kunne remappe den eller de knapper man ikke skulle bruge. F.eks. ville jeg hellere have TV2 Play end Rakuten TV. Så der har jeg det lidt ligesom med Bixby knappen på Samsung Galaxy S10+.

Der er ingen numeriske taster på fjernbetjeningen, så vil du have tal til f.eks. tekst-tv, så skal man bruge en speciel knap, der giver et numerisk display på skærmen, eller købe en anden Samsung fjernbetjening selv.

 

Samsung QLED Q90R i vores test setup i dagslys

 

Hvordan er billedet ?

Samsung har en kraftfuld Quantum Processor 4K, der er er hjernen bag QLED’s billedekvalitet anno 2019. Den gør brug af sin egen algoritmer til at levere et klart billede, samtidig med at den tilpasser lysstyrken og lyden til forholdene i rummet og indholdet.

Og man kan godt se at Samsungs billedbehandling bliver bedre og bedre. Jeg kørte hele testen på “standard” billede og lyd, for at bedømme det uden specielle indstillinger. Jeg er ikke i tvivl om at billede-eksperter kan få endnu mere ud af Q90R ved at kalibrere det til den enkelte forbruger, og der er masser af indstillinger til at optimere billedet yderligere. Men jeg var meget tilfreds med det billede jeg så.

Jeg tester som almindelig forbruger, i en almindelig stue med store vinduer og lysindfald fra sol og gadebelysning fra både side og direkte modsat TV’et. Hvis du vil læse anmeldelser, hvor de bruger målinger til at understrege deres konklusioner, kan jeg anbefale at kigge efter en anmeldelse på flatpanels når den kommer.

Og ved netop lysindfald performer Samsung Q90R rigtigt godt. Det oplevede vi også sidste år da vi testede Q9FN.

Vi testede med bl.a. Planet Earth II i både 4K/HDR og 1080p, og det var imponerende hvor tæt de to versioner kan komme på hinanden. QLED anvender AI Upscaling for at hjælpe med at skabe et klarere billede. Med hjælp af AI-understøttet maskinlæring har man udviklet algoritmer for at reducere støj samt gengive detaljer og skarpe kanter omkring detaljer og tekst.

“Die Alpen von oben”, er en af mine yndlings-dokumentarudsendelser, hvor man i ti afsnit rejser gennem alperne. Desværre findes den kun i 1080p, men også den står flot i 4K opskaleret.

Samsung har arbejdet med hvor bred betragtningsvinkel du får med Q90R, og det imponerer. Jeg kunne stå næsten vinkelret med skærmen og stadig se endog flotte farver på Blue Planet II.

Samtidigt er sort-niveauet imponerende, når man tænker på at Samsung Q90R stadig er et LCD TV, der er bagbelyst. Men Samsung har udviklet en ny “Backlight chip”, der styrer sort niveauet i alle de 480 zoner der er til rådighed til local-dimming. Dette er en af de forbedringer der er kommet i forhold til sidste års model.

Men selvom sort-niveauet imponerer, så er det stadig ikke på par med OLED teknologien, som på netop sort-niveau er foran QLED.

Gaming mode er ned på under 15 ms rendering, og det gør at du under spil vil opleve mindre lag, end på mange traditionelle TV.

Samsung Q90R understøtter HDR10, HDR10+, HLG, men Dolby Vision som f.eks. Apple TV 4K understøtter er desværre ikke understøttet.

TV’et kan levere op til 2.050 nits i lysstyrke, når den peaker, mens den i film-modus skruer ned til ca. 1.470 nits. Men uanset, så er der masser af kontakt mellem lys og mørk på Q90R.

Kort konkluderet, så er Samsung Q90R noget af det bedste vi har set inden for LCD TV.

 

 

Ambient mode

Dem som kender Samsung’s “Frame TV”, ved at Samsung for nogle år siden introducerede et Lifestyle TV, som udover at være et ganske godt QLED TV, også kunne fungere som en kunst-ramme, der kunne vise billeder når TV’et var “slukket”.

Den funktion er lige som sidste års modeller bygget ind i QLED modellerne, og du kan selv vælge om du vil vise kunst eller gallerier af fotografier. Samsung mener faktisk at det er så vigtig en funktion, at den har fået sin egen knap på den i forvejen begrænsede fjernbetjening.

