Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: Sonos Arc – Fantastisk Atmos soundbar med trådløs lyd

-

Sonos tilhængere har længe længe hungret efter at Sonos kom ud med en ny soundbar, og den skulle have HDMI, og understøtte HD lyd. Nu er Sonos Arc her, og den kan det meste, men ikke det hele. Men det ændrer ikke ved at Sonos Arc begejstrer.

Sonos er klar til næste generation af Sonos lyd med introduktionen af deres Dolby Atmos soundbar Sonos Arc, der har HDMI. og understøttelse af både ARC og eARC for de surround-hungrende Sonos-ejere.

Annonce:

Vi har testet den nye soundbar og den nye S2 app fra Sonos, der gør at Sonos nu er klar til at tage det afgørende skridt imod HD lyd og så alligevel ikke helt.

 

Kæmpe kasse til Sonos Arc

Udpakning og installation

Sonos Arc kommer i en lang hvid kasse, og den er lang fordi Sonos Arc er lang. Hele 114 cm, og de komplette mål er (H x B x D) 8,7 x 114,17 x 11,57 cm. Og hele herligheden vejer 6,25 kg.

I kassen finder man udover Sonos Arc et strømkabel, et HDMI-kabel, en optisk adapter, samt lidt dokumentation som man sjældent har brug for at læse, når man ved hvor let det er at sætte Sonos–udstyr op via deres app.

 

Sonos Arc

Designet er nyt og moderne, og minder i sin grundform meget om et en lidt bred raket, og det er nok også derfor at Sonos Arc havde Apollo som kodenavn under udviklingen.

 

Sonos Arc – Sideprofil.

Hele forenden, siderne og toppen er dækket af en elegant hullet flade, der gemmer på hele 11 enheder, og på bagsiden finder du en HDMI port, en 10/100 ethernet port, et strømstik og den kendte Sonos connect knap. Men de fleste vil nok bruge Sonos Arc med WiFi.

På toppen finder du også touch-knapper til afspilning af musik, ligesom du kan skrue op og ned. Yderst i højre side af Sonos Arc sidder der en knap hvor du kan tænde eller slukke for de indbyggede mikrofoner, hvis du har installeret Google Assistant.

 

Sonos Arc set bagfra. Bemærk at tilslutningerne til HDMI og POWER sidder i siderne af bagpanelet, så kablerne ikke er i vejen for at soundbar kan sidde tæt til væggen.

 

 

En ting jeg savner på Sonos Arc er nogle HDMI indgange, så den kunne fungere som HDMI switch for f.eks. PlayStation, AppleTV osv. Nu er der kun en HDMI udgang som bruges til ARC/eARC, og vi må så håbe på at Sonos kommer med en Arc Pro eller noget, som også kan fungere med andre enheder end dit TV.

Designet har en høj WAF (Wife Acceptance Factor), er noget jeg har erfaret i test-perioden, hvor jeg til trods for Corona har haft gæster på besøg, og der var mange kvinder meget begejstret for designet. Det skal siges at modellen jeg har testet er i hvid, og det har helt klart også en elegance-faktor. Du kan også få Sonos Arc i en mat-sort, hvis du mere er til mørke farver.

Sonos Arc er designet til enten at stå på et møbel under TV’et, eller du kan også købe et ophæng, der automatisk opdager om din soundbar hænger på væggen, og justerer den efter dette. Med de 114 cm bredde anbefaler Sonos at du køber Sonos Arc, hvis dit TV er større end 49”.

 

 

Sonos Arc er den første enhed der kræver Sonos’ nye S2 setup, og det vil sige, at du skal bruge den nye Sonos S2 app for at sætte den op. Du kan læse meget mere om S2 i denne FAQ.

Installationen af Sonos Arc er let. Du følger blot vejledningen, og sikrer dig at dit HDMI kabel fra Sonos Arc er sat i TV’ets ARC/eARC port (som regel HDMI-2). Efter du har fulgt vejledningen, er du klar til at bruge din Sonos Arc som soundbar med dit TV.

Tilslutter du Sonos Arc via HDMI, så skal du også lige køre en kort ARC / eARC installation, hvor Sonos finder den bedste måde at spille sammen med dit TV. Når det er gjort vil du kunne bruge dit TV’s fjernbetjening til at skrue op og ned for Sonos Arc når du ser TV. Har dit TV ikke HDMI ARC, så kan du bruge den medfølgende adapter, der gør du kan bruge et optisk SPDIF kabel. Men de fleste nyere TV (4-5 år) understøtter ARC, mens de helt nye TV-modeller bør understøtte eARC der tilbyder endu mere båndbrede, så du kan overføre HD lydformater.

