Forside Produkter Connected Home

Mini-Test: Danalock V3 HomeKit smartlås

-
Danalock V3 HomeKit (foto: recordere.dk)

Vi har testet Danalock V3 HomeKit, der er en ny dansk smartlås udviklet til Apple HomeKit.

For en uges tid siden annoncerede danske Danalock, at de havde indgået et samarbejde om at være den eneste HomeKit certificerede dørlås i Europa i Apple Store. Og da produktet er dansk, og vi elsker at teste dansk innovation, var vi jo nødt til at teste Danalock V3 HomeKit.

Hvis man allerede har Apple HomeKit tilsluttet hjemme, så er det en potentiel medhjælp til familier, der gerne vil kunne låse døren op for glemsomme familiemedlemmer når man ikke er hjemme.

Annonce:

Har du ikke Apple HomeKit, findes der andre varianter som virker med både ZigBee eller Z-wave, der er andre protokoller til automatisering af hjemmet, ligesom den kan fås som ren bluetooth.

 

Danalock V3 HomeKit kommer i en lille kasse (foto: recordere.dk)

 

Udpakning og installation

Når du bestiller Danalock V3 HomeKit modtager du en kasse, derudover låsen indeholder alle de skruer, og fittings der skal bruges for at montere låsen til det låsesystem som du har.

Personligt har jeg en Scandi-dør, noget jeg først fandt ud af, da jeg fulgte Danalocks guide), så man bestiller den rigtige model.

Inden i vrideren sidder der 4 batterier, der ifølge Danalock giver ca. 9.000 åbninger eller lukninger af låsen.

Designet er i sølvfarvet aluminium, og hele enheden har et meget moderne udtryk. Inden i vrideren sidder der udover de fire batterier, en kraftig motor der gør at folk med svage fingre også kan låse døren op, da motoren hjælper til, og en TPM krypteringschip, og det betyder at ingen krypteringsnøgler overføres mellem enhederne, og det har fået det blå stempel af bl.a. Google og Apple.

Låsen bruger ChaCha20+Poly1305 algoritmer til kryptering af kommunikationen, men vi må indrømme at vi ikke er sikkerhedseksperter, så om det kan hackes kan vi ikke svare på. Men hvis man vil ind, er det nok lettere bare at smadre et vindue, end at bruge tid på det.

På toppen af vrideren, er der en aflang diode, der lyser rød eller grøn, når døren låses eller låses op. Dioden bruges også til at vise status, når man programmerer låsen.

For at installere, skal man følge en lille let guide, som på tryk er engelsk, men kan downloades på dansk.

Installationen tog for mit vedkommende 10 minutter fra start til slut, og krævede en stjerneskruetrækker og en bid-tang til at justere længden på de medfølgende montageskruer. Det er i sig selv ret imponerende, da jeg er født med 10 tommelfingre.

 

Danalock V3 HomeKit installation (foto: recordere.dk)

 

Efter at have afmonteret den gamle vrider, var jeg så heldig at det indmad der forbandt låsemekanismen ikke skulle skiftes ud, så for mit vedkommende var den opgave let.

De gamle skruer kunne dog ikke bruges, da de var for lange, og i stedet for at begynde at skære i dem, har Danalock vedlagt to skruer, der har nogle lette målepunkter, så de let kan skæres eller klippes med en tang.

 

Danalock V3 HomeKit – De medfølgende montageskruer efter klip (foto: recordere.dk)

 

Så skulle jeg blot montere det lille panel, der holder den elektroniske vrider fast, og så var resten af opgaven i virkeligheden at installere software, og kalibrere låsen.

 

Danalock V3 HomeKit – Montering på den eksisterende lås (foto: recordere.dk)

 

Danalock V3 HomeKit – Sådan ser den ud efter montering (foto: recordere.dk)

 

Software og HomeKit

Sammen med låsen får man en HomeKit kode, der sørger for at tilslutte låsen til din HomeKit.

Fra App Store skal man hente Danalock app’en der gør at du kan installere låsen, og se bl.a. batterikapacitet.

