Forside * Nyheder

USAs regering anlægger monopolsag mod Apple

-
(Foto: Senate Democrats/CC-BY-2.0/Apple)

Det er ifølge USA’s justitsministerium selskabets monopol-agtige praksis, der har skabt Apples enorme markedsværdi.

Knapt har Apple fået ro på bagsmækken i forhold til EUs undersøgelse af deres platforms-praksis, der som bekendt resulterede i en kæmpebøde, før selskabet er havnet i rørte vande igen. Denne gang sker det på hjemmefronten.

Der har længe gået rygter om at USA’s justitsministerium planlagde at køre en konkurrenceretslig sag på Apple, der overordnet set skulle dæmme op for, hvad ministeriet anså for at være monopolagtig virksomhed på flere fronter.

Annonce:

Disse rygter blev til virkelighed torsdag, da det blev officielt, at det amerikanske justitsministerium offentliggjorde et sagsanlæg mod Apple, netop for at have ført en monopolagtig praksis.

Men justitsministeriet er ikke alene om søgsmålet. De har følgeskab af hele 16 amerikanske stater, hvor delstatsregeringernes justitsministre også er medunderskrivere på søgsmålet. Ifølge CNBC vil de 17 justitsministre (16 fra delstaterne og 1 fra føderalstaten) ikke udelukke, at Apple bliver tvunget til frasalg af visse divisioner.

Anklager angår selve økosystemet

Ifølge sagsanlægget mener justitsministrene, at Apples ”astronomiske markedsværdi” er drevet af monopolistisk aktivitet, der går ud over forbrugerne, udviklere, og andre smartphone-producenter.

Den monopolagtige aktivitet skulle primært være sket på smartphone-området, men eftersom søgsmålet angår selve Apples økosystem, nævnes også Apple Watch, selskabets reklamevirksomhed i f.eks. App Store, samt elementer af Safari, Facetime og Apple News.

For eksempel mener justitsministrene, at Apple bevidst har blokeret for besked-apps, der eksisterer på flere platforme. Her menes højst sandsynligt iMessages manglende integrationsmulighed med f.eks. Android-telefoner.

Priskontrol og konkurrent-udelukkelse

Men Apple anklages også for ikke at give tredjeparts-smarture den samme funktionelle adgang som deres egne Apple Watch-modeller, og ikke mindst går anklagerne på det samme problem med tredjeparts-betalingsløsninger, som EU påpegede.

Ved en pressekonference sagde USA’s justitsminister Merrick Garland, at ministeriet definerer ”monopol-agtig virksomhed” i denne forbindelse som ”magt til at kontrollere priser eller udelukke konkurrenter i et marked”.

En talsmand fra Apple kalder søgsmålet en ”trussel” mod Apples identitet og firmaets muligheder for at ”producere den teknologi, folk forbinder med Apple, hvor hardware, software og services mødes”. Hvis søgsmålet ender i at Apple bliver splittet op, vil det være første gang sådan en handling tages, siden det nuværende AT&T, der havde monopol på telefoni i USA i over 80 år, blev splittet op i 1982.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.