Forside Produkter Computere

TEST: QNAP QMiroPlus-201W & QMiro-201W Mini-NAS med Mesh Router

-

Vi har leget med QNAP’s QMiro serie af routere og mesh sattelit. Og har du et hjem, der skriger efter god trådløs dækning, som ikke kan nøjes med ét accespoint, så er QMiroserien måske noget for dig.

Da vi for en måneds tid siden fik en pressemeddelelse omkring QmiroPlus-201W og QMiro-201W som er en løsning der tilbyder en internet router med indbygget mini-NAS, var det nok til at fænge vores interesse. Nuvel lad os bare få elefanten ud af rummet med det samme. QMiro 201W familien har ikke wi-fi 6 teknologi, men kommer med wi-fi 5 dual-band (802.11a/b/g/n/ac) trådløst netværk, så hvis det er en dealbreaker, så stop med at læse her. Til gengæld får du din egen personlige lagerplads via plads til to 2,5” harddiske, og oven i det så får du mulighed for at installere din egen medieserver, hvis du har det behov.

Størstedele af testen omhandler QMiroPlus-201W , da den er hjertet i systemet, mens QMiro-201 er en MESH satellit som har sit eget afsnit. Vi har leget med QMiroPlus-201W og QMiro-201W og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Udpakning og installation

QMiroPlus-201W router og mini-NAS kommer i en lille kasse, der udover selve enheden indeholder en 60W strømforsyning samt et ethernet kabel, så man kan tilslutte routeren til sit Internetmodem eller hvordan man ellers får fat i sit Internet.

Har man en anden router fra sin internet-udbyder, kan man med fordel stille denne i bridge mode, hvis det er muligt – Dette gør at QMiroPlus bliver din primære router, og det så er der du sæter eventuelle regler hvor hvad du vil lukke ind og ud af dit netværk.

 

QMiroPlus-201W er lavet i hård plast, der kommer i en lyseblå farve som sagtens tåler at stå fremme, hvis man har den i en bolig, hvor der ikke er rum eller plads til at gemme den væk. Farven er en smagssag, men personligt har jeg ikke noget imod at den ikke er hvid, sort eller beige, som de fleste NAS’er er i dag. På forsiden finder man en WPS (Wi-Fi Protected Setup) knap, der gør at de enheder der understøtter den teknologi kan komme på nettet, og så bag et magnetisk plast-låg finder man pladsen til 2 x 2,5 diske. Disse kan enten være SSD eller fysiske diske, der dog er begrænset af hvor meget plads man kan få dem til. Da diskstørrelsen er 2,5” kan man p.t. ikke få diske større end 5TB, så den maksimale kapacitet på QMiroPlus-201W er p.t. 10TB, hvis man ikke sætte et RAID op, hvor man dublerer data for at sikre dem mod tab.

 

På bagsiden af QMiroPlus-201W finder du fem ethernet porte – Den ene port er dedikeret til NAS delen af routeren, mens en anden er dedikeret til WAN (Din internet udbyder). De tre sidste er til brug på dit interne netværk. Den dedikerede NAS port er på 2,5GbE, og tilbyder derfor en teoretisk hastighed på op til 270MB per sekund, mens de fire andre porte er gigabit, og understøtter hastigheder på op til 100-115Mb per sekund. Jeg er ked af at WAN porten ikke også har 2,5GbE, især fordi at dansk fiber snart kommer til at understøtte op til 2,5GbE hastigheder.

Udover ethernet porte, er der også to USB 3.2 porte som kan bruges til f.eks. eksterne USB harddiske med hastigheder på op til 5b. Bemærk at det primært er NAS delen af QMiroPlus-201W der får glæde af disse porte.

 

På bagsiden finder man også en tænd/sluk knap, samt en blæser til at køle CPU og drev i enheden. Enheden måler i øvrigt 183.5 x 105 x 143.5 mm, og vejer 1,44Kg uden diske i.

