Forside Produkter HiFi & Surround

Test: Sennheiser MOMENTUM True Wireless – de trådløse øretelefoners Rolls-Royce

-

Hvad får man egentlig ud af det, når man køber “ægte” trådløse øretelefoner, der koster mellem to og tre gange så meget som konkurrenterne?

I visse tilfælde får man faktisk mere for pengene end forventet og får vendt op og ned på, hvad man troede var muligt. Et sådant tilfælde er Sennheisers MOMENTUM True Wireless-model.

Annonce:

MOMENTUM-serien er i forvejen en af Sennheisers mere kompromisløse produktlinjer, og de har især satset på de trådløse modeller i serien.

En af disse er altså True Wireless-øretelefonerne, der lover høj kvalitet, komfort og stabilitet til en pris, der i Danmark ligger på 2.250 kroner, men visse steder kan findes et par hundredelaser billigere.

Det er omkring tusinde kroner dyrere end Apples AirPods, der i forvejen, på grund af æble-logoet, anses for at være lidt mere eksklusivt end hvad man ellers kan købe derude.

Fuldkommen trådløse in-ear-modeller kan ellers fås ned til omkring 7-800 kroner fra respektable mærker som Sony… altså en tredjedel af prisen for Sennheiserne.

Nu er det jo ikke fordi, Sennheiser er et brand, man forbinder med luksus, som hvis man f.eks. køber B&Os ægte trådløse modeller E8. Og selv disse koster 600 kroner mindre end MOMENTUM True Wireless. Master & Dynamics MW07-model koster det samme som Sennheiser, men Master & Dynamic er også et mærke, der hører mere til blandt hifi-entusiasterne end blandt Elgiganten-publikummet.

Sennheiser er mest kendte for deres professionelle audio-produkter: Mikrofoner, studiehovedtelefoner og så videre. Det er et mærke, der har været kendt for stabil kvalitet i årtier. Og så professionel lydkvalitet, naturligvis. Og det er præcis det, der kendetegner MOMENTUM True Wireless.

 

Ufattelig god lydkvalitet

Lad mig sige det med det samme: Jeg har aldrig nogensinde hørt så god lyd i et par øretelefoner.

Jeg vil faktisk endda vove den påstand, at man skal godt op i prisklasserne for over-the-ear-hovedtelefoner for at komme op på dette kvalitetniveau. Og ingen øretelefoner, der nogensinde har fundet plads i mine ører, kan komme i nærheden af, hvad MOMENTUM True Wireless kan levere.

For nu at give lidt kontekst, så eksperimenterer jeg med at bruge MOMENTUM True Wireless i en livemusik-sammenhæng. Det vil sige, at konkurrenterne her er kablede in-ears af høj kvalitet fra f.eks. Shure, der er sat til en modtager, jeg har i lommen eller i bæltet.

Sidstnævnte har naturligvis den fordel, at den ikke bruger Bluetooth, men et dedikeret radiosystem, hvor den har en kanal helt for sig selv på nogle ikke særligt ofte brugte frekvenser, der endda ikke skal sendes mere end nogle få meter fra mixerpulten.

Med andre ord burde det alt andet lige være et kompromis at gå over til helt trådløse in-ears.

Lydkvaliteten burde blive ofret til fordel for ikke at skulle bøvle med et kabel ned til lommen eller bæltet og at skulle bære rundt på en modtager.

Men Sennheiser MOMENTUM True Wireless lyder simpelthen bedre end det professionelle in-ear-monitor-system, jeg havde før.

 

 

Lyden er mere hifi-agtig. Diskanten står klokkeklart uden forvrængning, med mindre der bliver pumpet for højt et signal ind i den Bluetooth-sender, jeg har tilkoblet mixerpulten.

Overtoner fra bækkener og akustiske guitarstrenge får lov at leve og giver al den nødvendige luft omkring musikken, som man ellers kun får fra studiemonitorer, hovedtelefoner og hjemmeanlæg i den høje prisklasse.

Separationen i mellemtone-frekvenserne forekommer nærmest fuldkommen uvirkelige, taget i betragning, at musikken bliver leveret af to små ørepropper.

