Forside * Featured

Næste år kan du koble din mobil direkte på Starlink

-
(Foto: Starlink)

I første omgang vil du dog kun kunne sende SMS’er, men stemmeopkald og data følger i 2025, hvor også IoT kommer med.

Elon Musks Starlink-projekt er som bekendt godt i gang med at fylde himmelstrøgene op med minisatellitter. Det er en trend, som også Amazon er sprunget på, og som kan bringe bedre telefon- og Internetforbindelser til verdens signaldøde zoner (Man må dog håbe, de to firmaer har en plan for, hvordan de får ryddet op i rummet, når satellitterne bliver forældede…).

Satellittelefoni har indtil videre været lidt af en niche, der krævede store, klodsede telefoner og dyre abonnementer. Med andre ord har de stereotype privatmarkeds-kunder været friluftsfolk med hang til udforskning af særligt øde egne, folk med både, der kan gå på langfart, og narkobaroner ude i junglen i Sydamerika.

Annonce:

Men Starlink vil gøre satellit-telefoni til noget, alle kan være med på, også uden at skulle købe specielt udstyr. Firmaet har netop offentliggjort sine planer for udrulning af satellitforbindelser til smartphones af den slags, du allerede har i lommen.

Du behøver altså ikke købe en særlig satellittelefon eller en iPhone fra 14- eller 15-serierne for at benytte Starlinks mobiltelefoni-netværk i rummet. Det kræver blot en telefon, der kan håndtere et almindeligt LTE-netværk, og det er nok de fleste, der kan det lige nu.

Ingen offline steder i verden

Ligesom med iPhone (der til at starte med blot sender SOS-beskeder), vil du kun kunne sende SMS’er via netværket. Det er naturligvis også rigeligt, hvis du skal sende en lokation, så du kan blive reddet med en helikopter oppe på et bjerg et sted i verden, eller hvis du er ude på havet og lige skal lade din partner vide, at du nok skal nå hjem til aftensmaden (eller måske har aftensmaden med hjem?)

(Foto: Starlink)

Men Starlink vil dog også tilbyde stemmeopkald relativt snart. Hvor SMS-abonnementer vil blive tilbudt fra næste år, kommer stemmeopkald og endda data-forbindelser allerede i 2025, der jo ikke er så langt væk.

Så kan du ikke bare sende en lokationsbesked, men også lægge billeder af dig selv ude i ødemarken på Facebook og Instagram. Starlinks nyopdaterede hjemmeside fortæller også at IoT-forbindelser kan gå via satellit, men det er formentlig mere tiltænkt erhvervsbrug end f.eks. styring af det smarte hjem.

Roaming-regler?

Starlink kalder konceptet for ”Direct to Cell”, og er ifølge firmaet en kapacitet, som de enkelte satellitter har. Med andre ord skulle det være ligesom når du forbinder dig til en mobilmast på landjorden, men mobilmasten befinder sig bare oppe i rummet i stedet. Det muliggøres af et eNodeB-modem, der sidder i hver satellit.

Om det betyder, at du f.eks. vil kunne bruge Starlinks mobilnetværk i rummet direkte, når du er ombord på et fly, vil tiden vise. Ligesom vi formentlig må vente til næste år med at finde ud af, hvad det kommer til at koste.

Starlink skriver, at anvendelse af netværket kan sammenlignes med roaming, som vi kender det nu, men har også allerede indgået de første aftaler med teleselskaber rundt om i verden. Det er T-Mobile i USA, Rogers i Canada, Optus i Australien, One NZ i New Zealand, KDDI i Japan og Salt i Schweiz. Der er ingen EU-baserede teleselskaber på listen…måske på grund af EUs roaming-regler, der så vidt vides endnu ikke omfatter rummet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.