Forside Fokus

STORTEST: 10 Integrerede HIFI-forstærkere – DEL 3 – “Brobyggerne”

-
Det er et hårdt job, men nogen må jo gøre det!

For alle, der kunne tænke sig fed lyd i hjemmet fra et rigtigt HIFI anlæg, er forstærkeren den centrale komponent der binder det hele sammen. Vi tester 10 af de bedste i prisklassen 20-30.000 kroner. DEL 3 af 5 med fokus på “brobyggerne”. 

Test af 10 forstærkere er selvsagt omfattende, og artiklen er derfor blevet delt op i 5 dele:

DEL 1: Introduktion, de 10 deltagere, test metode, sammenligningsgrundlag, opsætning, lyttepanel, musik m.m
DEL 2: De 100% analoge
DEL 3: Brobyggerne / De analoge / digitale (denne del)
DEL 4: “Den nye skole” – DSP drevne, digitale forstærkere.
DEL 5: Opsummering, erfaringer, oversigter

Annonce:

Brobyggerne i mellem den digitale og analoge musik verden.

I sidste del gennemgik vi de 100% analoge deltagere i feltet.  I denne del, kigger vi på det vi kalder “brobyggerne”, altså analoge forstærkere med indbyggede DAC (Digital to Analog Converter)  og andre digitale funktioner, streaming m.m.

Disse forstærkere er:

 • Hegel H190
 • Parasound HINT 6
 • Rotel RA-1592
 • Denon PMA-2500NE

Testens 10 deltagere oversigt

# Mærke / Model (link til producent) Land Opgivet effekt i 4 ohm vægt, kilo Pris
1 Denon PMA-2500NE Japan 160 25 17.990
2 Technics SU-G700 Japan 140 13,4 18.999
3 Rotel RA-1592 Japan 200 16,8 19.749
4 Arcam SA30 UK 220 12 19.995
5 Hegel H190 Norge 250 13,6 24.995
6 Marantz KI Ruby Japan 200 15,7 32.999
7 Naim Nait XS-3 UK 100 8,5 22.900
8 Rega Aethos UK 156 (opgivet 6 ohm) 17,5 29.995
9 Parasound HINT 6 USA 270 15 26.995
10 Lyngdorf TDAI-2170 Danmark 170 8 19.999 / 28.999 

 

Hegel H190 – Forsigtig politisk korrekthed

Fra en stor, respekteret familie!

Fra vores højtærede nordiske broderland Norge kommer her testens hvide prins, med sit enkle og personlige design og et par unikke features. Den findes også i sort, og er ud af en familie med fire brødre (H90, H190, H390 og H590) Hvor H190 altså ligger lige midt i feltet.  Store brødrende er b.la med DUAL mono opbygning.

Hegel går på 3 høje gummifødder (testens højeste, faktisk!)  sine helt egne veje på nogen områder, og byder på en meget minimalistisk tilgang til design og funktioner.

Forsigtig streaming

Hegel H190 er hverken helt fugl eller fisk. Der er en netværksstik der tillader at man kan Airplay 2 via Hegels egen “soundengine 2” implementation af Airplay.  Man kan også benytte H190 som en DLNA renderer (hvor man sender audio fra en DLNA enhed). USB DAC havde vi svært ved at få til at fungere ordentligt, måske det har noget at gøre med at det er en ældre TE7022 USB chip der sidder i? I hvert fald var HEGEL H190 sammen med Rotel de eneste af testens forstærkere vi ikke kunne få hul igennem på USB via Cocktail Audio X45 playeren.  H190 har indbygget DAC hvor der kan tilsluttes digitale kilder med COAX (1 stk)  og Optiske (3 stk)  udgange.  Her kunne man med fordel f.eks tilslutte en streamer, CD afspiller og lign. Dog finder vi ud af, at det er værd lige at lytte til de analoge outputs fra sit udstyr, for som testen viser, er det ikke den nødvendigvis den indbyggede DAC der giver de bedste resultater med denne forstærker.

