Forside Nyheder

Apples headset hedder Vision Pro

-
(Foto: Apple)

Apple længe ventede entré på XR-markedet skete langt om længe idag med et luksusprodukt, de færreste har råd til.

I dag lancerede Apple en ny hardware-platform med sit eget, ekspansive brugerinterface. Det er ikke sket siden lanceringen af Apple Watch i 2015, og før det skal vi tilbage til iPad i 2010 for at finde noget lignende. Det er altså ikke småting, når Apple tager sådan et skridt.

Derfor har Vision Pro, som det nye produkt hedder, også fået en hel del opmærksomhed i opløbet til lanceringen. Vi begyndte allerede at høre om et potentielt Apple headset omkring 2016. Men rygterne begyndte for alvor at tage fat i 2019, hvor en lækket, intern Apple-præsentation viste, at Apple forventede at AR-briller begynder at overhale smartphones som folks primære, personlige teknologi-enhed omkring 2030.

Annonce:

Siden har det væltet ud med nyheder og rygter omkring det potentielle headset, Der er altså i dag er blevet lanceret. Ganske som ventet er der tale om et produkt, der primært er rettet mod udviklere. Apples planer er at lade udviklerne skabe et app- og indholdsunivers, der kan være klar, når et mere forbrugervenligt og billigere headset lanceres, formentlig i 2025.

Som de fleste andre MR-headset kan Apples Vision Pro give dig en stor skærm at arbejde med (Foto: Apple).

Af samme grund er der indgået en række kompromisser, når det gælder Vision Pro. For det første er der prisen, som ligger på mere end hvad rygterne sagde, nemlig 3.500 dollar. Det er langt over hvad de fleste har mod på at betale på dette tidspunkt i XR-historien.

En 4K-skærm til hvert øje

For det andet er der batteriet, der sidder eksternt, hvilket forekommer en smule klodset, når man tager resten af markedet i betragtning. Batteriet er koblet til med et kabel, men kan tilsyneladende ikke skiftes ud. Det kan levere to timers underholdning på en opladning.

Ligesom Meta og Lenovo satser Apple på, at folk vil bruge Vision Pro som erstatning for skærme (Foto: Apple).

Men derudover er Vision Pro en repræsentation af, hvad den ypperligste XR-teknologi kan lige nu. Der sidder to skærme, et for hvert øje, i headsettet. De har samlet en opløsning på 23 millioner pixels, eller mere end hvad en 4K-skærm til hvert øje ville levere.

3D-oplevelser i film og spil er et af salgsargumenterne for Vision Pro (Foto: Apple).

Det sidste er nødvendigt, ikke mindst fordi Vision Pro er et MR/VR-headset (og ikke, som Tim Cook sagde, AR). Det kan altså bruges til VR, hvor der lukkes helt af for virkeligheden og der skabes en ny virkelighed inde i headsettet. Men dets primære formål er helt klart MR, Mixed Reality, hvor et kamera-feed fra de tolv kameraer på enheden integreres med digitalt skabt indhold. Du kan skifte mellem de to tilstande trinløst med en Apple Watch-agtig krone.

(Foto: Apple)

På den måde kan du kigge på en udvidet virkelighed (ikke at forveklse med AR, Augmented Reality, der ikke benytter et kamerafeed) og interagere med digitale karakter og andre mennesker.  kameraer skaber en 3D-model af dine omgivelser for for at facilitere dette, men filmer også din krop, hvilket for eksempel kan bruges på FaceTime.

En digital udgave af dig selv på FaceTime

Når det gælder FaceTime, vil dem der ser på dig, se en “Persona”, der er en avatar baseret på dit rigtige udseende. Du scanner en 3D-udgave af dig selv med kameraerne på ydersiden af headsettet, og så bliver der lavet en digital udgave af dig, som andre ser, når du FaceTimer.

Facetime er næsten som at have folk i lokalet med Vision Pro. Du bliver vist som en avatar, der er næsten fotorealistisk (Foto: Apple)

Apple Vision Pro bruger ingen controllere. De seks kameraer på fronten og de indbyggede mikrofoner lader dig bruge Vision Pro udelukkende med hænderne og stemmen. Der sidder en OLED-skærm på ydersiden, der kan vise dine øjne og vise et mønster, når du arbejder med apps, så andre kan se, at du er optaget. Det kalder Apple for Eyesight. Det kan headsettet, fordi der også er kameraer på indersiden, der tracker dine øjne, hvilket også er en del af kontrollen.

Virkelighedens Vision Pro er tæt på, hvad hobby-designerne gættede på forud for lanceringen. Men den ligner nok mere en dykkerbrille end det skibrille-look, rygterne talte om (Foto: Apple)

Kameraerne på ydersiden kan også bruges til at tage tredimensionelle billeder og video med, så du kan genleve øjeblikke med familien i 3D. Og netop 3D kan gå hen og blive en fordel for Apple, når de skal forsøge at sælge Vision Pro. Som vi tidligere har skrevet om, er Apple gået i samarbejde med Hollywood om indhold til MR-headsettet.

Apple har en lang historik med Disney, som har teaset en række MR- og 3D-oplevelser fra National Geographic, ESPN, og Marvel, og disse bliver formentlig de første ting, der bliver tilgængelige på headsettet.

 

Kommer først til næste år

Som nogle rygter gik i forvejen er Vision Pro baseret på M2-chippen, men Apple har også opfundet en ny chip til formålet, der kører parallelt med M2’en, nemlig R1. Som du nok har gættet, står R1 for Reality One. De to chips kører så OS’et, der hedder VisionOS, og som Apple ganske rigtigt siger er det første OS lavet decideret til MR/VR (de fleste andre headsets kører Android).

Der er også privatlivsfunktioner bygget ind i Vision Pro, men i stedet for Face ID er der nu Optic ID, der scanner dit øje for at sikre sig, at du er dig. Apple lover i øvrigt at alle de vigtigste data om dine øjenbevægelser med mere holdes privat.

Apple Vision Pro bliver lanceret tidligt næste år i USA og resten af verden følger derefter i løbet af 2024.

Annonce:
Forrige artikelHer er alt det nye i iOS 17
Næste artikelDen nye MacOS-version hedder Sonoma
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.