Forside Emner Spil fokus

Spilanmeldelse: FIFA 11


Spilanmeldelse: FIFA 11


Denne artikel er bragt i samarbejde med sitet low5.dk.


Torsdag den 30 september 2010 var store FIFA dag, idet EA forkælede spilhylderne med seneste version af FIFA-serien. Low5 har heldigvis været i besiddelse af spillet et stykke tid og lad os med det samme slå fast, at det har vi bestemt ikke været kede af.


Jeres anmelder har efterhånden været igennem en del år som glad FIFA-spiller og selvom de første år af serien havde gevaldige problemer med at hamle op med PES-serien, er der i dag ikke den fjerneste tvivl om, at FIFA er den suverænt bedste fodboldsim på markedet. Da FIFA overgik til PS3 og Xbox 360, må jeg indrømme at jeg synes det manglede en del i forhold til især PS2 versionen, sådan er det heller ikke længere. Sidste års FIFA 10 var på mange måder genialt med indførelsen af 360 graders driblinger og nærmest “kloge” spillere. Da FIFA world cup fulgte til dørs med et marginalt bedre spil, må jeg indrømme at jeg ikke gik med de store forhåbninger om store ændringer i FIFA 11. Spiller du sjældent virtuel fodbold, vil du måske heller ikke lægge mærke til de store forandringer – ved første øjekast vel at mærke.Banerne er lidt mere polerede da græsset ser mere ægte ud, stadions er flotte som altid, spillerne har forskellige højder og kønnere ansigter (nej, Ribery er også grim i spillet) og tilskuerne virker måske også en smule mere individuelle og medlevende. Men kradser du lidt i overfladen og studerer dit nye spil lidt nærmere, ja så vil du opdage at meget mere er sket og det heldigvis til det bedre.


De største forandringer er sket i gameplayet, hvor EA introducerer personality plus, en måde hvorpå spillerne reagerer vidt forskelligt alt efter evner, placering og kampform. Det kan lyde abstrakt, men kort fortalt betyder personality plus, at både dit og modstandernes hold, virker langt mere realistiske i deres handlinger på banen. Kigger du på spillernes løbemønstre så ligner det faktisk fuldstændig rigtig fodbold nu. Der er ingen skabelonskårede løbemønstre (med mindre du f.eks selv har kreeret et set-up ved frispark og lignende) og det er tydeligt at se forskel på spillernes færdigheder og talenter. Javist, der var også forskel på spillerne før, men det er meget tydeligere udført nu, samtidig med at spillerne generelt er blevet bedre til at placere sig og “tænke selvstændigt”. Samtidig kæmper spillerne mere om bolden, slås om pladser i feltet ved frispark og hjørnespark og målmændene kan ikke længere passeres ved en enkelt retningsændring i feltet.


Af spilmodes kender vi fortsat de fleste. Dog er der nu tilføjet mulighed for at spille som målmand, hvilket er spændende (især online), men også kræver tålmodighed, koldblodighed og ikke mindst lysten til at gøre sig selv til grin. Du vil ind i mellem lave nogle fæle drop, men jeg kan på ingen måde tilslutte mig anmelderkollegaer, der har kaldt den ny funktion for kedelig. Følelsen af at være målmand i en 11 mod 11 onlinekamp og redde bolden for snuden af andre spillere, er simpelthen genial. Vil du hellere have action hele tiden, bør du dog ikke vælger keepertjansen, der trods alt tilbringer store dele af en fodboldkamp som tilskuer.Nyt er også karrieremode, hvor du nu kan vælge at være træner, spillende træner eller spiller. Vælger du at være spiller, har du af gode grunde ingen indflydelse på holdopstilling, spillerkøb mv, men skal derimod opfylde nogle krav, klubben stiller til dig. EA har lyttet til sine fans og gjort det muligt at du kan spille kampene med kontrol over hele holdet, eller kun din spilller. Du vælger inden hver kamp og kan på den måde variere frem for, som tidligere, kun det ene eller det andet. Forbedret er også spillerhandler, der nu virker mere realistiske, men også mere overskuelige at gå til.


Hører du, som jeg, til typen der godt kan lide at få tingene til at føles som virkelighed, er der spændende nyt i vente. I FIFA 11 er der nemlig lagt op til at du kan designe musik og sange omkring din klub. Det vil sige, at du kan vælge, hvilken musik dit hold skal løbe på banen til, hvilke sange dine fans skal synge, om der skal spilles musik når der scores osv. Mulighederne er dog indtil nu kun lagt ind i spillet, men der er ingen numre at vælge imellem. Mit gæt er at EA brygger på gamepacks, der for ussel mammon kan erhverves og installeres i spillet.


FIFA serien har med FIFA 11 nået nye højder. Der er stadig plads til forbedringer grafisk og så vi vil gerne snart høre nogle danske kommentatorer (eller i hvert fald nogle nye), der må gerne smides flere slagsange ind på hvert hold og endelig savner jeg en Champions League licens. Alt dette er dog kun småting i et spil der rent gameplaymæssigt er det bedste FIFA og fodboldspil, vi nogensinde har set. Køb det, hvis du bare har den mindste glæde ved fodboldspil.


 


Plus:
Be a Goalkeeper, karrieredelen hvor du starter som spiller og kan ende som legendarisk træner, spillet på banen er super realistisk,


Minus:
Stadig ingen danske kommentatorer, ikke det store fremskridt rent grafisk.


Konklusion:
FIFA 11 er fodboldspillenes almægtige fader, det fås kort og godt ikke bedre. EA har i år taget større skridt med serien end de plejer og det er svært at finde ret mange kritikpunkter. Køb det før din nabo.


Samlet karakter: 90 %


Udgiver: Electronic Arts
Ude nu til samtlige platforme
Testet på PS3

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.