“det er værd lige at lytte til de analoge outputs fra sit udstyr, for som testen viser, er det ikke den nødvendigvis den indbyggede DAC der giver de bedste resultater med denne forstærker”

Bedste lyd via XLR

Bedste digitale lyd oplevede vi ved at bruge H190 som DLNA renderer, hvilket dog begrænser afspille mulighederne en del. Vi brugte Synology Audio Station som player i dette tilfælde. Man lægger straks mærke til, at der er gjort lidt ekstra ud af tingene i Hegel H190. Når man skifter mellem inputs, foregår det med et lækkert lille “fade” og hvert eneste spring på volumenknappen er i perfekt balance. Bedste lyd var med de balancerede inputs med SU-R1 som DAC, hvor Karsten straks bemærker at lyden virker varmere og mere vedkommende i forhold til den indbyggede DAC.

“Man lægger straks mærke til, at der er gjort lidt ekstra ud af tingene i Hegel H190”

H190 byder både på Balancerede XLR inputs og pre outs for tilslutning af en recorder eller anden effektforstærker.

Streaming?

Det virker lidt mærkeligt, at H190 umiddelbart er så begrænset streamingmæssigt til Airplay og DLNA.  Vi savner Roon support, Chromecast og spotify Connect, som man kan håbe måske implementeres i en fremtidig update.   Det ærger også at der ikke er WIFI, så man er tvunget til at skulle bruge et LAN kabel.

Lydindtryk

Lyden fra H190 opleves blød, fast og slank. Sat direkte ved siden af f.eks Denon PMA-2500NE eller technics , virker den dog ikke nær så spilleglad på testens højttalere.. Karsten bemærker også en slank men fast bas, og at der er godt styr på det hele.  På Joan Amatrading “Merchant of love” (find i spillelisten) er vokalen lige som han kan lide at høre den, nemlig dejligt fremme.  Karsten synes også at Hegel H190 leverer en god luft omkring instrumenterne. Dynamiske udladninger leveres lidt for høfligt på trods af der bestemt ikke mangler effekt, og det bidrager altså sammen med den lidt slanke lyd (i direkte sammenligning med nogle af konkurrenterne vel at mærke!) – til en lidt for politisk korrekt lydsignatur på både R1 og JBL L100 højttalerne. Jack bemærker, at han oplever den som værende noget “køns normativ” og insisterer på at kalde Hegel for “hen” i resten af hans lyttesession 😄.

Den digitale afdeling på H190. Vi var ikke så imponerede over den indbyggede DAC i denne Hegel model.

Top hovedtelefon forstærker

Hovedtelefon udgangen er i forhold til f.eks Technics SU-G700,  hvis hovedtelefon udgang jeg tidligere har skamrost  – omend ENDNU mere velbalanceret, harmonisk og clean i klangen.

“direkte sammenlignet med hovedtelefon udgangen på SU-R1 er Hegel den forstærker man vender tilbage til igen og igen med hovedtelefonen”

Der er masser af kraft til at drive HD800, og direkte sammenlignet med hovedtelefon udgangen på SU-R1 er Hegel den forstærker man vender tilbage til igen og igen med hovedtelefonen.  Umiddelbart kan Hegel hovedtelefon forstærkeren også nemt måle sig med den dedikerede Sennheiser HDVD800 super-premium hovedtelefon forstærker.

“Jack bemærker, at han oplever den som værende noget “køns normativ” og insisterer på at kalde HEGEL for “hen” i resten af hans lyttesession.”

Hegel H190 skal nok parres en anden type højttaler. Kvalitets indtrykket fejler imidlertid intet.  Det er præcisions kram inderst til yderst og de ting den kan (på nær USB) virkede altsammen bund solidt i vores test setup.

Fjernbetjening, eller hvad det nu er?

Imponerende ringe remote rent ergonomisk

På trods af nogle virkelig hårde konkurrenter i kategorien “værste fjernbetjening” er Hegel helt i top , med en lille metal remote der insisterer på at være mærkelig,  med verdens mindste, helt ens knapper og batteri isætning der kræver at man fjerner fire skruer, der i øvrigt ridser bordet da de ikke er undersænkede 👍.  Der er intet i vejen med en lækker remote i metal, men det her er i top når det gælder betjenings fjendtlighed! 😜.

“…en lille metal remote der insisterer på at være mærkelig,  med verdens mindste, helt ens knapper”

Display

Displayet er måske ikke alles kop te, men det er tydeligt og funktionelt.  Man er aldrig i tvivl om der er netværksforbindelse, eller hvilket input der er valgt.

Særligt værd at fremhæve:

Balancerede inputs (1 sæt), Særlig Airplay , DNLA Renderer, lækkert skift mellem kilder, pre-out (både variabel og fixed “recording” output).

