Forside Produkter Mobil

Vedtaget: Elektronik skal have udskiftelige batterier

-
Foto: Shutterstock.com

Kl. 13:10 – Artiklen er opdateret med et afsnit om cirkulær økonomi

Inden 2027 skal alle teknologiske enheder som sælges i EU have et udskifteligt batteri

Alle bærbare apparater, der benytter batterier, skal inden 2027 være designet med udskiftelige batterier, fastslog Europa-Kommissionen denne uge. Denne beslutning kommer efter Europa-Parlamentet i juni godkendte og sendte forslaget videre.

Annonce:

Dette indebærer, at forslaget nu er godkendt og vil blive gældende i EU – og højst sandsynligt også i EFTA-landene (Norge, Island og Liechtenstein) som følge af EØS-samarbejdet.

Nu skal de nye regler blot underskrives af EU-Parlamentet og EU-Kommissionen, hvorefter de træder i kraft 20 dage efter.

 

Stramme nye krav

Det tyder altså på, at vi bevæger os tilbage til tiden før smartphones, hvor batteriet var skjult bag et cover, og man selv kunne skifte det.

Det er op til producenterne af disse enheder at afgøre, hvordan de vil implementere dette, og de har tre og et halvt år til at finde en løsning.

For batterier til lettere elektriske køretøjer, som el-scootere, el-cykler og el-knallerter, skal det være muligt for et uafhængigt værksted eller tilsvarende at skifte batteriet.

Foruden kravet om udskiftelige batterier, er der indført nye og strammere krav til genbrug af batterier, når de har udtjent deres levetid. Producenterne skal selv indsamle mindst 63 procent af de anvendte batterier inden udgangen af 2027, og 73 procent inden udgangen af 2030.

 

Handler også om genanvendelse og cirkulær økonomi

Det er ikke kun for at forlænge levetiden på produkter med batteri, men også for nemmere at kunne genanvende råstoffer fra de kasserede batterier.

“Batterier er afgørende for dekarboniseringsprocessen og EU’s omstilling til emissionsfri transportformer. Samtidig indeholder udtjente batterier mange værdifulde ressourcer, og vi skal være i stand til at genbruge disse kritiske råstoffer i stedet for at være afhængige af tredjelandes forsyninger”, fortæller Teresa Ribera, Spaniens minister for økologisk omstilling, og fortsætter:

“De nye regler vil fremme den europæiske industris konkurrenceevne og sikre, at nye batterier er bæredygtige og bidrager til den grønne omstilling”.

 

Annonce:
Forrige artikelBank afviste erstatning i netsvindel for 182.000 kr. – og tabte sagen
Næste artikelSikkerhedsmyndigheder: Fejl på 3 ud af 4 opladere
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.