Forside * Featured

TEST: PlayStation Portal – Remote player til PS5

-

Sonys nye dedikerede remote player til PS5 er snart på gaden i Danmark. Vi har testet

Lad mig starte med at fjerne enhver tvivl om, hvorvidt PlayStation Portal er en håndhold spilkonsol i stil med f.eks Nintendo Switch, PSP eller SteamDeck, der alle kan køre spil selvstændigt. Det er den IKKE. PlayStation Portal fungerer KUN hvis du også ejer en PS5 og er koblet på nettet!

Annonce:

PlayStation Portal skal snarere ses som en forlængelse af din PS5, en mulighed for at tilgå dine PS5 spil, når du ikke lige har adgang til tv’et hvor din PS5 er koblet op – noget de fleste med børn nok kender til :-).

PlayStation Portal kræver internetadgang, og gerne en god en af for at fungere optimalt (Sony nævner minimum 5mb, men gerne 15mb eller derover for den bedste oplevelse), men du behøver ikke nødvendigvis være på samme netværk som din PS5 for at kunne spille.

Det vil altså sige, at du med en PlayStation Portal i tasken, vil kunne spille dine PS5 spil overalt i verden, så længe der er netadgang, i hvert fald i teorien. I praksis forholder det sig lidt anderledes, men det vender jeg tilbage til.

PlayStation Portal benytter sig af Sonys remote play funktion, som har været på gaden siden PS3 tiden og som i dag er tilgængelig på alt fra pc til Mac, mobiltelefon og tablets.

Hardwaren

Portal ligner en DualSense controller delt i to, med en 8” tommers skærm i midten. Designet følger godt i tråd med Sonys øvrige PlayStation produkter. Portalen føles robust og ligger virkelig godt i hænderne. Analogpindene er en anelse mindre end på den normale controller, men det hele fungerer fint og Portal er uden sammenligning den mest behagelige håndholdte “konsol”, jeg endnu har haft fingrene i.

Portal indeholder derudover alle de features en normal Dualsense controller også byder på, dvs haptisk feedback, adaptive triggers osv. Selve skærmen er LCD og viser spillene i 1080p i op til 60fps, hvilket står knivskarpt på en skærm af denne størrelse. Når det hele kører, er skærmen i det hele taget fantastisk smuk og farverne gengives virkelig flot.

Portal har to indbyggede højtalere, placeret på toppen af enheden. Højtalerne blæser ingen bagud. De løser opgaven, men minder vel mest om højtaleren på din telefon. Foruden højtalerne er der indbygget mikrofon til voice chat. Chatten går fint igennem og det er rart at kunne spille uden headset, samtidig med at man kan tale med vennerne.

Fordi Ps Portal ikke selv kører spillene, men alene spejler hvad der sker på din PS5, så er batteritiden ganske imponerede og lander ifølge Sony på omkring 8 timer, hvilket stemmer meget godt overens med vores oplevelse under testen.

Farvel bluetooth, goddag PlayStation Link

Da de indbyggede højtalere har deres begrænsninger, vil mange nok have lyst til at tilslutte et headset. Desværre har PlayStation Portal ingen bluetooth. I stedet satser sony på deres nye løsning – PlayStation Link. Link er en ny måde at connecte ens headset på og skulle efter sigende være bedre end bluetooth. Lige nu er det dog kun Sonys eget Pulse Elite headset, samt in-ear headsettet Pulse Explore (som vi håber at kunne anmelde senere), der understøtter PS Link.

Den manglende bluetooth betyder altså, at du ikke kan tilslutte dit bluetooth headset, med mindre de også kan tilsluttes med ledning via jackstik placeret i bunden af PS Portal.

Der er i øvrigt en lille workaround værd at nævne, hvis du allerede ejer et headset til din PS5. På portalen vælger du blot at lyden skal sendes til PS5 headsettet fra din PS5, hvorefter du kan skrue ned for lyden på Portal. På den måde kan du bruge dit normale headset, såfremt du er hjemme og i nærheden af din PS5 vel at mærke.

Remote Play kan være udfordrende

Jeg har altid været ret vild med ideen om Remote play. Det skyldes til dels, at jeg har tre børn og en hustru som ofte lægger beslag på stuealteret, hvor min PS5 er tilsluttet, hvorfor jeg ofte har drømt om at trække mig tilbage til soveværelset med min PS5.

Når jeg så alligevel siger “ideen” om det, så skyldes det, for mig i hvert fald, at remote play oftest har drillet. Enten fordi det er klodset at sidde i sengen med en iPad og en controller, eller også fordi det er fnidret at sætte op, man skal connecte controller, opsætningen driller og lignende. For mig har den slags været nok til, at jeg ikke har brugt remote play nær så meget som funktionen egentlig lægger op til.