Lyd karakter:

Slank, clean, fast nøgtern lyd.  Klæder ikke rigtig hverken L100 eller R1, samlet lidt for tyndbenet. Uengageret dynamik, god luft og pæn kontrol.  Vellykket hovedtelefon udgang. DAC virker noget hård i klangkarakteren i forhold til referencen.

enkel og overskuelig bagplade hvor det er nemt at finde rundt! Bemærk skueterminalernes forskudte placering.

Særlige særheder:

Network playback, simpeltheden er næsten for meget, fjernbetjening med verdens mindste, ens knapper,  Ingen DSD support, ingen RIAA,  USB chip virker ikke med alt.

Stjernholm reviews medaljer & priser

Politisk korrekthed giver vi ikke priser for, men hvis vi gjorde! 😜

Medaljer:

 • Delt medalje med Marantz for værste remote
 • Højeste fødder
 • Mest alternativt placerede powerknap

Mere information

Vejledende Pris:  Kr. 24.995.-

Mere info & tekniske specs hos Hegel

Dansk forhandler:  HIFI Klubben

 

Parasound HINT 6 – Bulderbassen

Et lidt “quirky” design der faktisk kan være lidt svært at overskue.

Fra USAs store land, kommer Parasound HINT 6,  der nok er den forstærker i feltet vi har haft det mest ambivalente forhold til. (husk i denne forbindelse at Jack er fanboy!)

Den har været tilsluttet igen og igen i alle opstillingerne, incl mit kontorsystem med subwoofere.

Perfekt til lidt mere avancerede setups

Parasound HINT 6 tilbyder et  analogt feature sæt og praktikaliteter der gør den positioneret til en lang række lidt mere avancerede anlæg. Den er f.eks testens eneste, der tilbyder analog kontrol over subwoofer crossover frekvens og tilmed har en handy subwoofer niveau regulering på fronten. Der er alt i ind og udgange både ubalanceret og balanceret, indbygget DAC med DSD support, theater bypass og meget mere. HINT 6 har mange indgange, og virker lidt som en burger med alle tænkelige ingredienser på… det hele bliver bare lidt “brunt” og mangler en distinkt retning.

“Den er f.eks testens eneste, der tilbyder analog kontrol over subwoofer crossover frekvens og tilmed har en handy subwoofer niveau regulering på fronten.”

Man fornemmer næsten at det er en forstærker der kan vælges af AV pedellen til gymnastiksalen 😝.   Med sine balancerede outputs og fleksible opsætning der tager hvad som helst, incl et AUX mini jack input på fronten, RIAA med både MM og MC support og ikke mindst stor effekt på papiret, er den klart potentiale til gymnastiksalen, ungdomsskolen, dansestudiet…

Desværre er der ingen netværksfunktioner eller streaming muligheder indbygget.

Alt hvad man kan komme til at få brug for – men dog ingen netværksfunktioner eller externe kontrol muligheder? Det er svært helt at regne ud, hvad HINT 6 gerne vil være.
Ingen af de andre forstærkere har analoge variable crossovers.

Begejstringen udebliver

HINT 6 formår da heller ikke rigtig at begejstre nogen af os rent HIFI mæssigt. Vi tester subwoofer funktionen med en Lyngdorf BW2 subwoofer sammen med JBL L100, dog uden at det kommer til at bidrage nævneværdigt til en bedre oplevelse. Det er dog rigtig fedt at man kan stille delefrekvenser separat for sat/sub og regulere sub output separat på fronten.

Små, fnidrede knapper og aux stik på fronten. Bemærk også mini jack hovedtelefon udgang.
Man “bladrer” igennem de mange inputs på den lille input vælger knap.

Lyd oplevelsen….

..er den der skiller sig mest ud i hele feltet. Bassen er slatten, mangler fasthed, punch og definition. HINT 6 kan sagtens spille højt, men gør det med en bemærkelsesværdig mangel på entusiasme, ISÆR fra de analoge inputs (som vi jo tilmed føder med en high-end kilde med Nordost ODIN XLR kabler). Det vågner faktisk væsentlig mere op, når vi benytter det digitale COAX input, eller USB inputtet, men stadig sidder man tilbage med indtrykket af en tilbageholdt klang der “holder vejret”. RIAA inputtet opleves lidt tyndt og hårdt i klangen. Det samlede indtryk er, at HINT 6 præsterer at være en installations forstærker mere end en HIFI musik formidler. Der mangler raffinement, ganske enkelt.

