Forside Baggrund

Den hemmelige 5G-kontrakt og mysteriet om industrispionage

-
Foto: recordere.dk

Erhvervsmediet Bloomberg fortæller om brug af aflytning og droner, da Huawei forsøgte at lande kontrakten om 5G mobilnettet hos TDC

Denne artikel er baseret på en længere featureartikel fra erhvervsmediet Bloomberg Businessweek, omkring ugerne hvor TDC skulle vælge leverandør til deres nye 5G mobilnet.


Konferencerummet var fyldt med forventning, da Jens Aalose, en koncerndirektør hos TDC, og Sung Jao (navnet er ændret, red), en ambitiøs landechef for Huawei Technologies Co, verdens førende producent af netværksudstyr, satte sig til rette på morgenmødet den 5. marts 2019.

Annonce:

Huawei havde i henhold til en kontrakt fra 2013 været ansvarlig for at bygge og administrere TDC’s eksisterende netværk indenfor 3G og 4G, men denne aftale nærmede sig sin udløb. Så nu skulle en ny aftale inkluderende det ny 5G mobilnet i hus.

Men noget den morgen var anderledes. Midt om natten, nærmere bestemt kl. 2:52, havde Huawei’s danske afdeling pludselig indsendt en revision af deres forslag til 5G-kontrakten.

Dette var påfaldende, idet Huawei blot uger tidligere havde præsenteret, hvad der var annonceret som deres ultimative og bedste tilbud.

Det nye reviderede bud var i det store hele en genudgivelse af det forrige. Men det ny bud var markant lavere i pris. Hvor Huaweis tidligere bud stod i kontrast til konkurrenten Ericssons bud, så havde Huawei nu det bedste bud på hånden.

Dette kastede en usædvanlig og markant skygge over situationen. Konkurrerende budgivere skulle efter reglerne være uvidende om hverandres forslag; disse var – troede man – blandt TDC’s bedst bevarede hemmeligheder.

Kun omkring et dusin mennesker havde adgang til disse fortrolige informationer. I dette lys indfandt Jens Aalose sig til mødet med en uundgåelig skepsis.

Det der skete på mødet, gjorde kun Aaloses mistanke mere konkret. Han bemærkede, at Sung Jao var påfaldende selvsikker den dag, fremviste en adfærd der var mere aggressiv end normalt. Dette er fremhævet i en rapport, Aalose senere skrev for virksomhedens sikkerhedsteam.

Jao fremstod som om han havde en særlig indsigt. Overbevist om, at Huawei på mystisk vis havde erhvervet sig detaljerne i Ericsson’s bud, afbrød Aalose det spændingsfyldte møde.

Den foreløbige beslutning om at tildele Ericsson kontrakten var blevet truffet af TDC’s 5G-komite den 26. februar 2019, lidt over en uge før det skelsættende morgenmøde.

TDC’s sikkerhedsteam begyndte at mistænke, at de var under overvågning. En inspektion af virksomhedens bestyrelseslokale afslørede tilstedeværelsen af adskillige langtrækkende mikrofoner.

Mikrofoner som var kompatible med det eksisterende konferenceudstyr, men ikke var en del af det oprindelige setup. Ingen kunne sige, hvem der havde installeret dem eller hvorfor.

Efterforskerne, som hidtil havde opholdt sig i et kælderrum under TDC-bygningen på Københavns sydhavn, besluttede at skifte lokation.

Den 18. marts, samme dag som TDC annoncerede, at Ericsson havde vundet kontrakten, flyttede sikkerhedsteamet ind i kontorlokaler hos advokatfirmaet Plesner, beliggende i en brun bygning ved Københavns nordlige havnefront.

Her tog de plads i et hjørnekontor på 15. etage. Gruppen af efterforskere, som nu talte mere end et dusin, inkluderede digitale efterforskere fra det internationale firma FTI Consulting, samt flere advokater fra Plesner.

Deres primære opgave bestod i at undersøge telefoner og bærbare computere fra TDC for tegn på indgriben. Hver aften pakkede de udstyret væk i sorte militær-inspirerede sikkerhedskasser, som blev transporteret ind til Danske Bank i bymidten, hvor de blev opbevaret i en sikker boks.

Den følgende dag, til et morgenmadsmøde på et hotel i København, overbragte TDC’s administrerende direktør, Allison Kirkby, nyheden til Sung Jao og nogle ledende Huawei-chefer fra Europa og Asien, at det ikke blev dem. Jao blev følelsesladet og sagde, at han og andre hos Huawei ville lide store konsekvenser, hvis TDC ikke ændrede mening.

I mellemtiden var efterforskningen ved at finde frem til en mistænkt: Knud Jørgensen (navnet er ændret, red). En maskiningeniør fra Danmark, som ifølge sin LinkedIn-profil havde arbejdet hos TDC i flere år.

Han havde ledet virksomhedens forhandlinger under opgraderingen af 4G-mobilnetværket. I 2016 blev han udnævnt til chef for særlige projekter og omkostningsoptimeringsinitiativer med reference til koncernens daværende finansdirektør.

Knud så ikke umiddelbart kompromitteret ud. Han brugte ikke engang en Huawei-telefon, og der var heller ingen antydning af en potentiel romantisk dynamik med en Huawei-medarbejder.

