Forside Produkter Mobil

Google taber appelsag om EU bøde på over 30 mia.

-

Ny afgørelse i EU fastslår igen at Googles metoder til fremme af egen søgemaskine på Android har været ulovlige

EU-retten stadfæster tidligere afgørelse, om at Google har handlet ulovligt ved at få telefonproducenter med Android, til kun at sælge telefoner med de af Google godkendte Android-versioner.

Annonce:

Hermed har Google opnået at mobiltelefonerne som standard bruger deres søgemaskine, apps og app-butik.

Dagens afgørelse er en appel fra den anklage som EU fremlagde for tech-giganten tilbage i 2018, og som EU-retten nu stort set har fulgt i deres afgørelse.

Dog er den gigantiske bøde nedsat med over 1 milliard kroner. Oprindelig lød bøden på 4,3 mia. euro, svarende til 32 mia. danske kroner. Dagens bøde er sat til 4,1 mia. euro, svarende til 30,5 mia. danske kroner.

I den oprindelige anklage fra 2018 mod Google blev det konstateret, at virksomheden misbrugte sin markedsdominans ved at tvinge Android-telefonproducenter til at begrænse, hvordan de solgte deres enheder.

Producenterne skulle acceptere ikke at sælge telefoner med alternative versioner af Android (såkaldte forks), som ikke var godkendt af Google, samt at forudinstallere Googles Search- og Chrome-apps sammen med virksomhedens app-butik, Play Store.

Google betalte også telefonproducenter og mobiloperatører for udelukkende at installere Google Search på enhederne som led i en ordning med indtægtsdeling.

Ifølge Kommissionens analyse så Google fremkomsten af smartphones som en eksistentiel trussel mod sin søgevirksomhed i tiden hvor der blev surfet mere og mere fra mobile enheder. Derfor pressede techgiganten telefonproducenterne til at gøre sin søgemaskine til den centrale del af deres enheder.

Googles juridiske svar fokuserede på en række argumenter, herunder at Kommissionen fejlagtigt vurderede, at virksomheden var dominerende på mobilmarkedet, fordi iOS eksisterer, og at virksomhedens handlinger var nødvendige for at forhindre, at Android-økosystemet blev fragmenteret i mange inkompatible styresystemer.

Rettens afgørelse fra i dag stadfæstede langt størstedelen af Kommissionens oprindelige anklager. Retten fandt dog, at Googles ordninger med indtægtsdeling med producenterne ikke udgjorde et misbrug af Googles markedsposition, og nedsatte derfor bøden tilsvarende med ca. 5% til de 4,1 mia. euro.

Google kan vælge at appellere afgørelsen til EUs højeste retsinstans, EU-Domstolen.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.