“HINT 6 kan sagtens spille højt, men gør det med en bemærkelsesværdig mangel på entusiasme,”

Den ligner en HIFI forstærker, men vi oplever den altså ikke sådan. Karsten udbryder bramfrit som det første efter at have lyttet igennem: “den er jo dødkedelig!”, og uddyber fra sine notater: “Smalt stereoperspektiv, mangler dynamik, mangler begejstring!”

I direkte sammenligning med f.eks Rotel RP-1592, er det tydeligt, at Parasound HINT 6 ikke er nær så vellykket lydmæssigt.  Parasound Fanboy Jack tilføjer, at “han altså ikke synes den er SÅ uinspirerende!” som resten af holdet giver udtryk for.

IR remoten virker kun i en ret smal vinkel.

“Jack tilføjer, at “han altså ikke synes den er SÅ uinspirerende!” som resten af holdet giver udtryk for.”

Værd at fremhæve:

Helt sin egen! På papiret testens kraftigste forstærker. Gode subwoofer muligheder med variabel sub / sat crossover, Hurtig adgang til direkte justeringsmuligheder på fronten. BÅDE ubal og balancerede pre og subwoofer out, dual sub RCA, MM og MC RIAA med to settings. Old school funktionalitet uden noget computer halløj. Mange indgange. USB med DSD og ultra høje samplerates supporteres.

Lyd karakter:

RIAA lyder spids og uraffineret. Sovende kæmpe. tilbageholdt / deprimeret klang der mangler liv. Opfører sig ikke som en HIFI forstærker i vores ører.

RIAA med to modstandsindstillinger for MC pickupper

Særlige særheder:

Valg af kilder betjening på lillebitte input vælger knap. Små, utydelige knapper, svært at læse frontpladen, layout, mini hovedtelefon, design, analoge inputs x 6?, really?  Mangler sjovt nok externe kontrol muligheder til system integration.

Stjernholm reviews medaljer & priser

Vi tildeler Parasound HINT 6 Det gyldne svedpandebånd!”

samt følgende medaljer:

 • Mest analog fleksibilitet
 • Mest gymnastiksal
 • Mindste knapper
 • mest plastik fjernbetjening

Mere information:

Vejledende pris: Kr. 26.995.-

Distributør, Tekni-Fi Import ApS  Anviser nærmeste forhandler

Mere info og tekniske specs hos Parasound

Rotel RA-1592 – Klassisk allrounder

Den japanske Rotel RP-1592 er reelt en kombination af pre-amp`en RC-1590 og effektforstærkeren RB-1582 samlet i en kasse. Den er opbygget omkring en stor ringkerne trafo der medvirker til den imponerende effekt på 200 watt i 4 ohm, hvilket pris/effektmæssigt gør den til den forstærker i testen der leverer flest “watt pr. krone” med en pris lige under 20k. Det er en umiddelbart klassisk opbygget forstærker, der er forsøgt gjort tidssvarende med tilføjelse af digitale inputs, bluetooth og lidt IP kontrol muligheder via netværk (som desværre er det eneste netværksporten bruges til!).

“Det er en umiddelbart klassisk opbygget forstærker, der er forsøgt gjort tidssvarende”

Lugter det igen lidt af gymnastiksal herinde?

Jeg kan ikke undgå at sidde lidt med samme feeling som man får fra Parasound. Det er forstærkere der prøver at være alt for alle, men glemmer lidt den emotionelle del. Når man betjener dem, føler man at der når som helst kan dukke en pedel op, for at sætte en gul “må ikke betjenes af eleverne!” dymolabel på. 😜.

To sæt højttalere kan tilsluttes

RP-1592 byder også på RIAA input og er testens eneste med to sæt højttalerterminaler. Vi finder alt i balanceret og ubalancerede analoge inputs, hele 3 digitale coax inputs, optiske samt USB inputs. USB inputtet giver os problemer, og fungerer bare ikke med Cocktail audio X45 afspilleren da vi tester det.

Forstærkeren er også udstyret med et pre out for tilslutning af en endnu kraftigere effektforstærker og to mono subwoofer outputs med fast crossover.

i modsætning til Parasound har vi her både IP kontrol via netværksporten og RS-232 seriel kontrol ud over alt i ind og udgange.

Tarvelig app

Så behøver vi vist ikke at skrive mere om Rotel Appen. Der er plads til forbedring!