 

Arc vs. Beam i størrelse

Sonos Arc har også en IR modtager, så du kan styre lyden med din TV fjernbetjening, hvis du ikke bruger HDMI kontrol.

Du kan også tilslutte baghøjttalere og en Sonos Sub til Sonos Arc, og det har vi også prøvet. Det kan du læse mere om senere i anmeldelsen.

TV’et vi har testet Sonos Arc med, er et LG OLED C8, der ikke har eARC, og derfor har vi kun testet med Dolby Digital+ og Dolby Atmos via DD+. Vi afventer stadig et LG GX med eARC, og så skal vi nok opdatere vores anmeldelse med TrueHD Atmos også.

Inden vi gik igang med anmeldelsen af Sonos Arc, skulle vi naturligvis igennem en Sonos TruePlay kalibrering af højttaleren, som vi med stor fornøjelse gennemførte.

 

 

Hvordan lyder den?

Hvis jeg kun skulle bruge ét ord til at beskrive lyden på Sonos Arc, ville det kort og godt være WOW. Og dette sagt med den dybeste respekt for både soundbars til 20.000 og Surround-anlæg med 5.1 eller endnu større setup.

Normalt bruger jeg en Pioneer VSX-1131 surround-receiver med Sony SS-LA500 satelitter, centerhøjttaler og subwoofer, og selvfølgelig kan du ikke sammenligne én soundbar med et komplet surround setup, og så alligevel.

For er man som de fleste, så vil en Sonos Arc løfte det daglige lyttebehov fra de forskellige streamingtjenester og flow TV til et niveau hvor de fleste siger tak, og kører videre derfra.

Her er plads til bas, mellemtone og diskant, og stemmer og dialog står også rigtigt klart, når du f.eks. ser nyheder eller sport.

Sonos har et virkeligt godt stereo-billede, og når den forsøger sig som surround soundbar med Dolby Atmos, kan man godt formnemme at tingene kommer bagfra, men det er ikke sådan at jeg sidder og tænker, wow – Det her kan sagtens erstatte et fuldfedt Dolby Atmos anlæg. Men for de fleste vil det være godt nok, og en klar forbedring i forhold til TV. Den er også bedre end den gamle Sonos Playbar som også imponerende da den kom frem.

Sonos Arc understøtter flere forskellige Dolby-formater

 • Dolby Digital
 • Dolby Digital Plus Atmos
 • True HD Atmos
 • Dolby MAT (Metadata-enhanced Audio Transmission).

Det betyder at uanset om du ser film på et Apple TV, eller har en HD Blu-ray-afspiller, vil du kunne bruge Atmos lydspor. Dog er andre HD lydformater som f.eks. DTS ikke understøttet, og det skal nok få ejere af Blu-ray afspillere til at sige – Det er ikke godt nok, og det har de såmænd ret i. For det ville have været lækkert hvis Sonos Arc havde fået f.eks. DTS og DTS HD med, men det handler nok om licenser til codecs, og så kan vi jo håbe at Sonos senere kommer med en opdatering, hvis det er teknisk muligt. Men det handler nok om licensering af lyd-codec mere end det handler om hvad Sonos Arc virkeligt kan.

Sonos Arc kommer med 11 drivere (højttalerenheder) hvoraf to er opadrettet. De to opadrettede bliver iøvrigt brugt til at styrke bas oplevelsen, når du ikke spiller surround indhold.

Jeg testede Sonos Arc med mit LG OLED C8, som desværre kun har ARC, og derfor måtte jeg “nøjes” med Dolby Digital Plus Atmos fra Apple TV og Netflix. Men der var lyden mere end godkendt.

Fra Netflix brugte jeg filmen Extraction med Chris Hemsworth i hovedrollen. Den kommer med et ret godt Atmos lydspor, og især de sidste 15 minutter, hvor en lang kampscene får lov til at bringe eksplosioner, skud og helikopterlarm i lange baner, viser Sonos Arc hvad den er bygget til.

Det samme gælder F1 Drive to Survive, der kommer med et rigtigt godt Dolby Digital Plus Atmos spor også. Jeg er kæmpe F1 fan, og har et voldsomt hul i maven på grund af manglende løb, og der er det godt at man kan få hele to sæsoner på Netflix til at fornøje sig med. Lydsporet yder F1 retfærdighed, og også der yder Sonos Arc godt.