Musik med flere lag elguitar afvikles, så hver enkelt guitarspor fremstår helt tydeligt og separat i stedet for at blive komprimeret til mudder, som man ellers er vant til fra Bluetooth-øretelefoner.

Men det mest imponerende er de laveste frekvenser. Det er klart, at øretelefoner ikke kan give den fysiske oplevelse, det er at mærke basfrekvenserne i mellemgulvet, som når man er til koncert eller ude på dansegulvet på en klub.

Men når det gælder den del af oplevelsen, som ørerne står for, så kan MOMENTUM True Wireless sagtens være med. Når de placeres rigtigt i øret, er det som at lytte til højttalere, der mindst har 8- eller 10-tommers basenheder ombord.

For nu at illustrere, hvad jeg mener, så havde jeg en oplevelse under testen, hvor jeg spillede sammen med bandet og brugte Sennheiserne. Bandet bruger et par små højttalere et andet sted i lokalet for at kunne høre de keyboards, jeg spiller på i netop dette band (normalt spiller jeg guitar).

Disse højttalere er mindre PA-højttalere fra Mackie med 12-tommer-højttalere til basfrekvenserne. Når jeg er nødt til at have mine egne in-ears oven i, har det både at gøre med at jeg synger kor, og at topfrekvenserne har det med at forsvinde, inden de når over til mig i min ende af scenen.

På et tidspunkt under vores show skal jeg ramme en rigtig dyb synthesizer-tone, der helst skal få hele spillestedet til at ryste, når den kommer ud over det store PA-anlæg.

Det gjorde jeg som vanligt, da vi øvede det specifikke nummer, og i mine ører lød det som om, jeg ville få ballade med bassisten efterfølgende, fordi jeg overdøvede hans bas. Jeg var klar til at undskylde, men bassisten kom over bagefter og spurgte, om jeg overhovedet havde spillet den tone.

Det viste sig, at der stort set ikke var skruet op for denne synth over anlægget i lokalet, jeg havde hørt det hele over mine Sennheiser MOMENTUM-øretelefoner.

Der er med andre ord så meget bund i de øretelefoner – hvis de bruges rigtigt – at ørerne kan snydes til at tro, at du lytter til et par store højttalere, eller i hvert fald et par store over-the-ear-hovedtelefoner. Dermed ikke sagt, at du får en Beats Audio-bassen-overdøver-det-hele-oplevelse, når du f.eks. bare lytter til musik fra din smartphone. MOMENTUM True Wireless-modellen kan give dig al den bund, du har brug for, hvis du fordrer dem med disse frekvenser. Men de er ikke tunet til at være ekstra bassede.

Kun de allerrigeste musikere er vant til at få hifi-kvalitet i ørerne, når de bruger in-ear-monitorer.

Så for mig var det helt uvant, at disse øretelefoner lød lige så godt i en livesituation, som når jeg bare hører musik på dem fra en mere konventionel lydkilde. Også i helt almindelige sammenhænge, når jeg f.eks. lytter til lossless-musik fra min smartphone, er det en fuldkommen fabelagtig lydkvalitet, Sennheiser MOMENTUM True Wireless kan levere.

 

 

Næsten ingen latency

Siden de små øretelefoner begyndte at blive solgt sammen med walkman-modeller i firserne, har vi været vant til at de leverede mere mellemtone end noget andet. Det er blevet bedre med in-ear-modellerne, men f.eks. Apples AirPods lyder altså af vådt pap i sammenligning med Sennheiserne.

Jeg må indrømme, at jeg ikke troede, det kunne lade sig gøre at få over-the-ear-lyd i in-ear-øretelefoner, og da sket ikke Bluetooth-modeller. Men det kan det.

Den årvågne læser vil måske spørge: Hvordan kan du spille musik med Bluetooth-øretelefoner, når der altid er latency og forsinkelse på signalet? Og det er rigtigt, tidligere har det ikke kunne lade sig gøre, fordi der ville gå op mod et sekund fra der blev trykket på en keyboard-tangent eller en guitarstreng, til lyden dukkede op i ørerne.