 

HomeKit og Danalock software (ill. recordere.dk)

 

På toppen af Danalock V3 vrideren er der en lille knap, som kan kalibrere, sætte “autolås” tid, eller nulstille låsen. Den kræver en lille spids genstand, som f.eks. en sim-skuffe-nål som følger med de fleste smartphones i dag.

Vi valgte at lade Danalock låsen kalibrere sig selv, og ved at følge guiden kunne vi efter 3-4 sekunder åbne og låse døren uden problemer.

Vi har dog en 3-punkt lås, og det betyder at vi ikke kan låse døren uden at holde håndtaget op. Det betyder også, at låser du døren op via app’en som virker uanset hvor i verden du er, så skal der altså være nogen hjemme, så du kan låse den igen, hvis de ikke har en nøgle.

Med HomeKit versionen kan du også bruge Siri, og bede hende om at låse eller åbne låsen via stemme. Det virker fint, men personligt foretrækker jeg den visuelle måde at betjene låsen på via HomeKit kontrol eller Danalocks egen app, der tydeligt viser om døren er åben eller låst.

Du kan også vælge at få notifikationer når nogen låser eller åbner døren, ligesom du kan se om døren er låst eller åben uden at stå foran vrideren. Disse notifikationer kommer så også når andre går ud eller ind af boligen.

Du kan også få Danalock V3 til at låse døren op eller i, når du er tæt, eller langt væk fra huset. Det kan så ikke anbefales, hvis du har 3-punkts-lås, da man så ikke låser døren når man forlader boligen. Det fungerer ved at Danalock V3 bruger din telefons placering, og så låser døren op. Det er en del af HomeKit, og du kan slå det sammen med at få tændt lys og andre opgaver når du står foran døren.

 

 

Konklusion

Jeg har Philips Hue, og jeg har diverse smarthøjttalere, kameraer, og automatiseringen af mit hjem sniger sig langsomt men sikkert ind på flere og flere af de enheder jeg har. Men det er godt nok smart at jeg kan sidde på arbejdet, og så kan jeg åbne døren for min familie når de har glemt nøglerne. Også at man har en ekstra mulighed hvis man har smidt sine nøgler væk, men stadig har sin mobil.

App og installation er utroligt nemt at bruge, og den eneste anke er at vrideren er en del større end en manuel, men der skal også være plads til 4 CR123A batterier i vrideren. Når batterierne skal skiftes skal man bruge ca. 80 kr. på at skifte de fire batterier.

Men for at gøre en lang historie kort. Danalock V3 HomeKit er nem at bruge, nem at installere, og jeg glæder mig til første gang nogen ringer og spørger om jeg kan lukke dem ind.

Danalock V3 kommer i fire forskellige versioner. Den vi testede er med HomeKit, men du kan også få den som ZigBee eller Z-wave, der er andre protokoller til automatisering af hjemmet, ligesom den kan fås som ren bluetooth. De “ikke HomeKit” modeller der findes, virker også med Android, og der findes også en Danalock app til Android.

Prisen afhænger af modellen. HomeKit-versionen er set på diverse webshops til ca. kr. 1.200,- kr.

Tjek dagspris Homekit-udgaven og de øvrige modeller her.

 

 

Specifikationer

 • Størrelse: 2 1/2″ x 2 5/6″
 • Vægt: 130 gram
 • Kommunikation: Bluetooth 4.2, Z-Wave, Zigbee, Apple HomeKit
 • Kryptering:ChaCha20+Poly1305
 • Batterier: 4 CR123A
 • Batteritid: ca. 9.000 åben/lås
 • Materiale: Anodized Aluminium / ABS
 • Farve: Sølv

 

Danalock V3 HomeKit

1.200,-
8.4

Design

8.0/10

Pris

9.0/10

Brugervenlighed

8.0/10

Trådløse features

8.5/10

Plus

 • Let at installere
 • Let at bruge
 • Dansk design

Minus

 • Lidt stor
Annonce:
Forrige artikelHDR10+ gives fri til alle
Næste artikelApple: Fri service på keyboard-fejlen i MacBook og MacBook Pro
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.