Ovennævnte problemer eliminerer PlayStation Portal – til dels. Når man tænder portalen logger den automatisk på din PS5 og det tog vel omkring 30 sekunder fra jeg trykkede på power knappen til der var fuld kontrol over PS5. Er din PS5 tændt i forvejen kan man være logget på i løbet af få sekunder.

Placeringsmæssigt gør Portal også at man problemfrit både kan ligge, sidde eller stå med sin Portal og det er præcis så lækkert at game på Portalen overalt i huset som jeg havde drømt om – når det hele fungerer. For Remote Play er til tider en ustabil kammerat.

Jeg har i hvert fald oplevet problemer med at “vække” min PS5 stand-by mode, hvis konsollen har stået ubrugt bare et par timer. Det er ikke sket få gange, at jeg må hen og tænde PS5 manuelt eller ringe hjem og bede min hustru tænde PS5, hvis jeg skal forsøge at game væk hjemmefra. Problemet er ikke unikt og på diverse forums kan jeg læse om andre gamere, der oplever lignede problemer. Problemet må dog tilskrives Remote Play funktionen da jeg har oplevet samme på problem på alle andre enheder jeg forsøgt at bruge remote play fra.

Tilslutning

Kvaliteten af det du ser på PlayStation Portal er afhængig af det internet du tilbyder den og folk med dårligt internet vil ikke få en god oplevelse med remote play. Jeg har en bredbåndsforbindelse (1000/100) og når først Portal har forbindelse til PS5 har jeg sjældent oplevet større problemer med forbindelsen.

Der kan være tale om et lille tab i frames ind i mellem, og der er en smule mere lag end spil direkte på PS5, men alt i alt har det fungeret rigtig fint og det er alså lidt lækkert at kunne spille PS5 spil en håndholdt enhed der samtidig føles fuldstændig som din PS5 controller.

Jeg vil dog anbefale at man holder sig til singleplayerspil, da onlinekampe i spil som FC 24 eller COD Modern Warfare 3 lige lagger den smule mere end man behøver for at være konkurrencedygtig.

Foruden hjemmenetværket har jeg forsøgt mig, hvor Portal suger internet fra min tlf (iPhone 13 mini). Dette fungerer nogle gang fint og andre gange med mere lag og dårligere opløsning end på hjemmenetværket.

Udfordringer når du f.eks er på hotel

PS Portal tilslutter som nævnt til PS5 via wifi og tanken om at spille på spilkonsollen når du sidder i lufthavnen, er på hotel og lignende virker oplagt. Men her melder et større problem sig.

Mange offentlige forbindelser kræver en eller anden form for registrering på nettet (mailadresse, godkende vilkår o.lign), før du kan tilgå forbindelsen. Problemet for Portal er, at den ikke tillader adgang til en browser. Det betyder i praksis, at sidder du et sted, hvor du skal via en browser for at godkendes til netadgang, ja så kan du ikke bruge din Portal.

Jeg håber at Sony finder en løsning på dette, så PS Portal kan kobles på flere offentlige netværk.

Derudover lukker Portal også for adgang til de streamningtjenester du måtte have på din PS5. Personligt er dette dog ikke noget jeg tillægger meget værdi, da Portal må antages at være tænkt som en gamingenhed.

Konklusion

Ingen produkter er perfekte, heller ikke PlayStation Portal. Ingen browser til offentlige netværk, ingen bluetooth, en til tider finurlig remote play (dette er dog ikke Portals skyld) og 100 % afhængighed af et hurtigt internet vil måske afskrække nogen.

Til gengæld trækker det op at PlayStation Portal tilbyder alt det du kender fra din eksisterende PS5 controller, plus en lækker skærm og rigtig fin batteritid. Og når det hele spiller (høhø), så er det en virkelig fed oplevelse at game på PlayStation Portal og det er rart ikke at være begrænset til stuealteret.

Jeg tror ikke jeg kommer til at bruge Portal så meget udenfor hjemmets fire vægge før Sony får fikset adgangen til offentlige netværk, men derhjemme er den allerede blevet uundværlig og jeg føler den tilfører mig værdi. Om den er ligeså meget værd for dig, ved du naturligvis bedst, men det er nu en gang en fryd at kunne spille sine favoritspil, selv når tv’et er optaget af andre.

PlayStation Portal er på gaden den 8. december til en pris på ca. 1800 kr. (tjek forhandlere og dagspris)

Playstation Portal virker kun sammen med PS5

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.