Forside Streaming Audio

TEST: B&O Beoplay A1

-
Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

Bang & Olufsen har begået en ny lækker sag af en transportabel Bluetooth og møde-højttaler. Vi anmelder Beoplay A1.

B&O er klar med en lille ny streaming-højttaler. En Bluetooth højttaler der er bygget til at være med på farten, både rundt i og udenfor hjemmet.

Udover at være streaming-højttaler kan den også bruges til håndfri tale, som en midlertidig mødehøjttaler på bordet.

Annonce:

Beoplay A1 er den mindste højttaler i familien af streaming-højttalere fra den danske elektronikproducent.

 

Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Design

Beoplay A1 er “dome-formet” med en diameter blot en anelse mere end en CD/DVD-skive.

Selve toppen der danner højttalergitter er udført i anodiseret aluminium og bunden er en polymer base (hård “gummi”). Dertil en læderstrop der både kan bruges som hank og ophæng.

Designeren er Cecilie Manz og i mine øjne har hun skabt en meget smuk og elegant højttaler, med et enkelt formsprog og matrialevalg.

Med sine 600 gram er den måske lige lidt for tung til at have permanent ophold i en taske, men formen signallerer aligevel mobilitet. Dette er en højttaler man gerne vil tage med.

 

Et kig ind i Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Et kig ind i Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Det tekniske

Sin størrelse til trods er der kraft bag lyden, og det skabes ikke mindst af hele 2 stk. 30 watts klasse D forstærkere. En forstærker til bas/mellemtone og en anden til diskanten.

B&O fortæller at forstærkerne har en peak på 2 x 140 watt, og højttalerenhederne er hhv. en 3,5″ fuldtone enhed med neodymium magnet til bas/mellemtone, dertil en 3/4″ diskant.

Det effektive frekvensområde er angivet fra 60 Hz til 24 KHz.

 

Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Batteriet

Batteriet holder strøm til op mod 24 timers musik (2200 mAh batteri) og Beoplay A1 skal bruge 2,5 timer til en fuld opladning.

Den lange batteritid skyldes en avanceret styring af forstærkerne, hvor strømforsyningen dynamisk leverer power der hvor det kræves og sparer hvor det bare går til spild og varme.

Hvis højttaleren tilsluttes stikkontakten så forbruger den typisk 15 watt når den spiller og 0,5 watt i stand-by.

 

Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Tilslutninger

Den trådløse streaming er via Bluetooth (ver. 4.2 med ADK 4.0).

Der er også en analog indgang med 3,5 mm mini-jack.

Opladning sker igennem en USB-C forbindelse og tilsluttes denne til en computer omdannes Beoplay A1 til en konferencehøjttaler.

 

Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Knapper

Ved første øjekast er der en del knapper placeret rundt langs kanten forneden.

Dette skyldes at Beoplay A1 udover at være streaming-højttaler også kan fungere som mødehøjttaler med håndfri tale.

Kontrollerne er:

  • Ring op / læg på / stemmekontrol
  • Volume op
  • Volume ned
  • Forbind / mute
  • On / Off
  • Bluetooth (parring)

Knappen “Forbind / mute” er smart. Et tryk på den og højttaleren forbinder selv til den sidst anvendte streamingenhed og genoptager afspilningen hvor den slap. Mens der spilles så virker den som mute on/off.

Stemmekontrol aktiverer den tilsluttede mobilenheds talekontrol hvis tilgængelig. På en iPhone kaldte den Siri frem. Så bruger man musikafspilning styret af Siri, vil der være muligt med stemmen af kontrollere afspilningen og musiknumrene.

 

Bagsiden af Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Bagsiden af Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Lyden

Beoplay A1 er en lille kraftkarl. Trods sin beskedne størrelse så spiller den DSP-styrede 360-graders højttaler godt op det omgivne rum.

Det at B&O ikke har nøjes med en fuldtoneenhed, men ofret en diskant med separat forstærker oveni, giver denne højttaler en dynamik og power i lydbilledet hvor konkurrende produkter ofte må give op.