Som en af de få, har Rotel faktisk en APP.  Imidlertid er den virkelig grinagtig tarvelig for nuværende, og hjælper ikke brugeren med nogle af de lidt mere avancerede funktioner, der er svære at komme til igennem menusystemet på forstærkeren! Rotel har ikke WIFI, så det kræver et LAN kabel at kunne bruge denne app, som vi vidst ikke behøver at skrive mere om… Se den…

Streaming via Bluetooth

Bluetooth gør det enkelt bare at spille noget musik fra en hvilken som helst telefon, computer eller tablet, men det er lydmæssigt ikke den fede måde at gøre det på.  Rotel er den eneste af de 10 forstærkere der har bluetooth muligheden.  Der er også et USB stik til direkte, tabsfri afspilning via USB på fronten.

“Rotel er den eneste af de 10 forstærkere der har bluetooth muligheden.  Der er også et USB stik til direkte, tabsfri afspilning via USB på fronten”

Lyd oplevelsen

Lydmæssigt er der ikke meget at sætte fingeren på.

Det blev en af de forstærkere vi lyttede mest på, da den ikke rigtig har nogen stor personlighed, eller noget der stikker i den forkerte retninger!  Derfor måtte man lytte til den meget længe for overhovedet at kunne danne et indtryk af den.

Den har god levering, rytmisk timing, neutralt perspektiv og en meget neutral klang. Den er sådan lidt hvad man hælder i den. Det er på alle måder en forstærker der er “tilpas” i de fleste situationer, hvor det eneste Morten savner til prisen er raffinement i den dynamiske levering sammenlignet med referencen. I direkte sammenligning med vores 10 gange dyere reference er Rotel forstærkeren lidt mere tilbagelænet uden det samme display af mikro dynamiske detaljer i lydbilledet.

“Det er på alle måder en forstærker der er “tilpas” i de fleste situationer”

Bedste lyd er via de analoge inputs

Bedste lyd var via de balancerede analoge inputs med SU-R1 som DAC, der i direkte sammenligning med RP-1592`s indbyggede DAC gav en mere raffineret og sød lyd der var helt uden den lidt hårde, faste kant der produceres via de indbyggede digitale COAX inputs. Det kan uden tvivl godt betale sig at benytte en fremragende extern DAC med Rotel forstærkeren.  Når jeg spiller “I wanna be with you” med Vanessa Fernandez på DSD minder den om NADs udgåede M3 forstærker som vi også havde lejlighed til at lytte på et par dage.

Karsten tilføjer, at han elsker den! Det er en pleaser, der lusker lidt langs panelet ved ikke rigtigt at skille sig ud, hverken positivt eller negativt.  Jack bemærker på lydsiden at den er behagelig og velafbalanceret.  Klangsignaturen er “professionel” , på den måde at den ikke rigtig bidrager med fortolkning, men snarere er på neutral grund, på en måde hvor man føler sig hel tryg ved formidlingen, uanset genre.

“Karsten tilføjer, at han elsker den! Det er en pleaser, der lusker lidt langs panelet ved ikke rigtigt at skille sig ud, hverken positivt eller negativt.”

Kan være næsten alt til alle

Som med parasound, er Rotel RP-1592 næsten alt til alle, men fejler lidt i tilpasningen til det 20 århundrede, hvor langt de fleste ikke har 10 kilder, men ønsker en ophøjet digital eller analog lyd oplevelse der bringer dem tættere på musikken. Det ændrer ikke ved, at Rotel er et godt, solidt valg der kan drive hvad som helst, kan imødekomme næsten alle behov og ikke vil skræmme nogen hverken i klangkarakter eller pris i klassen.

Værd at fremhæve:

Mange inputs, 2 sæt højttalere, kan integreres med kontrolsystemer, har bluetooth, RIAA (MM) indgang, subwoofer outputs samt stor effekt.

Lyd karakter:

Stor forskel i oplevelsen af digital og analog inputs. Musikalsk og neutral på en lidt tilbagelænet måde. Der er godt med saft og kraft på lager, og der kan spilles højt, ubesværet. Klangkarakteren går igen på RIAA, der er nøgtern og neutral på en kompetent, men måske lidt kedelig måde.

Et gigantisk orgel af en fjernbetjening. Den er tyk, men meget nem at finde rundt i.