Det er naturligvis ret svært at holde takten og spille sammen med andre under de omstændigheder.

 

 

Men Sennheiser MOMENTUM True Wireless hører til blandt en udvalgt skare af øretelefoner og andre produkter, der har Qualcomms aptX Low Latency-chip ombord.

Som navnet antyder, skærer denne chip forsinkelsen ned til næsten ingenting, hvis man vel at mærke også har en sender, der kan understøtte denne teknologi. Fordelen ved aptX er derudover en forbedret lydkvalitet, hvilket formentlig er noget af forklaringen på Sennheiser-øretelefonernes totale overlegenhed.

aptX er i sin kerne et codec med flere varianter, og i Bluetooth-sammenhænge gør den signalet bedre ved at benytte sig af flere bånd på en gang.

Det betyder dog også, at du ikke kan have to Bluetooth-enheder koblet til den samme sender, sådan som du kan med andre modeller. På den baggrund kan aptX HD-codec’et f.eks. sende musik i 24 bit, 48KHz med op til 576 kilobit/s bitrate…over Bluetooth.

Latency’en forsvinder dog ikke helt. aptX Low Latency er specificeret ned til 32 ms, og det skulle man jo så tro, at man ikke kunne høre.

Men der er altså stadig en lille smule forsinkelse, og angiveligt  begynder videoer at fremstå som værende usynkroniserede med lyden, hvis forsinkelsen kommer over 40 ms….som jo ikke er så langt fra 32. I min egen oplevelse variererede det lidt, om jeg lagde mærke til forsinkelsen under videoafspilning.

Der var enkelte tidspunkter, hvor synkroniseringen var en lille smule ved siden af – men jeg sad også og kiggede efter det og var på vagt overfor det. Jeg vil vædde på, at de fleste ikke vil lægge mærke til eventuelle forsinkelser, hvis de ikke tænker over det – især fordi de fleste apps jo tager i betragtning, at du lytter trådløst, og tilpasser synkroniseringen derefter.

Hvis du f.eks. kobler øretelefonerne op på en almindelig smartphone uden aptX Low Latency, fungerer de bare som almindelige true wireless-in ears, men du får stadig aptX-lydkvaliteten. Det samme gælder, hvis du spiller spil på en smartphone eller tablet.

Problemet opstår i virkeligheden kun, hvis du selv sætter en sender til f.eks. en computer eller spilkonsol og dermed omgår de interne synkroniseringsmekanismer. Og selv da er latency’en som regel til at leve med på MOMENTUM True Wireless, selv om den ikke er helt væk.

En anden fordel ved aptX-teknologien er at der ikke er lige så mange udfald som på mange andre trådløse øretelefoner (eller også er det fordi, MOMENTUM True Wireless understøtter Bluetooth 5).

Med flere andre modeller har jeg oplevet, at øretelefonerne mister forbindelsen til f.eks. en smartphone, hvis jeg for eksempel står i tæt en menneskemængde i toget, fordi der simpelthen er for mange, der bruger Bluetooth-øretelefoner omkring mig, og der er kamp om frekvenserne. Det var aldrig et problem med MOMENTUM True Wireless.

 

Effektiv isolation

Sennheiser-ørepropperne skal sættes rigtigt i øret for at fungere optimalt. Det kan godt betale sig at købe skum-ørepropper fra f.eks. Comply og sætte på dem for at få så meget isolation fra omverdenen som muligt.

Princippet med disse øretelefoner er, at de isolerer så meget som muligt ad fysisk vej, og så kan man slippe lyd ind fra omverdenen ved at trykke to gange på den højre øretelefon. Det er et efterhånden udbredt princip, der lige nu er mere populært end decideret aktiv støjreduktion i ægte trådløse øretelefoner.

En af de meget få ulemper ved MOMENTUM True Wireless er dog imidlertid, at det dobbelte tryk på den højre øreprop, der skal til for at aktivere og deaktivere mikrofonen, så der kommer lyd ind fra den øvrige omverden, er svær at ramme, rent timingmæssigt. Hvis man ”dobbeltklikker” hurtigt, som på en touchpad eller en mus, reagerer den ikke.

