Forside Nyheder

Østjyde idømt fængsel og bøde for ulovlig fildeling

-
Foto: Shutterstock.com / recordere.dk

37-årig mand fra Østjylland er idømt fængsel og en bøde for ulovlig fildeling

Fra december 2020 til februar 2021 delte en mand mindst 242 beskyttede danske og udenlandske værker via de nu nedlagte fildelingstjenester “Superbits” og “NorTor”. Det skriver politiet i en udmelding.

Men først da Rettighedsalliancen og deres samarbejdspartnere lykkedes med at kæde mandens online alias sammen med hans egentlige identitet, tog sagen fart. Med hjælp fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) tekniske efterforskere blev manden lokaliseret, og der blev foretaget en ransagning på hans bopæl i Østjylland.

Annonce:

I forbindelse med ransagningen blev der beslaglagt elektronisk udstyr, herunder computere, harddiske og andre lagringsmedier. Analyse af dette udstyr afslørede den massive mængde ulovlig fildeling, som manden havde været involveret i.

Mens mange kan tænke, at ulovlig fildeling er en “uskyldig” forbrydelse, underlines det af dommen, at retssystemet anser det for at være en alvorlig forseelse, især når det er i den skala, som denne sag har vist.

Ulrik Andersen, ekspert i cybersikkerhed og ophavsret, udtaler:

“Denne sag er en påmindelse om, at mens teknologien gør det nemt at dele og downloade ulovligt indhold, er det stadig en krænkelse af ophavsretten. Og som det ses her, kan det have alvorlige juridiske konsekvenser.”

For mange i det danske samfund er dette en øjenåbner. Der har i årevis været en udbredt fornemmelse af, at fildeling er en forbrydelse, der sjældent fører til konkrete retslige skridt. Men denne dom kan komme til at tjene som en advarsel til dem, der stadig deltager i denne praksis.

Den dømte mand har endnu ikke offentligt kommenteret på dommen.

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.100 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.

NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger.

NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.

De komplekse kriminalitetsområder, hvor NSK ofte vil have ansvar for sagerne, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.

 

Annonce:
Forrige artikelDe dyreste Netflix-abonnementer fravælges efter tiltag mod kontodeling
Næste artikelSpotify lader musikere reklamere direkte til dig
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.