Forside * Nyheder

Modulopbygget laptop fås nu med Intels nyeste CPU’er

-
(Foto: Framework)

De modulære bærbare PC’er kommer nu også med et stivere chassis, hvilket gør op med et af de helt store kritikpunkter fra den første model.

Da californiske Framework sidste år annoncerede deres modulopbyggede laptop til folk, der gerne vil kunne opgradere deres bærbare maskiner, gjorde det ikke meget væsen af sig. Modularitet, der har til formål at muliggøre opgradering i stedet for at købe nyt har længe været et ønske blandt gadget-fans, men branchen har ikke kunnet levere.

Google forsøgte sig f.eks. for nogle år siden med en modulær smartphone, men måtte lukke projektet ned igen. Siden har Motorola prøvet med forskellige ekstramoduler til sine smartphones, og senest har Apple naturligvis introduceret MagSafe, der gør noget lignende. De to sidstnævnte giver dog ikke mulighed for at opgradere de vigtigste dele.

Annonce:

Men det gør Framework-computerne til gengæld. Ud over at du ved bestillingen definerer, hvordan du gerne vil konfigurere din maskine, kan du senere f.eks. opgadere bundkortet inklusive CPU og RAM, så du ikke behøver skifte hele maskinen ud, bare fordi tingene gerne må gå lidt hurtigere.

(Foto: Framework)

Det samme gælder f.eks. keyboardet, så hvis du ligesom nærværende skribent sagtens kan slide bogstaverne af visse af tasterne i løbet af to års brug, er det en fordel blot at kunne bestille et nyt tastatur og installere det selv (Framework har dog ikke et skandinavisk tastatur tilgængelig endnu) Det hele holdes sammen af en ramme (jf. firmaets navn), hvor du endda også kan skifte skærmen ud, hvis den skulle gå i stykket.

Dyr førstegangs-investering

På grund af den manglende succes for modulopbyggede produkter var der nok udbredt skepsis overfor Framework, da systemet blev lanceret sidste år. Derudover var de fleste anmeldere enige om, at rammen var for fleksibel og at hele computeren derfor virkede lidt skrøbelig og uholdbar.

Siden er der dog sket en hel del på denne front. For eksempel har hele ”reparér-selv”-bevægelsen været tilstrækkelig sejrrige i politiske sammenhænge, at regeringer verden over nu lægger pres på forbrugerteknologi-selskaberne for at de skal lave mere reparationsvenlige produkter. Således har Apple for nylig åbnet en webshop for reservedele og værktøjer.

(Foto: Framework)

Men Framework har også ”opgraderet” sig selv. I forbindelse med lanceringen af Intels 12. generations-CPU’er har firmaet annonceret nogle nye moduler med disse ombord. Samtidig har de lyttet til kritikken og har gjort deres ramme stivere og mere holdbar. Den nye ramme kan endda sættes ud over den gamle ramme, hvis man har købt en Framework-maskine indenfor det sidste år.

Hvis man allerede har en Framework-maskine, kan man altså nøjes med at købe f.eks. et nyt bundkort og CPU, lidt mere RAM og den nye ramme, hvis man vil have oplevelsen af næsten at få en helt ny laptop. Det sparer man en del penge på. Men førstegangsinvesteringen er ikke helt billig.

Hvis du selv har mod på at samle laptoppen fra starten og vil have Intels nyeste generation af CPU’er ombord, kan den fås fra 959 Euro eller omkring 7.140 kroner. Hvis du vil have den samlet, er startprisen 8.923 kroner for den allermest skrabede model med core i5-processor, 8GB RAM og 256GB SSD.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.