Forside * Nyheder

Apples EU-bøde bliver mindre – men er stadig stor

-
(Foto: Ibrahim Boran/Bastian Riccardi/Aditya Patil/Unsplash)

Den Spotify-foranledigede sag om forvridning af den fri konkurrence på musikstreaming kommer formentlig “kun” til at koste Apple 18 københavnske cykelbroer.

EU vil næppe tvinge Apple til at betale en bøde på 274 milliarder sådan som visse kilder påstod tilbage i december. Dengang skrev Bloomberg, at kilder med kendskab til EUs konkurrenceretslige sag mod Apple kunne resultere i en bøde, der svarede til 10% af omsætningen.

Med 274 milliarder kroner kan man købe 10 Øresundsbroer, og der var ikke ret mange, der troede, at det ville blive en realitet. Men derfor bliver Apples bøde formentlig pænt stor alligevel. Det skriver Financial Times, der har talt med fem anonyme, men uafhængige kilder med indsigt i sagen.

Annonce:

Bødebeløbet skulle hedde 500 millioner Euro, eller cirka 3,7 milliarder kroner. Det beløb kan man så købe 18-19 københavnske cykelbroer for i stedet for 10 Øresundsbroer. Bøden vil næppe vælte Apples budget eller øge prisen på iPhones, men sender stensikkert et signal til branchen om, at EU ikke vil tolerere monopolagtig virksomhed på tech-markedet.

Selv om de ikke får del i de 500 millioner Euro, vil afgørelsen helt sikkert vække jubel hos Spotify, når den efter kildernes udsagn bliver offentliggjort i begyndelsen af marts. Det er nemlig en snart fem år gammel klage fra Spotify, der har udløst bødestraffen til Apple.

App-regler i strid med loven

Selv om Spotify er den største musikstreaming-tjeneste på markedet, er firmaet stadig en myre i forhold til elefanten Apple. Derfor har Spotify måtte kæmpe en David-mod-Goliath-kamp for, hvad selskabet mener er rimelige markedsvilkår, når det gælder musikstreaming.

Spotify har længe påpeget det urimelige i, at Apple kan sælge Apple Music-abonnementer til sine kunder uden at opkræve de 30%, som de opkræver af andre, der sælger abonnementer gennem App Store.

Spotify har derfor været nødsaget til at lede nye kunder uden om Apple-systemet, hvilket har gjort det mere indirekte og at blive betalende medlem. Det sidste har formentlig kostet Spotify nogle kunder, men Apples app-regler forhindrer direkte app-udviklere i f.eks. at linke ud af App Store til en ekstern betalingsplatform.

Samtidig har Apple en række andre platform-fordele, som konkurrenterne ikke får del i, men som Apple kan udnytte – heriblandt Apples generelle økosystem af produkter. Disse fordele er ikke nødvendigvis konkurrenceforvridende i sig selv, men bidrager til den ubalance, som Spotify har påpeget.

Når bøden bliver offentliggjort om et par uger, får vi naturligvis også en kendelse fra EUs konkurrencemyndigheder. Ifølge Financial Times’ kilder kommer kendelsen til at lyde på, at de føromtalte app-regler og den såkaldte ”Apple-skat” på 30% (i tilfælde, hvor Apple har et konkurrerende produkt) er et brud på konkurrencelovgivningen og har skabt ”unfair handelsbetingelser”.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.