Forside * Nyheder

Google tilbage i AR-kampen: Nyt headset forventes i 2024

-
Ifølge kilder tæt på Google skulle Project Iris-prototypen lige nu ligne en skibrille – måske lidt i stil med denne AR-skibrille fra RideOn. (Foto: RideOn)

Et stærkt hold skal gøre Project Iris-headsettet klar til lancering i 2024, siger kilder tæt på udviklingen af brillen, der lige nu er mere MR end AR.

Til næste år er det 10 år siden, nærværende journalist satte Googles Glass-brille på knolden for første gang. Hverken den første hands-on-oplevelse eller den efterfølgende længerevarende test var synderligt imponerende. Med 3-4 timer på batteriet, besvær med at se ”skærmen” i brillerne, og manglende killer apps, var Glass slet ikke klar til primetime.

Det har dog aldrig været nogen hemmelighed, at Google forudser en fremtid, hvor Augmented Reality (AR) spiller en stor rolle i de flestes liv. Så efter fiaskoen med Glass trak de følehornene til sig, hev rullegardinerne ned og fortsatte udviklingen bag lukkede døre.

Annonce:

Det skete først under navnet Project Aura, og siden Project Iris. Og det er det sidste, der nu er mere nyt om. The Verge har opsnuset, at Project Iris er et AR-headset, der forventes at komme til salg i 2024.

Dermed er der for alvor sat gang i kapløbet om at komme først med en AR-brille, som alle har lyst til at eje og bruge til dagligt. Modsat et VR-headset, som det er svært at gå rundt med blandt andre mennesker, er en velfungerende AR-brille ofte langt mere diskret. Og det kan gøre hele forskellen.

Mere MR end AR lige nu

Når man læser beskrivelsen af Project Iris i den nuværende form, lyder det dog mere som et MR-headset, altså Mixed Reality. MR-headsets er typisk lukkede ligesom VR-headset, men har kameraer, der bringer virkeligheden ind på skærmene foran øjnene og headsettet ”mixer” derved computergrafik og videosignalet sammen.

Der findes allerede masser af MR-headset på markedet, som dette HP-headset til Windows. Teknologien forventes dog at blive meget bedre i de kommende år (Foto: HP)

The Verges kilder siger nemlig, at der er kameraer på ydersiden af den nuværende Project Iris-prototype, der lige nu udvikles i hemmelighed et sted i San Francisco-området. Den ligner derudover en skibrille og kan fungere som standalone og helt trådløst.

Ligesom Googles nye Pixel-smartphone skal brillen angiveligt køre med Googles egen processor, men hvad styresystemet bliver, er der lidt mere tvivl om. Lige nu kører Project Iris med Android, men Google er også begyndt at søge efter nye medarbejdere, der kan hjælpe dem med at udvikle et nyt, unikt styresystem til brillen.

Udvikles af folk fra Magic Leap og Meta

Når det gælder personale, så har Google sat et hold til udvikling af brillen, der alle har CV’et i orden. Manden bag Google Assistant, Scott Huffman, er med på holdet, og det samme er Eddie Chung, der ledte udviklingen af objektgenkendelses-teknologien Google Lens.

I 2020 købte Google firmaet North og teknologien bag deres Focals-briller til Augmented Reality (Foto: North)

Dertil kommer en række nyansatte folk, som Google har headhuntet i andre firmaer. Det er f.eks. Kurt Akeley, der tidligere arbejdede med kamera-firmaet Lytro. De har også hyret den tekniske chef fra det AR/VR-fokuserede firma Magic Leap, Paul Greco, og Mark Lucovsky, der tidligere arbejdede med udvikling af styresystemer til AR hos Meta (Facebook/Oculus).

I alt arbejder cirka 300 mennesker på udviklingen af Project Iris under ledelse af Clay Bavor, der også har ansvaret for udviklingen af Project Starline. Det sidste er et videokonference-system, der udvikler videre på den idé som Ciscos Telepresence-system også bygger på. Her vises personen, du taler med i 1:1-størrelse og et intelligent system gør det muligt at holde øjenkontakt.

Apples headset forsinket

Det ser med andre ord ud som om, der sidder en person bag en rude, som du taler med. Men det er i virkeligheden bare et videosignal. Det nye ved Googles Starline-projekt er en større fornemmelse af tredimensionalitet, så det virkelig ser ud som om, du taler med en virkelig person bag en rude.

Apples kommende headset overopheder ifølge kilder, og bliver derfor måske forsinket til 2023 (Mock-up: Antioni Oderosa)

Der er et stort overlap mellem de teknologier, der anvendes i både Starline og Iris, så det giver mening, at den samme person er chef for begge projekter. Ifølge The Verges kilder planlægger Google at lancere Starline og Iris samtidigt – netop i 2024. Det passer godt med seneste nyt om ærkekonkurrenten Apples MR-brille, nemlig at den planlagte lancering i år er skubbet til 2023, fordi prototypen overopheder.

Som det ser ud nu, får vi altså først en bølge af MR-headsets fra bl.a. Apple, Google og Meta, og velfungerende AR-briller kommer sikkert i bølge nummer to. Det passer nok også meget godt med Apples planer om at lade AR-briller tage over fra smartphones i 2030.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.