Personligt er det ikke en funktionalitet jeg vil bruge, men der skal nok være nogle det er hyggeligt at have gallerier af børn, børnebørn eller landskaber og kunst kørende i stuen når TV’et ikke er tændt

 

 

De indbyggede højttalere

Samsung Q90R har 4 indbyggede højttalere, der er godt skjulte i kabinettet. To woofers og to fuldtonehøjttalere, der leverer 60W lyd.

Både tale og musik lyder klart, og tydeligt, uanset om TV’et hænger på væggen eller står på standeren.

Samsung Q90R har også en intelligent lyd-behandling, der er slået til som standard, og det giver en god og fyldig lydoplevelse.

Samsung Q90R understøtter i sig selv ikke Dolby Atmos lyd, men den understøtter Dolby Digital+, og kan med f.eks. en Samsung Soundbar afspille Dolby Atmos fra Netflix.

De indbyggede højttalere er dog klart godkendt til almindelig TV og streaming brug.

 

Ambient mode (foto: Samsung)

 

Tizen er stadig den bedste Smart TV platform

Personligt har jeg LG OLED TV, og WebOS, og selvom jeg synes at WebOS er et super fedt Smart-TV operativsystem, så må jeg bøje mig for den brede support for apps som Samsung har fået med sin Tizen platform.

Alt hvad man kan drømme om af apps (TV2 Play, ViaPlay, YouSee, Netflix, HBO Nordic, DPlay, Amazon Prime, YouTube, osv) findes alt til Tizen, og ofte er det den platform der får de nye versioner først. Men jeg undrer mig over, hvorfor Plex ikke findes til Tizen, dog ved jeg at der findes en beta, men den skal installeres manuelt.

Platformen er lynhurtig og responsiv, og det skyldes at den primært bruger HTML5 oven på en Linux kerne, så den ikke har så meget overhead for at køre hverken streaming eller browser programmer. Og programmer starter lynende hurtigt når de skal bruges.

 

Tizen er et fuldt integreret økosystem i TV’et, så det blander live-TV og smart TV på tværs når leder efter hvad du sidst så.

På CES 2019 i Las Vegas lovede Apple og Samsung at iTunes og AirPlay 2 kom til 2019 QLED modellerne, og det står også på kassen som TV’et kom i, men hverken iTunes eller AirPlay 2 virkede på det TV vi testede, så vi forventer at det kommer i en senere opdatering til TV’et.

 

Konklusion

Samsung Q90R QLED TV, er noget af det ypperste du kan få inden for LCD TV. Billedet står knivskarpt, og Samsungs Smart TV platform er stadig den bedste på markedet.

Og har du lyst til at investere ca. 28.000 kr. i et LCD TV, så får du det bedste teknologien kan yde i Samsung Q90R.

Samsung er så sikre på, at deres QLED familie ikke får burn-in, at når du køber et 2018/2019 QLED TV eller The Frame, tilbyder de 10 års “skærmfastbrændingsgaranti.” Garantien gælder i 10 år fra den dato hvor du købte det nye TV.

TV’et findes som skrevet i 3 størrelser, og koster

For de penge kan du også få gode OLED TV, så det skal være op til din personlige reference, om du vil køre med OLED eller QLED (LCD).

Men vi kan kun give Samsung Q90R vores anbefaling som et rigtigt godt TV.


Recordere.dk tildeler Samsung Q90R QLED TV en flot karakter på 8.6. Q90R er noget af det bedste LCD TV du kan købe lige nu. Både HDR og almindeligt billede vises i høj kvalitet, og Tizen Smart TV platform er stadig den bedste på markedet.

 

Samsung Q90R QLED TV

27.999,-
8.6

Design

8.5/10

Billedkvalitet

9.0/10

SMART TV / FEATURES

9.0/10

Pris

8.0/10

Plus

  • QLED er det bedste inden for LCD
  • Tizen er stadig det bedste Smart TV
  • One Connect Box

Minus

  • Manglende HDMI 2.1 support
Annonce:
Forrige artikelGoogle tester reklamer i Android TV
Næste artikelStreaming driver musikomsætning i vækst
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.