Forside * Nyheder

EU undersøger Apple, Google, Meta og Amazon for brud på DMA

-

De fire tech-giganters løsninger til overholdelse af EUs konkurrenceregler mistænkes for ikke at være tilstrækkelige og de kan stå til kæmpebøder om et års tid.

Så er det officielt. Efter forlydender om det samme har cirkuleret i månedsvis, har Europa-kommissionen nu offentliggjort, at den har sat en undersøgelse i gang af Apple, Google og Meta, der er relateret til den for nyligt iværksatte Digital Markets Act (DMA).

Annonce:

Det kan ses som et skarpt signal fra kommissionen om at EU-systemet har tænkt sig at håndhæve DMA stramt. Taget i betragtning, hvor langsomt et stort system som EU fungerer, er det nemlig relativt hurtigt, EU er gået i aktion.

DMA trådte i kraft i maj sidste år, men tech-selskaberne, der reguleres af loven, har haft siden vedtagelsen i november 2022 til at forberede sig på at overholde den. Seks selskaber (Meta, Apple, Microsoft, Alphabet/Google, Amazon og Bytedance) blev i september tildelt ’Gatekeeper’-status, hvilket betyder, at EU holder ekstra øje med dem.

Det er dog i denne forbindelse ikke nødvendigvis de særlige krav, som Gatekeeper-firmaerne skal overholde, der er problemet, men derimod de almindelige konkurrencevilkår, som DMA skal sikre.

Foreløbige tiltag er måske ikke nok

EUs topchef for tech-regulering, den tidligere leder af Det Radikale Venstre, Margrethe Vestager, skriver på X at Apple og Alphabet/Google stadig opkræver fast tilbagevendende gebyrer fra udviklere, der gerne vil sælge apps i deres app-butikker. Dette skal forstås som at EU ikke er tilfredse med de løsninger, som de to duopol-firmaer har indført for at overholde DMA-konkurrencereglerne.

Det sidste kommer dog, som EUs pressemeddelelse også forklarer, oven i en mere generel undersøgelse af de to firmaers såkaldte ”styringsregler”, der begrænser, hvor app-udviklere må styre brugerne hen i forhold til f.eks. betalingssystemer eller for at abonnere på en tjeneste. EU mistænker, at de to selskabers DMA-løsninger heller ikke på denne front overholder DMA-loven.

Både Amazon og Google er derudover også under mistanke for selv-favorisering af egne apps og tjenester, når folk søger på de to firmaers platforme. Google har tidligere fået en bødestraf for dette fra EU, men denne gang gælder det altså de skærpede regler under DMA. Apple mistænkes ligeledes for ikke at gøre det tilstrækkeligt nemt for brugere at skifte til en anden standardbrowser end Safari på firmaets enheder.

Endelig er Meta i søgelyset for deres såkaldte ”pay-or-consent”-model, der har modtaget en del kritik fra brugerorganisationer i EU. Meta forsøger med denne løsning at komme uden om GDPR-, DSA- og DMA-reglerne vedrørende dataindsamling ved at tilbyde en reklamefri løsning mod betaling. EU vil undersøge, om dette binære valg også giver brugerne mulighed for at bruge Metas tjenester uden dataindsamling, hvis de ikke betaler.

Det vil tage EUs eksperter omkring 12 måneder at færdiggøre undersøgelsen. At dømme efter, hvordan EU tidligere har delt bøder ud til f.eks. Apple, kan selskaberne stå til at skulle af med rigtig mange penge, hvis de ikke retter ind.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.