Forside * Featured

Dankortet fylder 40 år: Men hvad hvis kontanter blev afskaffet?

-
Foto: Nets

I dag, d. 1. september, fejrer Danmark Dankortets 40-års fødselsdag. Selvom betalingskort i dag er den mest udbredte betalingsmetode, afslører en ny undersøgelse, at hver femte dansker vil finde det udfordrende, hvis kontanter blev fuldstændigt fjernet.

Danmark står stærkt som et af de mest digitaliserede lande i Europa. Det gør det muligt for befolkningen at have deres penge direkte på mobilen eller et plastikkort. Men trods denne bekvemmelighed vil 20% af befolkningen mellem 15-89 år finde det vanskeligt at gennemføre betalinger, hvis kontanter blev afskaffet, ifølge den seneste rapport fra Danmarks Statistik.

Agnes Tassy, chefkonsulent i Danmarks Statistik udtaler: ”Det er værd at bemærke, at det især er den ældre generation, der vil finde det udfordrende uden kontanter. Mange i denne gruppe falder ind under kategorien ‘digitalt udfordrede’ – 40% af dem ville finde det svært at være uden kontanter.”

Annonce:

Personer, der identificerer sig som “digitalt udfordrede”, er dem, der føler sig usikre med at navigere på nettet eller installere en app på deres mobiltelefoner.

Læs også: Forslag: Bankerne skal tvinges til at tilbyde dankortet

 

Stadig flere er klar til at droppe kontanterne

Undersøgelsen viste, at mens hovedparten af befolkningen ikke vil finde det problematisk, hvis kontanter blev fjernet, mener 17% dog, at det ville skabe vanskeligheder for dem.

Rapporten fra 2022 afslørede også interessante oplysninger om danskernes betalingsvaner:

  • 53% betaler med en kombination af betalingskort, mobilbetaling og kontanter.
  • 30% bruger både betalingskort og mobilbetaling, men ikke kontanter.
  • Kun 2% af befolkningen bruger udelukkende kontanter, hvilket svarer til omkring 90.000 mennesker.
Betaler både med betalingskort, mobilbetalinger og kontanter 53 %
Betaler med betalingskort og mobilbetalinger, men ikke kontanter 30 %
Betaler med betalingskort og kontanter, men ikke mobilbetalinger 7 %
Betaler med kontanter og mobilbetalinger, men ikke betalingskort 0,2 %
Bruger kun betalingskort 7 %
Bruger kun kontanter 2 %
Bruger kun mobilbetaling 1 %

97% af danskere benyttede betalingskort i begyndelsen af 2022, og 84% har brugt mobilbetaling til at købe varer eller tjenester. Over halvdelen af befolkningen (53%) benytter en blanding af alle tre betalingsmetoder.

 

Når det gælder den mest populære betalingsmetode, foretrækker 7% at betale med kontanter, mens 93% oftest bruger et kort eller mobiltelefon. “Størstedelen af befolkningen, på tværs af alle aldersgrupper, tyr til betalingskortet. I 2022 brugte mellem 73% og 85% primært kort,” siger Agnes Tassy, chefkonsulent i Danmarks Statistik.

Alder spiller en væsentlig rolle i betalingspræferencer. Blandt dem over 80 år, betaler hver femte mest med kontanter, i modsætning til dem under 70 år, hvor mindre end en tiendedel gør det. For mobilbetaling er det den yngre generation, der tager føringen; 20% af de 15-34-årige bruger primært mobilbetaling sammenlignet med under 5% af dem over 80 år.

Selvom Danmark fortsat bevæger sig mod en mere digitaliseret fremtid, understreger disse data betydningen af at sikre, at alle borgere er komfortable med og kan navigere i det digitale landskab.

Kilde: It-anvendelse i befolkningen 2022, Danmarks Statistik

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.