Forside Baggrund

Baggrund: Hvad er RCS, og hvordan adskiller det sig fra SMS og iMessage?

-
Foto: Shutterstock.com

Android og iOS bindes bedre sammen indenfor beskeder og gruppechats, når Apple får understøttelse af RCS fra næste år. Bliv klogere på RCS her.

Apple har meldt ud at de vil tilbyde RCS-understøttelse fra 2024. Beslutningen markerer en snarlig afslutning af en af de mest langvarige ‘konflikter’ mellem iOS og Android. Men hvad er RCS og hvad kommer det til at betyde at Apple understøtter det. Det ser vi nærmere på i denne artikel.

LÆS OGSÅ: Apple bøjer sig: Indfører RCS i iMessage fra 2024

Annonce:

Baggrund

Apple har historisk været lunken overfor at understøtte RSC i iMessage. Dette indtil Den Europæiske Union vedtog sin lov Digital Markets and Services Act (DMA). Den lov kræver nemlig, at såkaldte gatekeepers ikke favoriserer deres egne systemer eller begrænser tredjeparter fra at interagere inden for dem. Gatekeepers er enhver virksomhed, der opfylder specifikke økonomiske og brugsbetingelser. Ifølge loven er Apple en sådan virksomhed, og det er formentlig den direkte årsag til at de nu også vil omfavne RCS.

Hvad er SMS?

Short Message Service (SMS) er en af de mest udbredte beskedprotokoller på planeten. Den stammer tilbage fra de tidlige dage af mobilteknologi. Opfundet af teleselskabet Vodafone og første besked blev sendt tilbage i 1992.

En besked kan kun indeholde 160 tegn, så er teksten længere end det sendes flere beskeder efter hinanden, som modtager så sammenstykker til den længere tekst. SMS er kun tekst, ingen billeder, video eller lyd, og kommunikationen er envejs. Man kan f.eks. ikke se om beskeden er blevet læst. Der er heller ingen kryptering, så andre kan læse med (med det rette udstyr).

Men på trods af at SMS kan føles forældet i en æra, der domineres af mere avancerede beskedplatforme, har den en afgørende fordel: SMS-beskeder sendes gennem din operatørs mobilnetværk, hvilket betyder, at det ikke er nødvendigt med en dataforbindelse for at bruge teknologien. Det har betydet, at SMS ofte har fungeret som en backup for mere avancerede protokoller, herunder iMessage.

Hvad er MMS?

MMS står for Multimedia Messaging Service. Det er en udvidelse af SMS, som gør det muligt at sende billeder, videoer og lyd. Kræver en dataforbindelse for at sende medier. Så er man et sted uden en dataforbindelse på telefonen, så kan man hverken sende eller modtage MMS.

 

Hvad er RCS?

RCS står for Rich Communication Services, selvom det nogle gange også markedsføres som “Advanced Messaging”. Uanset hvad det kaldes, så positioneres det ofte som en næste generations erstatning for SMS og MMS. RCS giver brugerne mulighed for at drage fordel af funktioner som tidligere var forbeholdt mere avancerede beskedplatforme.

For eksempel inkluderer RCS Universal Profile understøttelse af kvittering for læsning og indikator for at der skrives i den anden ende. Der er mulighed for gruppechats og der kan sendes billeder, video og lydklip i høj opløsning. Googles implementering af RCS har også fået kryptering ‘end-to-end’, både for 1:1 chats og gruppechats.

RCS-beskeder kræver, ligesom MMS, at der er adgang til en mobildataforbindelse eller WiFi. RCS skubber derfor ikke SMS ud i kulden, da SMS fortsat er backuppen hvis der ikke er en dataforbindelse til rådighed.

RCS er ikke tænkt som en erstatning for mere avancerede beskedapps. Det er en udvidet beskedtjeneste som ikke kræver tilmelding, det skal blot understøttes af hhv. telefon og mobiloperatør. Så når Apple får RCS i iMessage, så kan det tages i brug med det samme. Det kræver dog at modtager(e) opfylder de samme krav, ellers faldes tilbage på SMS/MMS.

Hvordan passer iMessage ind i dette?

Apple har haft sin egen beskedtjeneste iMessage siden 2011. I modsætning til RCS er iMessage en proprietær beskedprotokol, der udelukkende kontrolleres af Apple og kun er tilgængelig (bortset fra nogle uofficielle omveje) på iPhone, iPad, Apple Watch og Mac.

Fra perspektivet af en iMessage-bruger kan det føles som om, Android-brugere er fanget i en svunden beskedtid – selvom sidstnævnte ikke er skyld i situationen. På grund af iMessages afhængighed af SMS/MMS til Android-kommunikation bliver mediefiler pixeleret, der er ingen læsningskvitteringer eller skriveindikatorer, og glem alt om at involvere flere iPhone- og Android-brugere i en enkelt gruppechat.

Så det at Apple kommer til at understøtte RCS i iMessage vil betyde at iOS og Android bindes langt bedre sammen i forhold til både mulighederne og kvaliteten af beskederne, og muligheder for gruppechat, kvittering for læsning og at man kan se hvis nogen skriver til en, før beskeden er afsendt.

Hvornår?

Apple har fortalt til mediet 9to5mac at de vil understøtte RSC fra næste år, men kom ikke nærmere ind på hvad tid på året de forventer at have det klar.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.