Forside Produkter Connected Home

TEST: Sonos Amp – Alsidig forstærker med streaming

-

Amp er et kraftfuldt musikanlæg og forstærker til passive højttalere, med alle fordelene ved Sonos økosystem. Vi har testet Sonos Amp.

På IFA 2018 i Berlin i september, inviterede Sonos verdenspressen til en premiere på et kommende produkt, der var den nye Sonos Amp, som er mere end blot næste generation af deres klassiske Connect:Amp som har eksisteret siden Sonos kom på markedet.

Annonce:

Den nye Amp har flere kræfter. Hvor Connect:Amp kunne levere 55W ved 8 ohm per kanal, så har den nye Sonos Amp 125W ved 8 ohm per kanal, så den kan trække væsentligt større højttalere.

Derfor var vi også nødt til at kontakte HiFi-freaks.dk og låne et par Polk Signature S60 højttalere, for at sikre at den rent faktisk kunne levere den lovede power, da jeg selv kun har Sony satellitter og Sonos højttalere i huset.

Sonos Amp har også HDMI ARC, der gør du kan tilslutte den til dit TV via en HDMI ARC port, og så bruge den som stereo-front til lyd fra TV’et. Det skriver vi mere om senere i testen.

Har dit TV ikke HDMI ARC kan du også tilslutte TV’et med en optisk indgang. Sonos Amp har også Apple AirPlay 2, ligesom den kan bruges til montage i et rack, hvis du er installer.

 

 

Udpakning og installation

Sonos Amp kommer i en klassisk pæn Sonos kasse, der ud over forstærkeren indeholder et strømkabel og 4 bananstik til højttalerkablet. Hvis du selv vil bruge egne stik, kan disse også bruges.

På forsiden finder man et touch panel af knapper, til at afspille / pause, lydstyrke og næste/forrige. Og på bagsiden finder man alle indgange.

Der er en analog indgang som f.eks. kan bruge til en pladespiller. Dette kræver dog en forforstærker, ligesom der er 2 Ethernet stik, et HDMI stik samt et RCA stik. Udover det er der en knap, der bruges når Sonos Amp’en skal forbindes til systemet, og en strømindgang. Og så er der en RCA udgang til en subwoofer hvis man skal bruge det.

Installationen er lige så let som alt andet Sonos udstyr. Efter montage af strøm- og højttalerkabler tænder du enheden, og tilslutter den via Sonos app til enten iOS eller Android smartphones eller tablets. Installation og opdatering af firmware tog under 5 minutter.

Efter installation var det ellers bare at teste Sonos Amp med højttalerne.

 

Lyd og ydelse

Nu er det jo svært at sige hvordan en forstærker lyder, da det jo afhænger af hvilke højttaler man sætter på dem. Derfor havde vi først sat Polk Signature S60 højttalerne på min Pioneer VSX-1131 receiver, for at have et referencepunkt på lyd og ydelse.

Umiddelbart var der to ting som skulle rettes ind efter installationen.

Sonos har som standard tændt Loudness på Sonos Amp. Det lyder alt for voldsomt på et par ordentlige højttalere som Polk Signature S60, ligesom lyden var en anelse spids i forhold til hvad vi oplevede på den almindelige receiver, så vi skruede lige lidt ned på diskanten.

Vi testede med både dance, klassisk og rock, og der var både saft og kraft nok til at trække de to højttalere med pænt høj lydstyrke i vores 37 m2 stue.

 

Sonos Amp med Polk Audio S60

Sade’s Soldier of Love lyder helt fantastisk på kombinationen Sonos Amp og Polk. Der er masser af fylde og bunden er tilpas. Men på Vangelis China album var diskanten alt for skrigende. Det skyldes udelukkende Sonos Amp, for samme nummer spillet på Pioneer forstærker med samme højttalere var langt fra samme spidse oplevelse.

Her kan jeg godt savne at Amp var lidt mere dynamisk i hvad den sender ud. Men jeg fandt et kompromis på diskant i EQ, der gjorde at det oftest lød rigtigt godt.

Men der er ingen tvivl om, at Sonos Amp er en god HiFi stereo-forstærker. Den er ren i sin lyd, og den leverer rigeligt med saft og kraft til selv meget kraftige højttalere. Dette uden at blive nævneværdig varm efter flere timer med høj musik.

Jeg testede også Sonos Amp med to af mine aldrende Sony SS-LA500ED satelitter og en Sony SAW-500 subwoofer, der blev tilsluttet phono stikket på bagsiden af Sonos AMP forstærkeren. Det lød også godt, og jeg er sikker på at man med Sonos Amp kan bruge de fleste højttalere man vil smide på den.

Jeg savner dog en bredere TruePlay understøttelse

Sonos Amp kan godt bruge TruePlay, men det er kun når du enten bruger “Sonos by Sonance” certificerede højttalere, eller når Sonos Amp er en del af et surround setup baseret på Beam, Playbar, eller Playbase.

Det kunne være lækkert hvis Sonos lavede et certificeringsprogram, så også andre højttalerproducenter kunne byde ind med højttalere, der skulle kunne tunes til det enkelte rum.