Hvis man klikker for langsomt, tror øreproppen, at det er to separate tryk. Det gælder om at finde mellemlejet, og det er ikke helt nemt.

Men ligesom med lydkvaliteten, så har jeg aldrig oplevet ægte trådløse øretelefoner, der isolerer så tæt – i hvert fald med skum-propper.

Man sætter selve øretelefonerne i øret på samme måde, som man ville gøre det med kraftige skumørepropper. Derefter drejes de en kvart omgang, hvorved de kommer til at flugte mere med øret, og lukke mere til.

Når det er gjort, er det næsten som at have rigtige skumørepropper i – så meget er der lukket af. Når man så (med den rette timing) slipper lyden fra omverdenen ind, kan det virke helt overvældende, hvor meget larm, man egentlig er omgivet af. Her skal dog også lyde lidt ros.

Mikrofonen, der opfanger lyden udefra, gengiver den endog meget realistisk. Det er næsten som at tage ørepropperne helt ud.

 

 

De silicone-propper, der kommer med Sennheiserne er dog også ganske udmærkede, selv om de ikke isolerer helt så godt som skum.

Der er dog nok en del danskere, der vil finde de medfølgende silicone-propper en anelse for små – også selv om de kommer i forskellige størrelser.

Vi skandinaver er høje og vores øregange er faktisk en anelse større helt generelt end resten af verdens. Også derfor kan det godt betale sig at undersøge og investere i et par propper, der helt sikkert passer.

 

Cool retro-design

Med de største af de medfølgende silicone-propper begyndte mine ører ikke at føle ubehag indtil lige før batteriet i høretelefonerne løb tør.

Det gjorde de i øvrigt efter lige under fem timers konstant musikafspilning, hvilket er ret imponerende, eftersom Sennheiser selv siger, at de kun klarer fire timer på en opladning.

Det tager cirka halvanden time at lade dem op igen i den medfølgende æske, hvilket kan gøres tre gange, inden selve æsken skal lades op.

Den smartphone-app, der hører til MOMENTUM True Wireless er spartansk, men super-brugervenlig. Måske endda for brugervenlig.

Du kan tune øreproppernes auditive profil i forhold dine præferencer med en equalizer, hvor du flytter en markør rundt på skærmen for at justere, om du vil booste top- eller bundfrekvenser eller begge dele.

De mere nørdede af os, der ved noget om frekvensspektret, kunne måske godt have brugt en almindelig parametrisk eller grafisk equalizer.

MOMENTUM True Wireless integrerer sig også fint med din smartphones virtuelle assistent, men der er ingen særlige dikkedarer her. Du trykker på siden af øreproppen og bjæffer kommandoer til Google Assistant eller Siri akkurat som på så mange andre modeller i kategorien.

Den gode lydkvalitet i MOMENTUM Wireless gør sig også gældende ved telefonopkald. Det kan naturligvis ikke mærkes så meget ved almindelige opkald, hvor lydkvaliteten i forvejen er koncentreret omkring mellemtone-frekvenserne, men det er en ren fornøjelse at tale med folk via VoLTE eller VoIP.

 

 

Endelig vil jeg lige sige noget om designet. Jeg synes personligt, MOMENTUM True Wireless har et supercool design, fordi Sennheisers logo i aluminium fylder næsten hele den flade, som andre kan se, når du har dem i ørerne. For mig er det et logo og en stil, der minder om Sennheisers klassiske mikrofoner og hovedtelefoner fra 60’erne og 70’erne på den fede måde.

Der er nok dem, der vil synes at både størrelsen og det skinnende logo påkalder sig for meget opmærksomhed. Men jeg synes, det er et stil-statement, der passer til modellens hifi-ambitioner. Og så er der æsken, der er dækket af lysegråt, vævet stof og som ligeledes har en tresser-cool vibe. Ikke noget med en kedelig sort plastikkasse. Denne ladeæske har du lyst til at have stående fremme på skrivebordet.

