Forside * Featured

Apple politianmeldt i Danmark

-
Foto: Rigspolitiet

Danske medier og journalister har indgivet en politianmeldelse mod Apple

Efter flere forgæves forsøg på at opnå kompensation fra Apple for anvendelsen af deres indhold i Apples nyhedsfunktion, har danske ophavsretsindehavere valgt at tage retslige skridt og politianmelde virksomheden. Det skriver RettighedsAlliancen i en udmelding.

RettighedsAlliancen, en forening der arbejder for retfærdige betingelser for kreative erhverv på nettet, har i dag officielt indgivet en politianmeldelse mod Apple på vegne af det danske journalistik- og mediesamfund.

Annonce:

Gennem længere tid har Apple automatisk indsamlet og anvendt indhold fra danske nyhedssider til sin nyhedsfunktion på Apple-enheder uden tilladelse eller kompensation til de danske udgivere. Til trods for gentagne forsøg på dialog fra rettighedshavernes side i over to år, har Apple konsekvent afvist at efterkomme anmodninger om at respektere de danske mediers naborettigheder i henhold til EU’s DSM-direktiv og dets implementering i dansk lov. Dette har gjort en politianmeldelse nødvendig.

DSM-direktivet sigter mod at fremme mediepluralisme og demokrati ved at sikre, at nyhedssamlere som Apple bidrager til det medieøkosystem, de drager fordel af.

I nutidens digitale æra bærer teknologifirmaer som Apple, sociale medieplatforme og kunstig intelligens-tjenester et stort ansvar for at beskytte indholdsproducenters rettigheder.

Maria Fredenslund, direktør for Dansk RettighedsAlliance, udtaler, at teknologivirksomheder skal indhente tilladelse og kompensere danske medier og journalister for at bruge deres indhold. Apples afvisning af at forhandle har efterladt rettighedshaverne med ingen anden mulighed end at søge retslig handling.

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, understreger vigtigheden af at beskytte journalisters og fotografers arbejde mod udnyttelse af tech-giganter som Apple, da dette underminerer mediernes økonomi og truer pressefriheden.

Christina Blaagard, formand for Danske Medier, fremhæver behovet for at tæmme “det vilde vesten” på IP-området for at bevare demokratiet og sikre uafhængige mediers evne til at levere kritisk information.

Karen Rønde, CEO for DPCMO, advarer om, at tech-giganter kan skade demokratiet og fremhæver vigtigheden af pålidelig information som forsvar, hvilket har motiveret dagens politianmeldelse af Apple for brud på ophavsretsloven.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.