Forside Produkter Computere

Bombe under undervisningen: Skoler må ikke bruge Chromebooks

-
Chromebook Pixel.

Når skoleeleverne vender tilbage efter sommerferien så kan de ikke bruge deres Chromebooks i undervisningen.

Google Chromebook er ikke længere velkommen i landets skoler.

Det skyldes en afgørelse fra Datatilsynet, der går i mod brugen af læringsprogrammet Google Workspace (tidl. G Suite for Education) som er en integreret del af Chromebook.

Annonce:

Det rammer landets skoler hårdt. Politiken skriver at det er cirka halvdelen af landets kommuner som bruger den prisvenlige løsning med Chromebooks i undervisningen.

Det begyndte med en sag mellem Helsingør kommune og Datatilsynet, om brugen af Googles undervisningsværktøjer i undervisningen på kommunens skoler.

Nu har Datatilsynet afgjort at Google Workspace ikke må benyttes i sin nuværende form på kommunens skoler, og den afgørelse får betydning for alle danske skoler som benytter det samme.

Det hele handler om persondata og beskyttelse af disse, det som omhandles af GDPR (General Data Protection Regulation) som er regulativer under EU om hvordan persondata behandles.

Her vurderer Datastyrelsen at persondata på Chromebook og Google Workspace overføres til tredjelande uden det fornødne beskyttelsesniveau.

“Helsingør Kommune har lavet et stort og dygtigt arbejde for at kortlægge, hvordan persondata bliver brugt i folkeskolen, men det belyser også de databeskyttelsesretlige problemer, der kan være med de store tech-firmaers måder at løse opgaven på”, siger Allan Frank, som er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet om deres udmelding om afgørelsen.

Datatilsynet gør opmærksomhed på, at mange af konklusionerne i denne afgørelse formentlig vil gælde andre kommuner, som benytter samme behandlingskonstruktion i forhold til GDPR.

Derfor forventer tilsynet at disse kommuner selv tager relevante skridt på baggrund af afgørelsen, også selvom der er andre lignende verserende sager som endnu ikke er afgjort.

Med andre ord, at Datatilsynet forventer at alle kommuner dropper Chromebooks med Google Workspace i undervisningen, sålænge behandlingen af persondata er som Helsingør kommune har beskrevet den.

For lærere og elever på de berørte skoler er det en bombe under undervisningen, og lærerformand fortæller til Politiken at de ikke aner hvordan de skal kunne undervise efter skoleferien.

 

Annonce:
Forrige artikelDiscovery+ dropper reklamerne på sport
Næste artikelFlabet tilbehørs-svar på flabede Nothing phone 1
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.