 

 

Jeg elsker også at se koncerter, og har i disse Corona tider måtte ty til mit lager af koncerter, og der er bl.a. Roger Waters “The Wall” og A-Ha’s kæmpe Ending on a High Note koncert fra 2010. Begge blu-ray kommer med DTS-HD, men der måtte jeg så nøjes med nedskaleret 5.1 lyd. Men også det lød godt.

I det hele taget er det en fornøjelse at se TV med en Sonos Arc tilsluttet, og det skal siges at jeg normalt har en Sonos Beam på samme TV, og det er et kæmpe løft at gå fra Sonos Beam til Sonos Arc . Og da jeg har et 65” TV, så vil jeg klart forblive på en Sonos Arc i fremtiden. Jeg er super glad for Beam, men jeg er blevet super begejstret for Sonos Arc, så Beam ryger i soveværelset, og så må Arc’en blive i TV-stuen.

Men den bliver der ikke alene, for lige nu tester jeg videre, om Sonos Arc med nogle ekstra højttalere og Sub, kan erstatte min AV-reciever med dertilhørende højttalere og subwoofer.

 

 

Sonos Arc med 2 x Play One og Sonos Sub

Sonos Arc kan også fungere som front og centerhøjttalere højttalere i en surround-opsætning, hvor du så bruger Play 1/One/One SL, Play 3, Play 5 / Five, eller IKEA-højttalere som baghøjttalere til surround. Oven i det kan du tilkøbe en Sonos Sub, og så få et 5.1.2 setup.

Det skulle selvfølgelig også testes, og hvis Sonos Arc er WOW, så er Sonos Arc med baghøjttalere og sub WOW med Wow på. Selvom Sonos Arc i sig selv er en semi-surround enhed, så er den bare så meget bedre, når den får koblet et sæt baghøjttalere på.

Så får du den mere ægte surround oplevelse, og selvom Sonos Arc stadig ikke kan konkurrere med en god surround-reciever med flere gode højttalere på, så er den godt nok tæt på at kunne. For de fleste vil surround oplevelsen med Sonos Arc med baghøjttalere være mere end rigeligt, og klart godkendt. Det er den ihvertfald for mig. Men der er naturligvis malurt i bægeret, og det er den manglende support for DTS-lydformater (DTS, DTS HD og DTS:X).

Men med understøttelse for både TrueHD Atmos og Dolby Digital Atmos og Dolby MAT, så vil jeg sige at rigtigt mange, som alligevel ikke har en Blu-ray afspiller bliver godt dækket af for de 6.699,- som Sonos Arc koster uden de ekstra højttalere. Du kan vælge at købe IKEA’s shelf højttalere som koster 799,- stykket, og så får du altså rigtigt godt surround for ca. 8.300,-

Filmoplevelsen er ihvertfald klart godkendt, uanset om du kører med eller uden de ekstra højttalere. Og ser du alle dine film og serier via streaming, så vil de lydformater som der bruges være understøttet af Sonos Arc.

 

 

Sonos Arc som musik højttaler og AirPlay 2 modtager

For mig er Sonos Arc den bedste Sonos højttaler du kan købe lige nu – Nuvel – Jeg har 2 x Play 5, der i stereomode giver bedre stereo, og et bredere lydbillede, men jeg er voldsomt imponeret over lyden i Sonos Arc. De 11 enheder giver en bred og fyldig lyd, uanset om du spiller rock, dance eller klassisk.

Når du har kørt den obligatoriske TruePlay kalibrering, så sidder den lige i skabet. Først synes jeg den var lige til den skarpe side, men det ændrede sig i løbet af kort tid.

Jeg testede med Pink Floyd – The Wall i FLAC, hvor der var rigeligt plads til både guitar og stemme og fylde, og en i blindlytning blandt bopælens beboere der på ingen måde er HiFi entusiaster, kunne alle sige at de var mere end tilfredse med både kvalitet og lydstyrke. Og når man oven i det får en AirPlay 2 højttaler, så er den bare et hit blandt den yngre generation, der ikke gider at bruge tid på at gå ind i den medfølgende Sonos S2 app.

Sade’s Soldier of Love blev også testet, og der var der både plads til Sade’s bløde stemme og den hårde bas, der kører konstant i baggrunden.

 

 

Når det gælder musik, så spiller Sonos Arc ganske enkelt rigtigt godt. Uanset om hvad musik du kaster efter den, så får man rigtigt meget god lyd for 6.699,-.

Oven i det får du Google Assistant og senere mulighed for Amazon Alexa som stemmeassistenter, hvis du har det behov. I Danmark giver det dog mest mening at bruge Google Assistant, da hun i modsætning til Alexa taler dansk. Du kan naturligvis slå mikrofonerne fra med en touch knap på højttaleren.

