Forside Nyheder

Apple trues af kæmperetssag på hjemmefronten

-

USA’s justitsministerium er ifølge kilder tæt på sagen i gang med at samle materiale ind til en sag om brud på konkurrencelovgivning. AirTags og ”Find my…” er i centrum.

Apple er vant til retssager. Her på siden har vi skrevet om Apple-retssager i årevis, hvad enten det er patentretssager imod Samsung eller striden om den såkaldte ”Apple-skat” på 30%, som Epic Games nægtede at betale for at få opholdstilladelse i App Store.

Annonce:

Men nu kan der være en retssag på vej, der kan vende op og ned på en hel del ting i Apples økosystem. Ifølge Politico, der sædvanligvis har ret gode kilder i USA’s regeringstop, er det amerikanske justitsministerium nemlig klar til at rette kanonerne mod Cupertino.

Ministeriet er ifølge det politik-fokuserede medie i materiale-indsamlingsfasen af en undersøgelse, der dog allerede begyndte for tre år siden, og hvor Apple mistænkes for konkurrenceforvridende virksomhed og monopol-agtig adfærd på forskellige fronter.

En lignende undersøgelse har været i gang i EU, også siden 2019, først som følge af en klage indgivet af Spotify. Siden 2020 har EU-undersøgelsen dog været fokuseret på det faktum, at Apples enheder ikke giver adgang til tredjepart, når det gælder kontaktløs betaling med NFC. I Maj fandt EU-kommissionen belæg for mistanken, og sagen er nu på vej videre i det juridiske system.

UWB-tags i centrum

Så langt er de endnu ikke nået i USA – tilsyneladende. Justitsministeriet i USA udnytter ofte overraskelsesmomentet ved først at afsløre detaljerne, når et søgsmål er indgivet ved domstolene eller nogen bliver sigtet. Med andre ord kan en potentiel sag mod Apple komme på banen meget pludseligt.

Ifølge Politicos kilder har USA’s justitsministerium hverken fokus på Apple-skat eller NFC-betaling, men derimod AirTag. Folkene bag en af AirTags konkurrenter, Tile, har i et par år klaget over at Apple ikke giver dem de samme vilkår på f.eks. iPhone og iPad som AirTag.

Med andre ord vil den ret substantielle andel af USAs befolkning, der bruger benytter sig af Apples økosystem og enheder, ikke kunne bruge Tile eller en anden AirTag-konkurrent på lige fod med AirTag – og det er ifølge Politicos kilder konkurrenceforvridende.

Apple åbnede nødtvungent ”Find my…”-systemet op for tredjeparts-tags sidste år, men under betingelser om informationsudveksling, som Tile ikke mente var rimelige. Om Tile-sagen er nok til at justitsministeriet trykker på aftrækkeren vil tiden vise. Men de kører allerede lignende sager mod Google og Meta/Facebook, som de også begyndte at undersøge i 2019.

Annonce:
Forrige artikelLightguide er nye designerpærer fra Philips Hue
Næste artikelMedie: Reklame-Netflix bliver halv pris med 4 min. reklamer per time
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.