Forside Nyheder

Elon Musk afslører den nyeste version af sit hjerne-interface

-
Dette er “robotkirurgen”, der kan lave dig om til en cyborg på omkring en times tid.

Elon Musks Neuralink-projekt kommer nu tættere og tættere på at blive testet på rigtige mennesker.

Tanken om at smelte mennesker sammen med computere kan spores langt tilbage, endda til før elektroniske computere blev bygget omkring 2. verdenskrig. Der har endda været arbejdet på opkobling af computere til folks hjerner siden 1960’erne. I de seneste årtier har forskere rundt om på verdens universiteter taget syvmileskridt i forhold til integration af centralnervesystemet med CPU’er af forskellig art.

Men som det ofte er tilfældet, er det de mest farverige personers projekter, der får mest opmærksomhed, og Elon Musk er sådan en person. Hans Neuralink-projekt er blot ét blandt mange, men Musks evne til at tiltrække sig opmærksomhed betyder også at han kan tiltrække investorpenge og gøre sine egne fremskridt.

Annonce:

Således var Musk klar til at vise den nyeste version af sit Neuralink—projekt frem for verden fredag nat dansk tid. Version ”V2” består primært af en automatiseret ”robotkirurg” der kan væve elektroder ind i hjernen. Disse elektroder er ultratynde, de er kun 5 micrometer i diameter (0,005 millimeter).

Disse elektroder bliver så koblet op på ”The Link”, som er en slags SoC, og som kan sende og modtage data på op til 10 meters afstand ved hastigheder på megabit-skalaen. Sidstnævnte sidder i en forseglet beholder på omkring 23mm x 8mm, og under installationsprocessen bliver der boret hul til beholderen i kraniet. I den første version af The Link sad enheden bag øret.

Cyborg på en time

Den lille enhed kører naturligvis på batteri, men kan lades trådløst op som var det et smartur eller en smartphone. Hvis brugeren lader den op om natten, kan den angiveligt køre i alle de vågne timer i løbet af dagen.

”Robotkirurgen”, som Musk viste frem i den seneste version, forventes testet på mennesker allerede senere i år. Ifølge Musk tager hele operationsprocessen kun en times tid, og det kræver ikke engang narkose at blive lavet om til en cyborg på denne måde.

Men hvad kan man så lige med sådan et interface? Du skal ikke forvente at få downloadet karatemester-evner som i ’The Matrix’ på fem minutter. Foreløbig ser det mest ud som om, The Link blot kan opfange signaler fra hjernen og omsætte dem til data. Det demonstrerede Elon Musk ved vise de opfangede signaler fra en gris, der snuser til noget, den godt kan lide.

Et af de primære brugsscenarier handler om at kunne styre og kontrollere ting med hjernen. Folk, der har mistet lemmer, f.eks. i ulykker, kan på denne måde styre påmonterede robotarme og -ben med hjernen, og folk med kraftige lammelser kan kommunikere nemmere med omverdenen. Musk håber også på at hjælpe folk med syns- eller høreskader ved at sende signaler den anden vej.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.