Men da efterforskerne gennemgik hans telefonoptegnelser, fandt de ud af, at han ofte ringede og sms’ede til Jao. Han hjalp ofte Jao med at udforme sine pitches til TDC-ledelsen. De to spiste regelmæssigt på Hotel d’Angleterre, bl.a. en fire og en halv time lang middag dagen efter, at TDC havde modtaget Huaweis første bud på 5G-kontrakten.

Dagen efter den middag tog Knud kontakt til Jao, først gennem to telefonopkald og dernæst ved at sende en e-mail med en indbydelse til en kaffeaftale, en invitation som Jao accepterede.

En undersøgelse af Knuds bærbare Lenovo computer afslørede nogle interessante detaljer om, hvad der foregik under dette møde. Om morgenen inden mødet havde Knud adgang til en filmappe på sin computer, hvor der lå fem PowerPoint-præsentationer bestemt for TDC’s bestyrelse og 5G-udvalg. Han havde også åbnet en fil indeholdende Ericssons endelige tilbud.

Knud og hans overordnede var ikke medlemmer af udvalget, men det viste sig, at hans overordnede var i besiddelse af disse dokumenter og havde sendt dem videre til Knud via e-mail.

Videoovervågningsbilleder anskaffet fra virksomhedens fysiske sikkerhedstjeneste viste, at Knud forlod bygningen for sit møde med Jao, mens han bar sin bærbare computer.

Inden for 24 timer efter dette møde, indleverede Jao Huaweis ændrede ‘nødtilbud’, hvor det samlede beløb nu var en smule mindre end Ericssons.

På dagen hvor TDC’s team flyttede ind hos advokatfirmaet Plesners lokaler, blev firmaets IT-systemer ramt af et denial-of-service cyberangreb. I omkring en halv times tid var “næsten al trafik fra Plesners netværk blokeret,” som beskrevet i en intern rapport.

Næste aften, mens en af efterforskerne tilbragte tid sammen med venner, lagde han mærke til en ung kvinde, der tog billeder af ham. Da han forsøgte at konfrontere hende, tog hun hurtigt flugten.

Efterfølgende satte en anden kvinde sig tæt ved hans selskab og syntes at lytte ind i deres samtale. Nogle nætter senere bemærkede han en mand uden for hans lejlighed, der forsøgte at kigge ind. Omkring samme tid blev der begået indbrud i Aaloses sommerhus.

På baggrund af disse hændelser fik Kirkby og Aalose, der begge overvågede undersøgelsen af lækagen, tildelt hver en 24-timers sikkerhedsovervågning.

Den 20. marts kl. 00:20 bemærkede en sikkerhedsvagt, der patruljerede i Plesners kontorlokaler, et lys der syntes at svæve udenfor det rum på 15. etage, hvor TDC’s team arbejdede.

Da han fokuserede på lyset, kunne han se, at det var en stor drone. Den blev hængende der, og bevægede sig op, ned og sidelæns i cirka 10 minutter, inden den til sidst dykkede ned og forsvandt.

Da TDC’s efterforskere hørte om episoden den næste morgen, blev det klart for dem, at de havde glemt at trække gardinerne for på kontoret efter endt arbejde. Der var et kæmpestort whiteboard ved vinduet, hvor de havde noteret alle deres undersøgelser, som ville have været tydeligt synligt for en drone.

Sikkerhedsteamets medlemmer var naturligvis af den mistænkelige type på grund af deres baggrund og uddannelse. Og som nogle af dem vil indrømme, havde udsigten til en potentiel intern informant i virksomhedens top gjort dem urolige.

Andre inden for TDC var dog skeptiske over for spekulationerne om overvågning og droner, og mente, at teamet var begyndt at se spøgelser.

Den 27. marts, lidt over en uge efter den offentlige udnævnelse af Ericsson som 5G-kontraktindløser, annoncerede TDC, at Knuds overordnede, straks fratrådte sin stilling som finansdirektør. TDC gav ingen specifik begrundelse.

I juni måned samme år forlod Knud også virksomheden. Ingen af dem ønskede at kommentere, da Bloomberg tog kontakt til dem.

Dokumenter gennemgået af Bloomberg inkluderer en kronologisk oversigt over hændelserne samlet af TDC’s efterforskningsteam, omfattende notater fra sikkerhedsholdets medlemmer og opdateringer på undersøgelsen præsenteret for TDC’s ledelse og bestyrelse.

Kilder tæt på undersøgelsen angiver overfor Bloomberg, at TDC nåede frem til, at Knud havde lækket detaljerne om Ericssons bud til Jao, og at hans overordnede sandsynligvis var bekendt med, at hans underordnede havde krydset en linje i forholdet til Huawei.

Sikkerhedsteamet fandt imidlertid ikke beviser for, at finansdirektøren havde kendskab til, at Knud angiveligt havde lækket Ericssons bud, ifølge disse kilder.

Bare få uger efter Huaweis tab af buddet, havde Jao forladt Danmark for en ny position hos Huawei i Shenzhen.

Da sommeren kom, havde Ericssons ingeniører og udstyr overtaget TDC’s faciliteter, og Huaweis personale var væk.

Hele artiklen kan læses hos: Bloomberg

 

Annonce:
Forrige artikelIntel: Slut med i-cpu’erne
Næste artikelMini-anmeldelse: Forta GXT 498 Gaming Headset
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.