MOMENTUM True Wireless har dog én ulempe, som vil skuffe en hel del forbrugere af denne type øretelefoner. De er ikke vand- og svedafvisende, og det er derfor på eget ansvar, hvis man løber en tur i regnen med dem i ørerne. De er dog stænk-afvisende med en IPX4-certificering.

Man kan sagtens argumentere for, at et par øretelefoner til denne pris ikke burde bryde garantien, hvis man bliver overrasket af en voldsom regnbyge, mens man har dem i ørerne.

Men omvendt er de ikke rettet mod fitness-folket, sådan som andre øretelefoner er, og de ultrapopulære AirPods fra Apple er heller ikke vand- og svedtætte.

 

Konklusion

Det indledende spørgsmål om hvorvidt det er værd at betale op til tre gange så meget for et par øretelefoner kommer derfor an på, hvad de primært skal bruges til. Hvis du går op i lydkvalitet og musikalsk lytteoplevelse, så er der ingen tvivl om, at MOMENTUM True Wireless er det eneste rigtige.

Det samme gælder, hvis du gerne vil spille eller se film med dine trådløse øretelefoner, og du måske ikke altid gør det via din smartphone eller tablet. Hvis din lyd- eller billedkilde kræver en separat Bluetooth-sender, så undgår du stort set latency med disse øretelefoner.

Hvis dette er dit primære forbrug, og du også har dem i ørene til en enkelt løbetur eller to om ugen, er deres manglende fitness-features ikke noget problem. Hvis du  går mere op i fitness end musikalsk lydkvalitet, bør du kigge efter alternativer.

Er over 2.000 kroner dyrt for et par øretelefoner? Det synes jeg faktisk ikke i dette tilfælde. MOMENTUM True Wireless leverer en lydkvalitet, man ellers kun finder i over-the-ear-hovedtelefoner, der koster næsten det samme. Men du får total trådløshed oven i hatten.

Så selv, når man tager en eventuel ekstrapris for skum-ørepropper oven i hatten, er MOMENTUM True Wireless alle pengene værd.

 

Pris og tilgængelighed

Sennheiser Momemtum True Wireless koster kr. 2.200,- (se dagspris)

Er på markedet.

 

Specifikationer

Æskens størrelse: 78.6 x 45 x 35 mm
Mikrofon: MEMS
Bluetooth-version: Bluetooth 5.0 compliant, class 1
Understøttede profiler: A2DP, AVRCP, HSP, HFP
THD, total harmonic distortion: <0,08% (1kHz / 94dB)
Vægt 69.8 g (total) 13.2 g (begge ørepropper), 56.6 g (æske)
Ladetid: 1.5 time
Mikrofon-følsomhed 94 dB SPL ved 1 kHz
Temperatur-begrænsning 0 to +40°C
Luftfugtidheds-begrænsning 10 til 80%, non-condensing
Strømbehov: 5 V, 650 mA-opladning via USB-C-stik i æske
Frekvens-rækkevidde: 5 Hz til 21 kHz (ørepropper), 100 Hz to 10 kHz (Mikrofon)
Batterilevetid: Op to 4 timer (A2DP) i ørerpropperne, op til 12 timer med æskens batteri.
Vandtæthed: IPX4, splash resistant (ørepropper)
Codecs ombord: SBC, aptX™, aptX™ Low Latency, AAC

 

Sennheiser MOMENTUM True Wireless

2.200
9

LYDKVALITET

9.8/10

DESIGN

9.5/10

BATTERITID

9.5/10

KOMFORT

8.5/10

BRUGERVENLIGHED

8.5/10

PRIS

8.0/10

Plus

 • Formentlig kategoriens bedste lydkvalitet
 • Eksklusivt, komfortabelt design
 • Stabil forbindelse
 • Længere batterilevetid end lovet
 • Velfungerende ”ambient mode”
 • Næsten ingen latency med aptX Low Latency-forbindelse
 • God isolation fra omverdenens lyde.
 • Brugervenlig app

Minus

 • Medfølgende silicone-propper kan være for små for nogle
 • Kun "stænktætte"
 • App er lidt for ”brugervenlig” til nørderne
 • Kontroller kræver tilvænning
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.