Forside Nyheder

Corona-effekten: Netflix og Amazon dominerer Oscar-nomineringerne

-

De to streamingtjenester har begge fået flere nomineringer end nogle af de traditionelle filmstudier. Det tilskrives naturligvis COVID 19-pandemien.

Mens danskerne indtog aftensmaden i god ro og mag, blev der bidt negle i Hollywood. Mandag aften annoncerede Oscar-akademiet nemlig de film, der kan rende med en statuette, når årets forsinkede Oscar-fest finder sted 25. april.

Annonce:

Der bliver tale om en COVID-præget prisfest på mere end én måde. For det første bliver uddelingen fordelt på to forskellige lokationer for at sikre, at alle kan holde behørig, social afstand. Som sædvanligt kommer noget af festen til at foregå i Dolby Theater på Hollywood Boulevard, men derud over kommer Los Angeles’ ”hovedbanegård”, Union Station i Downtown L.A. også i spil.

Men der, hvor det er tydeligst at se corona-pandemiens indflydelse på Oscar-festen er på de nominerede film. Det er nemlig streaming-selskaberne, der fuldkommen dominerer nominationslisten, ikke mindst fordi mange film aldrig kom ud i amerikanske biografer, der mestendels har været lukket i det sidste års tid.

David Fincher’s ‘Mank’ er nomineret til hele 10 Oscars (Foto: Netflix).

Samtidig skruede streamingtjenester med egne produktionsstudier op for lanceringerne, sådan at folk havde noget at se på, når de var nødt til at holde sig hjemme. Der var altså i det hele taget flere film i spil fra streamingtjenesterne i forhold til de almindelige filmstudier, end det normalt er tilfældet.

’Mank’ nomineret til 10 Oscars

De mest populære film fra Netflix løb således med hele 35 nomineringer i hovedkategorierne, inklusive 23 fordelt på fire film, der alle kan omtale sine Oscar-nomineringer i flertal. Forrest i feltet er David Fincher’s ’Mank’ om manuskriptforfatteren Herman J. Mankiewicz og hans kamp for at færdiggøre Orson Welles-mesterværket ’Citizen Kane’. Den fik hele ti nomineringer, herunder bedste film, bedste instruktør og Gary Oldman er nomineret som bedste mandlige hovedrolleindehaver for titelrollen.

Derudover kunne Netflix prale af den stjernebesatte Aaron Sorkin-film ’The Trial of the Chicago 7’, der fik seks nomineringer, herunder også bedste film, samt ’Ma Rainey’s Black Bottom’, der fik fem nomineringer. Den alt for tidligt afdøde skuespiller Chadwick Boseman er blandt de nominerede for bedste mandlige hovedrolleindehaver. Viola Davis er nomineret for filmen i den tilsvarende kategori for kvinder.

‘Borat Subsequent Moviefilm’ er ikke den type film, der normalt får Oscar-nomineringer, men den fik faktisk to – heldigvis inklusive en enkelt til Maria Bakalova, der spiller Borats datter (Foto: Amazon).

’Hillbilly Elegy’ fuldender gruppen af multinominerede film fra Netflix med to nomineringer. Men derudover fik 12 yderligere Netflix-film altså en nominering hver. Blandt dem er George Clooneys atmosfærisk smukke, men tragiske ’The Midnight Sky’, der fik en nominering for visuelle effekter og – tro det eller lad være – Will Ferrell’s Melodi Grand Prix-film ’Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga’, hvorfra sangen ’Husavik’ er nomineret som bedste sang.

’Borat’ i to Oscar-kapløb

Ikke bare Netflix, men også Amazon løb med flere nomineringer end nogle af de traditionelle filmstudier. Her fik filmen ’Sound of Metal’, hvor Riz Ahmed spiller en metal-trommeslager, der mister hørelsen, hele seks nomineringer, blandt andet bedste film og bedste mandlige hovedrolleindehaver. Regina Kings instruktørdebut, ’One Night in Miami’ fik tre nomineringer og’ Time’ er nomineret i dokumentarfilm-kategorien.

Amazon står også for en af årets overraskelser, nemlig ’Borat Subsequent Moviefilm’, hvorfra Maria Bakalova fuldt fortjent er nomineret i kategorien bedste kvindelige birolleindehaver, men også de i alt otte manuskriptforfattere bag filmen er nominerede.

Og selv om der ikke er tale om en streaming-film, så skal det naturligvis fejres, at Thomas Vinterbergs ’Druk’ er nomineret i kategorien bedste udenlandske film og at Vinterberg selv er nomineret som bedste instruktør.

Du kan se hele listen over nominerede her.

Annonce:
Forrige artikelCocktail Audio N25: Ny alsidig streamer og forforstærker
Næste artikelWearable-salget eksploderede sidst i 2020
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.