Særlige særheder:

Mini jack hovedtelefonudgang er bare så lidt HIFI, lidt fantasiløst design, ingen indstillingsmuligheder for sub outputs, knapper føles lidt billigt i berøringen, let sus uanset input selv på digitale inputs. USB fungerer ikke med vores cocktail audio X45 player.

Stjernholm reviews medaljer & priser

Vi tildeler Rotel RP-1592 “allrounder prisen”

samt følgende medaljer:

 • Mest effekt for pengene
 • Eneste med Bluetooth
 • Mindst actionprægede brug af en LAN Port

Mere information:

Vejledende pris: Kr. 19.749.-

Distributør: Scandinavian Audio Systems anviser nærmeste forhandler

Mere info og tekniske specs fra Rotel

Denon PMA-2500NE – Alfa hannen i brune fløjlsbukser.

stor, tung og old school på den fedeste måde – og den tør at være ved det!

Fysisk størst, tungest og billigst

Testens billigste forstærker er samtidig den største og tungeste! Det er heller ikke småting man får i det store kabinet, hvor der er store strømforsyninger, isolerede kredsløb og næsten alt i digitale og analoge forbindelser. Det er virkelig en forstærker der med sin gigantiske volumenknap bare skriger “så skru da op for mig, åh du brutale alfahan!”. PMA-2500NE forener analog klasse med digitale tilslutninger, og giver mulighed for at køre “analog mode” hvor alle digitale kredsløb slås fra for yderligere at minimere potentiel støj og forvrængning.

ca. der på volumenknappen, har vi nået klippegrænsen.

Det er en “old school” forstærker, der bygger bro til den digitale verden, hvor du forventes at tilslutte f.eks en pladespiller og en digital streamer af en art. Der er intet indbygget netværks halløj her.

“Det er virkelig en forstærker der med sin gigantiske volumenknap bare skriger “skru da op for mig, åh du brutale alfahan!”

Lyd oplevelse

PMA-2500NE leverer en stor, fed og lidt tæt varm lyd, og har en af testens subjektivt bedste RIAA forstærkere der både kører MC og MM pickupper,(vi tester kun med MM) som leverer samme klangkarakter. Lyden er afrundet, festlig og har en naturlig, ret tung bund.  Jeg fristes straks til at smide Sylvester “do you wanna funk” på original 12″ vinyl på pladespilleren, og får en meget autentisk oplevelse med PMA-2500NE hvor alle brikkerne bare falder på plads.

“Jeg fristes straks til at smide Sylvester “do you wanna funk” på original 12″ vinyl på pladespilleren”

Den store PMA-2500 er en stor basse!

DAC delen og hovedtelefon forstærkeren er overbevisende, og især USB DAC`en imponerer med support for 11.2Mhz DSD og ultrahøje sample rates. Lyden på hovedtelefon udgangen matcher forstærkerens personlighed, og jeg tog mig flere gange i at tænke på Sennheisers dedikerede DAC og hovedtelefon forstærker HDVD-820 tidligere testet her!(der alene koster det samme som PMA-2500NE) når jeg lyttede til højtopløst audio via USB! Absolut godkendt hovedtelefon output som Alfa-hannen nok skal få glæde af når hustruen/kæresten er hjemme! 😄

“jeg tog mig flere gange i at tænke på Sennheisers dedikerede DAC og hovedtelefon forstærker HDVD-820”

Denon`en har absolut ingen problemer med at spille R1 højttalerne pænt op, men den kan godt lyde presset hvis der spilles højt, især med seriøst dynamiske indspilninger. Så det med størrelsen, har nødvendigvis ikke noget med gørelsen at gøre i dette tilfælde!  Karsten noterer yderligere en lidt tilbagetrukken mellemtone, der trækker især vokaler lidt tilbage i lydbilledet, hvor Jack kalder den “to dimensionel”, hvilket jeg også tilslutter mig i sammenligning med vores reference.

Analog mode, frakobler og slukker de digitale kredsløb. Man tænker det ikke burde være nødvendigt, men det gør en ret stor forskel, og præsenterer PMA-2500 fra sin mest autentiske side med f.eks vinyl.

“Karsten noterer yderligere en lidt tilbagetrukken mellemtone, der trækker især vokaler lidt tilbage i lydbilledet, hvor Jack kalder den “to dimensionel”, hvilket jeg også tilslutter mig i sammenligning med vores reference.”