Der er ikke noget “dåselyd” over denne højttaler. Den spiller klart, og går både rimeligt dybt og højt med en god og ren repræsentation af vokalerne.

Sæt et nummer som Sades Soldier of Love på og nyd den volumiøse grundrytme gengivet så folk vil tro det er en meget større højttaler der spiller.

Ed Sheerans Thinking Out Loud har en stærk vokal der bare brager ud med både klarhed og volumen, støttet op af de dybe bas og trommer.

I gode gamle Poul Simons The Sound of Silence er vokalen behagelig klar og aligevel varm og guitaren går dybt i registeret.

Gasolins This Is My Life kommer ud med en volume og en detaljegrad som de færreste minihøjttalere vil kunne gøre efter.

I Dreamed A Dream fra musikalen Les Misérables indledes med en skrøbelig kvindelig vokal gengivet så “naturtro” at hårene på armen rejste sig.

Tag ikke fejl. Beoplay A1 ER en lille rejsehøjttaler og ikke et fuldblods HiFi stereoanlæg; Men jeg fandt det imponerende hvad B&O lydteknologi anno 2016 med DSP (Digital Signal Processor) og separate klasse D forstærkere til de forskellige højttalerenheder kan presse ud af en fysisk så lille højttaler.

 

Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Håndfri tale og mødehøjttaler

Beoplay A1 har mikrofon indbygget og funktioner så den kan benyttes til møder, konferencer og håndfri opkald.

Ringer telefonen kan opkaldet besvares med et kort tryk på mikrofonknappen. Et længere tryk vil afvise opkaldet.

Under et opkald fungerer den som håndfri enhed der kan ligge på bordet, så flere kan tale med den der har ringet op eller der kan benyttes et konferencenummer for et telefonmøde.

Højttaleren kan også tilsluttes en computer via USB-kabel og så vil den optræde som konferencehøjttaler for messenger- og telefoni-programmer.

 

Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Konklusion (lang)

Bang & Olufsens ingeniører beviser endnu engang at lyd er en kernekompetance, men med Beoplay A1 formår de aligevel at overraske.

At de har valgt et to-vejs højttalersystem med bi-amp (en forstærker til hver højttaler) styret af en DSP (Digital Signal Processor) i en kompakt rejsehøjttaler giver en lyd der overrasker, højttalerens størrelse taget i betragtning.

B&O skriver selv “Beoplay A1 will wow you with crisp, loud and clear audio” – og det kan jeg nikke ja til. Det er den fornemmelse jeg selv sidder tilbage med.

Jeg er fan af designet. Synes den er flot og matrialerne føles lækre. Den har en en praktisk størrelse til at tage med og stroppen gør at den kan hænges på såvel en knage som en gren.

Det kan virke forvirrende for indledende brug at der er knapper/symboler, stik og lysdioder placeret hele vejen rundt om højttaleren. Det vinder dog når man lærer hvad de bruges til, og med funktioner som håndfri tale, stemmekontrol og mødetelefon kan det ikke rigtigt være anderledes.

Prisen på kr. 1.999,- virker måske umiddelbart i den høje ende for en kompakt Bluetooth-højttaler, men det er på niveau med konkurrende produkter i streaminghøjttalernes mellemklasse, og med “B&O lyden” inklusiv er den kandidat til klassens bedste.

Beoplay A1 lanceres i farverne mosgrøn og natur. Det er natur-udgaven der er på billederne i denne anmeldelse.

 

Beoplay A1. Foto: recordere.dk
Beoplay A1. Foto: recordere.dk

 

Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Design
Lyd
Betjening
Pris
Forrige artikelVind Panasonic 4K UHD Blu-ray (SLUT)
Næste artikelLionsgate-film lander på Steam
test-bo-beoplay-a1B&O Beoplay A1 er en smuk og elegant højttaler, designet med et enkelt formsprog og matrialevalg. Det er en moderne kompakthøjttaler der overrasker med en sprød, klar og fyldig lyd. Med opkald- og møde-funkioner kan den anvendes af både privat og erhverv og prisskiltet virker helt fair når man først oplever den folde sig ud.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.