Forside * Featured

Sony Playstation: ”Krise? Hvilken krise?”

-
(Foto: Sony)

Spilfans kan åbenbart ikke få nok PS5’er, som satte en stor, ny salgsrekord i sidste kvartal.

’Crisis? What Crisis?’ er navnet på et Supertramp-album fra 1975. På coveret sidder en mand i en liggestol og solbader, mens storforurenende fabrikker og slumhytter kan ses i baggrunden. Det minder lidt om det populære Internet-meme med den hattebærende tegneseriehund, der drikker en kop kaffe og siger ”This is fine”, mens væggene omkring hunden står i flammer (se herunder).

(Foto: Universal/K.C. Green)

Sådan kunne man vælge at se på Sony Playstations nuværende situation. Mens tech-branchen er på kraftig nedtur, og der er massefyringer undervejs hos Microsoft, Google, Amazon og gigantiske tab hos firmaer som Spotify, kan folk åbenbart ikke få nok af Sonys PlayStation 5-maskine.

Annonce:

Maskinen har som bekendt været så efterspurgt, at den nærmest lige siden den blev sendt på gaden har været i restordre, og først for nylig har det været muligt at gå ind fra gaden og finde den på hylderne i butikkerne. Det var endda så grelt, at Sony under sin CES-præsentation i sidste måned måtte love, at der i 2023 ville flere til rådighed.

Nu kender vi så lidt mere til de konkrete tal, og har en idé om, præcis hvor populær, konsollen er. Sony har netop har aflagt sit regnskab for fjerde kvartal 2022, og det ser ud som om, der kom en hel del PS5’er under juletræerne verden over sidste år, fordi PS5 endelig var til at få fat i.

28% af alle PS5’er blev solgt i Q4

Fra oktober til december blev der solgt 7,1 millioner PS5’er, og det er 82% flere end samme kvartal sidste år, hvor konsollen endda stadig havde nyhedens interesse. Dengang blev der kun solgt 3,9 millioner eksemplarer, bl.a. fordi Sony havde problemer med at levere.

Det betyder at det samlede salg af PS5 nu er oppe på 32,1 millioner eksemplarer. Engadget har regnet ud, at hele 28% af disse blev solgt i julekvartalet. PS5 udkom i slutningen af november 2020 og er altså lidt over to år gammel. Til sammenligning havde PS4 solgt lige over 20 millioner eksemplarer, da den nåede samme alder.

Vi venter stadig på de officielle tal fra Microsofts salg af Xbox Series X og S i samme kvartal, hvis de da vælger at afsløre dem. Men websitet VGChartz, der specialiserer sig i salgsstatistikker for spilbranchen, estimerer, at Xboxene, der ligesom PS5 blev lanceret i november 2020, havde solgt 20 millioner eksemplarer i november sidste år.

Det inkluderer altså ikke nødvendigvis hele julesalget, så det er nok for tidligt at konkludere, at Xbox er håbløst bagud i forhold til PlayStation, selv om det umiddelbart ser sådan ud. Det gode PS5-salg betyder naturligt nok også en vækst i salget af spil og netværkstjenester, som henholdsvis er steget 30 og 20 procent.

Sonys spildivision er dermed blandt firmaets bedste forretninger. Divisionen øgede omsætningen med 53 procent, til 1.25 billioner yen eller cirka 66,2 mia. kroner. Sony har da heller ikke varslet den slags massefyringer, som resten af branchen oplever lige nu.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.