 

Du kan se at du afspiller Dolby Atmos på den nye Sonos App.

 

Sonos S2 App oplevelse

Med Sonos Arc vinker Sonos farvel til deres gamle økosystem, hvor du er nødt til at vælge at køre med mere end ét miljø, hvis du har Sonos enheder, der ikke understøtter Sonos S2. Sonos Arc er rent S2, og kan ikke fungere sammen med de ældste Sonos enheder. Du kan læse meget mere om hvad der er med i S1 og S2 her

Sonos har givet den nye app en voldsomt tiltrængt opdatering, men ikke mere end den stadig er let at finde rundt i for eksisterende Sonos brugere. Brugeroplevelsen er stadig let, og så er der nogle små detaljer man først finder ud af efterhånden som man bruger den.

 

 

Når du bruger Sonos Arc med TV’et har du stadig mulighed for at vælge om du vil have en klarere dialog, eller om du vil køre i “nat mode”, hvor den forstærker lyden ved lavere afspilning når resten af huset sover. Men her var så den første detalje. Når du ser en film med Dolby Atmos, så viser Sonos app’en at du ser noget med Dolby Atmos. Den viser dog ikke om det er TrueHD eller Dolby Digital. Det er en dejlig feature, der kun ville blive bedre, hvis Sonos ville vise det uanset hvad dekodning den brugte, så du kunne se Dolby 2.0, 5.1 osv.

Men de mange små designløft i app’en klæder Sonos, der er blevet en mere moderne oplevelse. Vi har testet den på iOS, og var desværre pålagt en betabruger, så vi fik ikke alle vores egne højttalere med ind i det nye system, så derfor kommer der en opdatering når S2 app’en er klar til det danske marked den 8. juni. Når der sker vil den nuværende Sonos app blive omdøbt til Sonos S1 Controller, og så vil S2 app’en bare blive Sonos controller.

Sonos tilbyder stadig et kæmpe udvalg af musiktjenester, deres egen Radio support, og så virker det stadig på iOS, Android, Windows og Mac.

 

 

Konklusion

Sonos Arc er den bedste og mest helstøbte Sonos soundbar / TV lydenhed Sonos nogensinde har lavet. Den sætter Beam, Play Bar og Play Base så alvorligt på plads, at der slet ikke bør være nogen tvivl – Hvis du skal have god lyd til dit TV, og sværger du til Sonos, så er det Sonos Arc du skal købe.

Sonos fortsætter med at levere god lyd til de helt almindelige forbrugere, og multirum musik er stadig lettest med Sonos. Sonos Arc løfter Sonos ind i 2020, og selvom den mangler enkelte HD lydformater, så er der ingen tvivl om at du får meget for de 6.699,- DKK som Sonos Arc koster.

I den perfekte verden køber du lige et par ekstra Sonos baghøjttalere og en Sonos Sub, og så er prisen omkring 15.700,-. Sonos har dog fortalt at der kan komme nogle bundle tilbud hen af vejen.

Udover en rigtigt god soundbar, så får du også en yderst elegant smarthøjttaler der med Google Assistant kan styre andre enheder i dit smarte hjem.

Sonos brede support for musiktjenester og internet radio, gør dem til en af de vigtigste spillere med et bredt økosystem, og deres fortsatte support og opdatering til alle deres tidligere modeller gør at en investering i Sonos sagtens kan leve i rigtigt mange år frem i tiden. Dette sagt selvom vi med denne enhed for første gang skal vinke farvel til enkelte Sonos enheder i økosystemet.

Du kan få Sonos Arc i sort og hvid, og den er klar i butikkerne og på sonos.com den 10. juni til en pris af 6.699 kr.

 

Specifikationer (Engelsk)

 • Connections: HDMI, optical, ethernet 10/100, ARC/eARC eARC
 • WiFi: 802.11b/g, 2.4 GHz
 • Surround format support: Dolby Atmos, Dolby True HD, Dolby Digital+, Dolby Digital
 • Bluetooth: No
 • Memory:
  • 1GB SDRAM
  • 4GB NV
 • CPU: Quad Core, 1.4 GHz A-53
 • AirPlay 2: Yes
 • Voice control: Amazon Alexa, Google Assistant
 • Dimensions: (hwd) 8.7 x 114 x 12cm
 • Weight: 6.3kg

 

Sonos Arc

6.699,-
8.9

Design

9.0/10

Lyd

9.0/10

BRUGERVENLIGHED

8.5/10

Pris

9.0/10

Plus

 • Flot design
 • Rigtig god lyd
 • Høj WAF faktor

Minus

 • Savner DTS HD
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.