Forside Produkter Mobil

Android 12: Privatliv og effektivitet i fokus

-

En remote til Google TV og Android TV er nu endelig blevet integreret i Android, og bil-oplåsning via mobilen er på vej.

Måske er det et udslag af Corona-krisen. Måske er det bare på tide. Men Google har i deres seneste version af Android valgt at nedprioritere smarte funktionaliteter og har i stedet fokuseret skarpt på effektivitet og privatlivets fred.

Det kan man blandt andet se i den Android 12-beta, der netop er blevet gjort tilgængelig på 11 forskellige smartphone-mærkers telefoner. Som altid er præsentationen af betaen og de kommende funktioner sket i forbindelse med Googles udviklerkonference, I/O, der netop er blevet skudt i gang.

Annonce:

Fjernbetjening af TV og biler

Før vi når til de to ovenstående hovednyheder, er der dog to funktioner på vej til Android, som den typiske Rec.dk-læser nok gerne vil høre om først. Først og fremmest behøver du nu ikke længere downloade tredjeparts-apps for at fjernbetjene en TV-skærm, der har Android TV som styresystem.

Sådan en remote-funktion er nu direkte integreret i Android og virker også med Chromecast med Google TV ombord. Og så behøver ejere af Android-telefoner i fremtiden ikke længere kigge misundeligt på iPhone-ejere, der låser deres biler op med telefonen. Oplåsning via Android-smartphones kommer i Android 12, begyndende med Googles egne Pixel-modeller og visse Samsung-telefoner. I første omgang vil BMW implementere teknologien.

Privatliv og effektivitet har næsten altid spillet roller i I/O-præsentationerne af nyheder i kommende Android-versioner, men de har altid fået lov at vente til sidst i nyhedsstrømmen og virkede lidt som sidebemærkninger. I Android 12 spiller nyhederne på denne front i stedet hovedroller.

Når det gælder effektivitet og strømforbrug, hænger denne ofte sammen med, hvor meget energi, skærmen kræver. Og det sidste hænger ofte sammen med brugerfladen. Af samme grund har Google nu introduceret en ny overhaling af Android-interfacet, der både er mere raffineret og bruger mindre strøm.

Design-overhaling

Android er dog også kendt for at kunne skræddersys mere til den enkeltes behov end f.eks. iOS, og det lever det nye ”Modern You”-interface også op til (Se videoer herunder). Således er valg af brugerflade-temaer nu mere gennemført, og såvel volumenkontrol som notifikations-rullegardinet og de fleste andre grafiske funktionaliter kan nu også ændres, når f.eks. baggrunden ændres.

Det nye interface, og de ændringer, der er sket under motorhjelmen, betyder ifølge Google både hurtigere responstid over hele Android-systemet på smartphonen, samt længere batterilevetid på en enkelt opladning.

Som nævnt er privatlivets fred den anden primære satsning i Android 12. Det mobile styresystem har således nu fået et nyt betjeningspanel ombord, der viser dig en tidslinje over de data, som telefonens apps har tilgået. Finder du noget i den forbindelse, du ikke bryder dig om, kan du forhindre app’en i at tilgå flere data ved at inddrage app’ens tilladelser direkte i panelet.

Hurtigt luk for mikrofon og kamera

Ligesom iPhone-ejere har kunnet siden lanceringen af iOS 14 sidste år, viser Android dig nu i toppen af skærmen, hvis en app tilgår f.eks. telefonens kameraer og/eller mikrofoner. Google synes åbenbart også, at Apple har fat i noget ved at lade en del af potentielt privatlivsbrydende opgaver foregå på telefonen i stedet for i skyen. En ny del af systemet, Android Private Compute Core, skal tage sig af disse opgaver uden at dele data med andre.

Dertil kommer, at Androids adgang til hurtige indstillinger, der kan hives ned fra toppen af skærmen, har fået nye medlemmer. På privalivsfronten kan du nu hurtigt lukke for al app-tilgang af kameraer og mikrofoner, og Google Pay samt Home kan nu også tilgås direkte fra denne menu.

Som altid kommer der formentlig flere funktioner til, inden den officielle udgave af Android 12 lanceres til efteråret. Men hvis du gerne vil prøve betaen af nu, er den offentligt tilgængelig for ejere af Googles egne Pixel-telefoner, samt OnePlus 9/9 Pro og visse modeller fra Xiaomi, Asus, ZTE, Oppo, Vivo, TCL, Sharp Realme, og Tecno.

Annonce:
Forrige artikelGoogle, Samsung og Fitbit går efter Apples smartur-føring -sammen
Næste artikelSonos ikke klar med Apple Music Lossless til lanceringen.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.