I direkte sammenligning med den 10 gange dyrere Technics Reference får man ikke den samme luft, raffinement, perspektiv og dynamiske detaljer. Til gengæld leverer 2500NE altid smil på læben, med sin glade spillestil der hele tiden giver lyst til mere. På L100 højttalerne får vi en autentisk oplevelse der virkelig klæder de bas hungrende L100, igen med en god tyngde i bassen.

De ekstra terminaler er til bi-amping og er IKKE tilslutning for et ekstra sæt højttalere 😄

“Til gengæld leverer 2500NE altid smil på læben, med sin glade spillestil der hele tiden giver lyst til mere”

PMA-2500 må siges at score højt i kategorien “value for money”. Har du ikke brug for helt så meget effekt, kan du få næsten det samme i lillebroderen PMA-1600NE, hvor du dog ikke har muligheden for at bruge forstærkeren som en ren effektforstærker (f.eks i et kombineret home cinema setup) , biamping, og får færre inputs til kun 12.000 kr.

Ærgelig volumenknap

På negativlisten er en irriterende begrænset vandring på volumenknappen, som man kun nærmest kun kan skrue ca 1/3 op, før man når klippe grænsen med et digitalt input. Lidt samme problem som vi oplever på NAIM Nait XS3,  og selvsagt fjollet, da det giver væsentlig mindre præcision når du indstiller lydstyrken i det lave område.  Balance præcisionen når der spilles meget lavt er således testens dårligste. Det irriterer også at man skal steppe igennem en masse forskellige inputs man måske aldrig skal bruge når man skifter mellem indgange, og at rækkefølgen ikke kan ændres. Der er heller ikke direkte kildevalg på remoten.

Analog mode:

Vi foretrak klart forstærkerens lyd i “analog mode” – og den bedste lyd fik vi med analogt input med SU-R1 som DAC.

Det er en god samlet pakke og funktioner der gør Denon PMA-2500NE til et godt køb for den prisbevidste, og samtidig bare skriger halvfjerdser “alfahan” ud i hjemmet på den helt rigtige måde!

hæderlig remote med forskelligt formede knapper, men desværre uden direkte kildevalg!

Køb en, og stil din gamle læderstol med øl-pletter frem lige midt i stuen og kræv din plads tilbage, mand! 😜. Denon PMA-2500NE vil bane vejen.

den store denon i sit rette element, med en fed pladespiller.

“Køb en, og stil din gamle læderstol med øl-pletter frem lige midt i stuen og kræv din plads tilbage, mand! 😜. Denon PMA-2500NE vil bane vejen.”

Værd at fremhæve:

Et alfahan statement, Testens største og tungeste. Gigantisk volumen knap, USB er incl DSD 11.2Mhz, Fremragende RIAA med MM og MC. Mulighed for at bruge effekt delen alene enkelt med skift via input vælger, f.eks i et surround setup med anden forforstærker. “Analog mode” frakobler digitale kredsløb med hørbar bedre lydkvalitet til følge.

Lyd karakter:

Stor, fed, lidt tæt varm lyd. Tung bund i RIAA, behagelig, afrundet lyd, uden den store detaljegrad eller fin dynamik.  Store kraftreserver trods svage overarme på papiret. Oplevet allerbedst i analog mode, med ekstern technics SU-R1 DAC. Klæder R1 virkelig godt med den store, glade bas.

Særlige særheder:

Volumenknap travel & low level balance, analog mode med to niveauer, input vælger. Størrelse! Ingen Pre-out, ingen subwoofer output.

Stjernholm reviews medaljer & priser

Vi tildeler Denon PMA-2500NE “største sok i underbuksen prisen” 😘

medaljer:

 • Billigst pr. Kilo forstærker
 • Mest old-School party stemning
 • Mest fremtrædende volumenknap
 • RIAA Top 3
 • Hovedtelefon forstærker Top 3

Mere information:

Vejledende udsalgspris:  Kr. 17.990

Dansk forhandler: HIFI Klubben

Mere info & specs fra Denon

Fortsættes…

Læs DEL 4, hvor vi fokuserer på de DSP drevne, Digitale forstærkere.

 

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det jo rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: HIFI Stortest

Annonce:
Forrige artikelSTORTEST: 10 Integrerede HIFI-forstærkere – DEL 4 – Digitale Troldmænd
Næste artikelSTORTEST: 10 Integrerede HIFI-forstærkere – DEL 2 – De 100% analoge
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.