Installationen af QMiroPlus-201W er omfattende, men absolut ikke svær. Og det er vigtigt at forstå at der er to brugerflader der skal bruges. Den ene er QuRouter softwaren, og den anden er QNAP’s velkendte QTS brugerflade, som er et omfattende NAS operativsystem.

Det skal også siges med det samme, har man ikke teknisk forståelse for opsættelse af netværk, så er QNAP QMiroPlus hverken lettere eller sværere at sætte op end andre routere. Ud af æsken får den en standard IP-range, men du skal stadig igennem en opsætning, hvor du vælger hvad navn dit trådløse netværk skal have, samt hvad kodeord det skal have.

Foto: QNAP

Installationen kan enten klares via et web-interface, eller via QNAP’s app. Personligt foretrækker jeg web-interface, hvor alle funktioner er til rådig i 

 

Trådløst netværk – Men ikke wi-fi 6

Under opsætningen kan man som sagt sætte sit eget trådløse netværk op, men også et gæstenetværk, så man kan have et netværk man deler med folk der besøger en, men som ikke giver adgang til alle dine enheder på dit netværk.

QNAP QMiroPlus-201W tilbyder som skrevet flere gange ikke wi-fi 6, og det er skuffende, når man tænker på vi skriver 2021, og de fleste computere og smartphones i dag kommer med wi-fi 6 og 6E. Men det betyder ikke at QNAP QMiroPlus-201W er langsom – Men den er bare ikke lige så hurtig som de nyeste routere og accespoints der understøtter wi-fi 6, der understøtter højere hastighed.

Men den kommer med dual-band wi-fi 5, der giver en god lang range både alene, og hvis man ikke har god nok dækning i hele ens bolig, kan man tilslutte en QMiro-201W satellit, og på den måde få MESH. Dette kan ske via kabel eller MESH. Og det er virkeligt lækkert at man her kan have et kablet back-haul, så man ikke mister hastighed uanset hvad accesspoint man forbinder til.

Du kan også sætte regler for hvornår enkelte brugere / enheder må tilgå nettet, så hvis du har et meget aktivt barn, som helst ikke må sidde og spille efter kl. 22, så kan du lukke for adgangen til internettet i selvvalgte perioder på alle ugedage.

Jeg har ikke samme adgang til netværksmålinger som Steen fra Nørd’oteket, men kan fortælle at kombinationen af QMiroPlus-201W og QMiro-201W dækkede mit 4 etagers hus (kælder, stue, 1. sal og kvist) med QMiroPlus-201W i stueetagen og QMiro-201W på 1. sal.

 

Omfattende router del

QuRouter softwaren tilbyder alt hvad man har brug for, for at sætte et hjemmenetværk op, og tilbyder de funktioner som man forventer af en moderne router. QNAP tilbyder også sin egen VPN løsning qVPN, som gør at du kan forbinde til dit hjemmenetværk, hvis du har behov for dette.

Dette gør at hvis du f.eks. er på rejse i udlandet, så kan du tilgå dit hjemmenetværk, og hvis du f.eks. gerne vil se TV 2 Play eller DRTV og er i USA, så vil du overfor TV 2 og DR se ud som som du er i Danmark, selvom du sidder i USA.

Udover det kan du lave alle de router regler og NAT regler du måtte have behov for. Hvis du skal åbne for indgang til en enhed på netværket. En ting der efterhånden ikke er nødvendig. Men da du med NAS delen kan lave virtuelle servere, så kan du f.eks. give adgang til en egen Minecraft server, så kan den køre som en virtuel server, beskyttet mod adgang til resten af netværket, og så kan du faktisk åbne en port i QuRouter softwaren, der giver adgang til den virtuelle server.

 

God performance

QNAP QMiroPlus-201W kommer med hele to CPU’er – En ARM til routerdelen og en Intel Gemini Lake J4125 Quad-core 2.0Ghz CPU til NAS delen. Det er en god og sund fordeling, fordi routeren ikke bruger lige så meget saft og kraft som NAS delen gør.

