Forside Produkter AI

Tip: Sådan får du mere ud af ChatGPT

-
Foto: Shutterstock.com

Lær at bruge AI-assistenten ChatGPT, med tips til hvordan man forbedrer kvaliteten af svaret

ChatGPT er en AI-assistent lavet af firmaet OpenAI, og som på kort tid er blevet en populær hjælper. Den kan hjælpe med mange ting som at skrive historier, besvare spørgsmål, opsummere bøger og meget mere.

Vær dog opmærksom på at ChatGPT i sin nuværende udgave kun har viden frem til efteråret 2021. Den er ikke trænet med nyere viden og fakta.

Annonce:

Og selvom den kan lave nogle ret smarte ting, er den ikke selv klog på samme måde som mennesker. Den gentager bare det, den har lært, uden at forstå det rigtig.

Til gengæld kan man lære at få bedre svar fra den, og det handler denne artikel om. Artiklen bygger på denne guide fra Insider

 

Tildel ChatGPT en konkret funktion

ChatGPT fungerer mest effektivt, hvis du tildeler den en karakteristisk rolle – som for eksempel en jobbeskrivelse, og derefter kommunikerer med ChatGPT som var det en ansat til det job.

Man kan starte en chat med at definere rollen, ved eksempelvis at skrive “optræd som en marketingmedarbejder” eller “optræd som en professor”, og så derefter skrive hvad ChatGPT skal svare på.

 

Vær præcis, giv kun chatbotten én opgave ad gangen

Når ChatGPT har fået tildelt en rolle, bør du udarbejde din kommando således, at den kun skal løse én opgave ad gangen.

Men stil gerne opgaven så præcis som muligt. Skal chatbotten eksempelvis hjælpe med at skrive en fælles email, så medtag elementer som målgruppe, aspekter og eventuelle handlinger modtagerne skal opfordres til at udføre.

Det hjælper hvis du på forhånd har en forestilling om, hvad du ønsker at opnå.

 

Giv kontekst og omformuler

Hvis ChatGPT’s svar ikke er helt det, man leder efter, så kan man bygge videre på dens output, ved at finjustere kommandoen.

Det kan være at omformulere, tilføje flere detaljer og gøre konteksten mere tydelig.

Eksempelvis er “foreslå en god film” for vagt et spørgsmål. Skriv i stedet noget ala “Som en der elsker science fiction, og elsker Star Wars og Star Trek, hvilke andre film og serier vil jeg kunne lide?”

Kontekst kan også være at fortælle: “Som en, der elsker at afprøve nye køkkener og har en særlig forkærlighed for krydret mad, kan du så foreslå en spændende middagsmenu til min næste weekendsammenkomst med mine venner?”

Man skal dog også passe på at opgaven ikke bliver for omfattende, med alt for mange ønsker og krav i samme opgaveformulering. Så er det bedre at bryde opgaverne ned i trin, så man sikrer at chatbotten er med og forstår opgaven.

 

Spørg gerne hvordan du bedst skriver opgaver og spørgsmål

Bliver det for kompliceret med alle detaljer om formuleringer, så er der mulighed for at hente hjælp hos ChatGPT selv.

Man kan f.eks. spørge chatbotten, hvilke andre detaljer den har brug for, for at generere det bedste output.

Eksempel: “Hvis jeg ønsker at [ønsket resultat], hvad skal ChatGPT informeres om for at få de bedste resultater?”

Som led i finjustering af svaret, er det også muligt at fortælle chatbotten hvad man kan lide og ikke lide ved dens svar.

 

Vær høflig, men direkte

Den mest effektive måde at kommunikere med AI’en på, er med en venlig, ligetil måde – som om man sender en besked til en god ven.

Selvom det kan virke forkert at rose en robot, så kan det hjælpe at takke for gode svar, inden man beder om justeringer.

Skriv f.eks. gerne “Det er fantastisk. Mange tak!”. På den måde lærer chatbotten over tid, hvilke svar der er mest brugbare, fremfor at man bare forlader chatten uden at botten ved om svaret var godt eller ej.

 

Tjek og tilpas tekstens tone og læseniveau

Hvis man bruger ChatGPT til at generere tekster eller billedtekster til indlæg på sociale medier, bør man sørge for at tilpasse tonen, så indholdet vækker genklang hos målgruppen.

Her kan man bede chatbotten om at skrive svaret “i korte sætninger og afsnit, med en samtaleagtig tone og et enkelt sprog”

Man kan også efter et svar bede om “at ændre læseniveau og tone”.

 

Lav en disposition

Hvis ChatGPT skal hjælpe med at lave længere tekster, så kan man med fordel give den en disposition. Det kan være:

Skriv en historie med 1000 ord, på 5. klasses læseniveau og i første person. Den skal gribe læsernes opmærksomhed og skabe spænding, løse spændingen og afslutte ved at levere værdi.

Jo mere detaljeret instrukserne er, desto bedre bliver kvaliteten af svaret.

 

Pris og tilgængelighed

ChatGPT findes i en gratis udgave og som et abonnement

Den gratis udgave giver adgang til sprogmodellen GPT-3.5, mens den betalte udgave også har seneste GPT-4 model med også. GPT-4 er mere avanceret og mere menneskelig i sin chat.

Et abonnement koster $25/måned, svarende til omkring 175 kr/måned.

ChatGPT kan findes her

 

Annonce:
Forrige artikelApple-leverandøren TSMC udsat for databrud, hackere kræver 480 millioner kroner
Næste artikelSpilanmeldelse: Crash Team Rumble overrasker
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.