Forside * Featured

Derfor er den dyre Mac Studio næsten et kilo tungere end den billige

-

Det handler om at undgå Mac Studio-formede huller i skrivebordet eller radikale metal-nedsmeltninger.

Man får, hvad man betaler for på Apples nye kreative computer. Også, hvis man vælger at gå hele vejen og betale 18.000 kroner ekstra for den dyreste Mac Studio. Den har ikke bare flere hestekræfter, der er også mere gods i den. Så meget at den vejer næsten et kilo mere.

Annonce:

Når vi er nede i den størrelse, som Mac Studio ellers har, er et kilo faktisk ret meget. Et kilo er meget, når vi taler laptops. Men forestil dig to Mac Mini’er, der på ydersiden ligner hinanden fuldstændig, men den ene vejer bare et helt kilo mere end den anden. Ville det ikke få dig til at klø dig lidt i skægget?

Da tech-journalisterne fik tid til at grave lidt ned i specifikationerne på Mac Studio med M1 Max-chippen overfor Mac Studio med M1 Ultra-chippen, lagde de mærke til forskellen. Den første vejer 2,7 kg, mens den anden vejer 3,6 kg (okay, 900 gram… vi har tilladt os at runde op til næsten et kilo, da Apple formentlig også har rundet op eller ned til nærmeste decimal).

Der er naturligvis en god forklaring, som The Verge satte sig for at finde frem til. For ud over det centrale chipset er der jo næsten ingen forskel på de to konfigurationer. Og sandsynligheden for at M1 Ultra vejer et kilo mere end M1 Max er nok ret lille.

Kobber mod aluminium

Det handler heller ikke om, som nogle måske ville gætte på, at den dyre model med M1 Ultra har en kraftigere strømforsyning ombord. Det kunne ellers sagtens være tilfældet. Men Apple udtaler til The Verge, at der sidder dem samme 370W strømforsyning i begge modeller.

Nej, som de fleste nok har gættet (især de Rec-læsere, der har bygget en del PC’er i deres liv), handler det om køling. Der er simpelthen så meget knald på M1 Ultra, at varmeudviklingen kræver næsten et helt kilo ekstra hardware for ikke at skabe problemer.

I M1 Ultra-modellen sidder der ifølge Alex Bender fra Apple ”et stort termo-modul lavet i kobber” modsat M1 Max-modellen, der har et mere almindeligt kølelegeme udført i aluminium. De to kølelegemer antages ifølge The Verge at udført i samme design, men blot i forskelligt materiale.

Kan vi få en teardown, tak?

Kobber vejer simpelthen bare mere end aluminium. Det første materiale vejer 8,96 gram per kubikcentimeter, mens aluminium vejer 2,70 gram. Kobber er altså tre gange så tungt som aluminium, og man kan derfor formentlig regne med at kølelegemet i Mac Studio med M1 Ultra også er tre gange tungere.

Hvis M1 Max-kølelegemet vejer 400 gram, og M1 Ultra-kølelegemet er tre gange tungere, så passer det med at der er 900 grams forskel på de to maskiner. Det bliver spændende at se, når f.eks. iFixIt får fingre i en Mac Studio, om det rent faktisk er tilfældet, eller om der også er noget andet fat.

Det bliver også spændende at se, om defekte kølere får den næsten 36.000 kroner dyre computer til at brænde nede igennem skrivebordet eller bare smelter sig selv ned til en flydende masse af forskellige metaller og mineraler. Det ville nok være værd at bruge fem minutter på den resulterende YouTube-video…

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.