NAS’en kommer med 4GB DDR-4 2400 Mhz RAM, der desværre ikke kan udvides, mens routeren kommer med 512MB DDR3.

Det betyder også at du sagtens kan køre en medieserver på din NAS, men du skal nok ikke regne med at køre alle de funktioner som QTS operativsystemet tilbyder, før du begynder at swappe mellem disk og hukommelse. Men med PLEX kørende og NAS’en aktiv havde jeg stadig hukommelse til rådighed til at lege med en enkelt virtuel maskine.

Men jeg testede PLEX Media server, og den kunne sagtens transkode både HD og UHD indhold. Men vær obs på, at med UHD indhold kan den virkeligt kæmpe ved konvertering. Plex understøtter en teknologi der hedder “Direct Play”, og der var der ingen problemer med 4K indhold.

 

Stærk NAS del

Som tidligere skrevet kommer QNAP QMiroPlus-201W med det fulde QTS operativsystem fra QNAP, så der er ikke skåret noget fra. Det betyder du udover at få afgang til en NAS som kan dele diskplads, og så får adgang til et enormt bibliotek af apps og funktioner som kan installeres på denne enhed, som du ville kunne på andre større NAS’er fra QNAP.

Som skrevet kan du installere PLEX Media server, men du kan også installere QNAP’s QVR (Videoovervågning), og har du så kameraer der understøtter streaming til QVR, så kan den lille fyr fungere som lagerplads og visning af de videoer dine overvågningskameraer optager.

 

Oven i det kan du installere et væld af funktioner, som jeg ikke vil komme ind på, men alt hvad du kan hente til QTS er understøttet, du skal blot være OBS på at den kun har 4GB RAM.

Støjniveauet er lavt, og jeg testede med SSD, så der var ingen spin støj fra drevet. Blæseren hørte jeg faktisk kun, da jeg startede den op.

 

QNAP QMiro-201W satellit til forlængelse af netværket

QNAP QMiro-201W kan fungere som enten satellit, men faktisk også som en router alene, men i denne anmeldelse vil jeg kun fokusere på satellit funktionerne, fordi jeg mener det er der den virkeligt har en plads. Hvis den skulle bruges som stand-alone, ville jeg til enhver tid vælge en anden model (f.eks. QHora-301W fra QNAP), der understøttede wi-fi 6. Men som følgesvend til QNAP QMiroPlus-201W er den god.

Som tidligere skrevet kan den sættes op som MESH satellit, så du ikke skal kable mellem de to enheder, men den understøtter også kablet back-haul, hvilket betyder at har du kabel mellem de to enheder, så får du fuld smæk for skillingen – Dog ikke wi-fi 6.

 

Konklusion

Jeg er imponeret over hvor meget funktionalitet man får i QNAP QMiroPlus-201W . Du får både router og NAS i en lille æske, der let kan stå på reolen i stuen. Du får ikke det bedste af begge verdener, men det meste af begge. 

Du skal kun købe QMiro-201W familien, hvis du gerne vil have kombinationen af router eller NAS. Ellers findes der både bedre routere og NAS’er derude, men kombinationen af en mini-NAS og router er ret praktisk, hvis man har behov for at gemme lidt data og billeder på sin egen “server”.

Eneste anker jeg virkeligt har mod QMiroPlus-201W, er at QNAP ikke har smidt wi-fi 6 med, fordi vi i 2021 må forvente at alle routere har wi-fi 6. Og at QNAP ikke giver dig mulighed for at smide en større DDR4 RAM klods i NAS delen.

Men du skal af med omkring 5.160,- for at få en NAS og en router i en og samme boks, men så har du også mulighed for at køre både PLEX og dele filer og VPN i en og samme løsning. 

Når det er sagt, så mener vi faktisk at QMiroPlus-201W er et godt køb, der dog ikke kan score top-karakter fordi den mangler wi-fi 6.

Pris

Annonce:
Forrige artikeliPhone 13-modeller, størrelser og farvevalg (rygte)
Næste artikelTil trods for sejr i retten: Epic anker Apple-sag
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.