Forside Produkter Connected Home

Google-ansatte lytter til optagelser fra Google Home og Assistant

-

Medarbejdere hyret af Google kan lytte med på lyden fra hjemmet, og også ind imellem aflytte hvad der bliver sagt uden et “Ok, Google” først.

Det er muligt for Google-ansatte at lytte med på Google Home og Google Assistant, også noget der minder om egentlig aflytning. Det fortæller den belgiske tv-station VRT NWS, der dækker det hollandske mindretal i Belgien.

Annonce:

Formålet med at lytte til lyden fra enheder med Google Assistant, og hjem med Google Home, er at forbedre taleforståelsen. Google har sprogkyndige ansat til at lytte optagelser igennem, for at forbedre taleassistentens forståelse af udtalelser.

Det hele er dog ikke kommandoer. Google lytter også med på samtaler der aldrig burde være blevet optaget. Det fortæller tv-stationen, efter at lyttet til mere end tusind af de optagelser. De fortæller at der også er følsomme oplysninger i blandt optagelserne.

Hvad der siges til smartphones og smarthøjttalere med Google Assistant ombord optages og gemmes hos Google. Det fremgår også af de betingelser der accepteres, for at tage Googles taleassistent i brug.

Men, lyder det fra tv-stationen VRT NWS, mange er nok ikke klar over at dette indebærer at optagelserne også er tilgængelig for medarbejdere hyret af Google, der kan lytte dem igennem.

 

Google: Ikke aflytning

Google gør dog meget ud af at fortælle at det ikke er aflytning, og tv-stationen fortæller i en video at der ikke foregår en direkte aflytning af Assistent. Alligevel er det muligt for disse Google-ansatte at lytte med.

TV-stationen har afspillet optagelser for brugere af Google Assistant, og de blev overrasket over at høre deres egen stemme eller stemmen fra et familiemedlem. Et par kunne genkende stemmen fra deres barnebarn.

TV-folkene fortæller at det ikke var svært at for dem at identificere hvem der var på optagelserne. Blandt andet fordi optagelserne også indeholdt tydelige adresseoplysninger og andre følsomme informationer.

 

Sprogkyndige kan lytte med

TV-stationen har talt med en ansat hos en af Googles underleverandører, som har vist dem det system der giver adgang til optagelserne fra Google Assistant verden over. I Flandern og Holland er der omkring et dusin (12, red.) der lytter med på hollandsk.

Google talegenkendelse benytter AI (kunstig intelligens) til at blive bedre til at forstå, ikke kun hvad der bliver sagt med hvordan det udtales. Er der problemer med at forstå hvad der siges, så kan optagelserne bliver lagt ud til Googles professionelle ‘hær’ af oversættere.

Optagelsen analyseres og beskrives i detaljer. Er det en mand, en kvinde, et barn? Hvor der hostes, rømmes, eller ‘udtales’ et komma. Dette fødes tilbage til Google og hjælper Assistant til at blive bedre.

TV-stationen har talt med 3 personer som bekræfter at det er sådan at det foregår.

 

Privatliv?

Når optagelserne serveres for oversætterkorpset, så er brugeroplysninger fjernet og erstattet af et anonymt serienummer.

Men som tv-stationen påviser, så er det ikke raketvidenskab at identificere personer på optagelserne. Man skal blot lytte til hvad der bliver sagt, så vil der ind imellem komme oplysninger frem, som hjælper med til at identificere hvem der taler og hvorfra.

Ydermere, hvis disse ansatte ikke ved hvordan ord, adresser og personlige navne og firmanavne staves, så må de slå dem op på Google eller Facebook, og her igennem finder de frem til identiteten af den person som taler.

Ud af de mere end tusind optagelser som tv-stationen VRT NWS lyttede til, der var 153 af dem optagelser der aldrig skulle have været foretaget. Det var optagelser hvor der ikke tydeligt blev sagt “Ok, Google” først, men hvor lyden var endt som optagelse hos Google alligevel.

Google Assistent viste sig at være forholdsvis large med hvornår der blev optaget. Bare noget kunne tolkes som et “Okay, Google” så blev lyden i rummet optaget.

Optagelser kan også startes ved at nogen ved en fejl rammer den forkerte knap på smartphonen.

Så blandt Googles optagelser ligger også private samtaler fra soveværelset, samtaler mellem voksne og deres børn samt telefonopkald indeholdende private informationer, lyder det fra tv-stationen.

 

Google bekræfter

Google bekræfter tv-stationens oplysninger om at personer lytter optagelser igennem, og at det sker for at forbedre taleteknologien.

Sprogeksperter over hele verden arbejder med det.

“Dette sker ved at lave udskrifter af et lille antal lydfiler”, fortæller Googles talsmand for Belgien til tv-stationen og tilføjer, at “dette arbejde er af afgørende betydning for at udvikle teknologier, der understøtter produkter som Google Assistant”.

Google fortæller at det er omkring 0,2% af alle optagelser der lyttes igennem, og at de ikke knytter personlige eller identificerbare oplysninger til optagelserne.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.