 

Hvordan lyder den som lydkilde til TV?

Som skrevet i indledningen får du sammen med Sonos Amp en HDMI ARC indgang, der gør du f.eks. kan bruge den som forstærker til to fronthøjttalere i et 4.1 Setup.

Du kan f.eks. have to Sonos:1 eller Sonos One som baghøjttalere, og så en Sonos Sub som bund. Du kan sågar bruge endnu en Sonos Amp til dine baghøjttalere, hvis du har det behov, men jeg ser ikke Sonos Amp som en logisk surround løsning, der savner jeg simpelthen centerhøjttaleren.

Med et prisskilt på 5.200,- kr. kan du for samme pris købe en Pioneer VSX-933 receiver med 7.2 lyd og Dolby ATMOS og andre HD lydformater, og stadig næsten have råd til den første af to Polk Signature S60 højttalere for samme beløb.

Men har du et TV, og har du valgt en Sonos Amp og et par gode højttalere, så får du KLART bedre lyd med de højttalere i et 2.0 eller 2.1 Setup end med den indbyggede TV højttaler, og oven i det får du også Sonos enorme økosystem med streamingtjenester og internet radiostationer med i pakken.

Du har i Sonos App’en en indstilling der gør at du kan justere forsinkelsen på lyden hvis du oplever at lyden ikke følger læberne. Det var dog ikke et problem vi oplevede i vores test.

 

Apple AirPlay 2 på Sonos Amp

AirPlay 2 gør det ekstra lækkert for Apple brugere

Ligesom du kan bruge Spotify Connect på Sonos, så har de nyeste Sonos produkter også understøttelse for AirPlay 2. Dette gælder også Sonos Amp, hvor du kan sætte afspilning af musik fra f.eks. Apple Music direkte fra Apples musikapp, og så styre det fra både Apple Music eller Sonos app.

Dette fungerer rigtigt godt, hvis man foretrækker den vej. Personligt har jeg opbygget mit musik-bibliotek på en NAS, og den er så indekseret i Sonos. På den måde kan jeg søge på tværs af alle mine musik kilder. 

AirPlay 2 virker også fra Apple iPads, Apple TV og Mac computere.

 

 

Sonos økosystem er stadig det bedste, men…

Sonos har i mange år satset mere på udvikling af indhold end på udvikling af nye produkter, og det gør at det er mere end svært at finde en anden familie af højttalere og forstærkere, der har et bredere udvalg af musiktjenester og internetradioer end Sonos.

Deres økosystem er stadig det bedste når det gælder om dag-til-dag lytning af musik og podcast, men jeg kunne godt tænke mig at Sonos brugte mere tid på at komme ind i 2019, og serverede et som minimum 5.1 lydsystem med understøttelse af HD lyd eller mindst Dolby Atmos.

Jeg elsker Sonos – Hele mit hus musik er drevet af Sonos, men jeg kan stadig ikke undvære min Pioneer VSX-1131 surround-forstærker. For det er stadig der at Sonos halter. Når jeg skal se en god film, vil jeg gerne have god surround, og det kan Sonos stadig ikke levere. Det ændrer Sonos Amp ikke på, så det skal ikke være grunden du køber en Sonos Amp.

Vil du gerne have et minimalistisk 2.0 eller 2.1 Setup, eller bygger du nyt hus, og vil gerne have indbyggede højttalere, og forstærkeren placeret centralt i huset, hvor den ikke skal ses i det daglige, så er Sonos Amp klart et produkt der passer rigtigt godt ind i det nuværende Sonos økosystem.

 

 

Konklusion

Sonos Amp er en rigtigt god stereo-forstærker. Den trækker uden problemer selv store højttalere. Og den leverer rigeligt med ydelse til at musikken ikke opleves flad uanset hvad lydstyrke man spiller ved.

Sonos Amp er let at sætte op, og du får alle fordelene fra Sonos store musiktjeneste økosystem.

Prisen på 5.200 er i den høje ende for en forstærker, men det ændrer ikke ved at vi ikke kan sige noget negativt om Sonos Amp som stereo-forstærker, og er du nybygger, og alligevel vil have centralt styret lys, netværk og musik, så kan du med fordel tænke Sonos med ind i designet, da du let kan placere Sonos Amp langt væk fra de højttalere som skal spille musikken i stuen eller haven.

Tak til hifi-freaks.dk for lån af et sæt Polk Signature S60 højttalere, der gjorde det meget lettere at teste med store højttalere.

 

Pris og tilgængelighed

Sonos Amp koster kr. 5.199,-

Sælges fra tirsdag d. 12/2

 

Specifikationer

[table id=40 /]

 

Se også

Sonos by Sonance: Højttalere designet til Sonos Amp

 

Sonos Amp

5.199,-
8.4

Design

9.0/10

Lyd og ydelse

9.0/10

Brugervenlighed

8.0/10

Pris

7.5/10

Plus

  • Let at sætte op
  • Imponerende ydelse i så lille boks

Minus

  • Savner virkeligt HD lyd til film
Annonce:
Forrige artikelDet rulbare LG OLED TV er meget dyrt at producere
Næste artikelEr Google i gang med at lave deres eget smartur?
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.