Forside * Nyheder

Apples næste chip-satsning skal drive mere AI i skyen

-
Apple sælger en rack-udgave af sin Mac Pro-computer – dog uden noget rockband-inspireret logo (Foto: Apple/Wikimedia Commons)

Projektet har angiveligt fået det lidt onkel-humoristiske navn ACDC, hvilket står for Apple Chips in Data Centers.

Apples succes med at lave sine egne chips ser nu ud til at brede sig væk fra de enheder, som Apple-fans kan købe i butikkerne. Apple vil nemlig angiveligt til selv at lave nogle af de chips, der driver serverne i firmaets datacentre, og ifølge Wall Street Journal handler det om at komme foran på point, når det gælder AI.

Da Apple i sidste uge fremlagde sit kvartalsregnskab, viste det nedgang i salget af devices, men rekord-omsætning på tjenesterne. De penge, som Apple laver på sin tjeneste-portefølje slog en rekord, der kun var få måneder gammel, for i kvartalet før var der også hidtil uset omsætning på det område.

Annonce:

De Apple-produkter, der kræver servere og datacentre omsætter altså for mere, mens der er nedgang i salget af de Apple-produkter, der har Apples egne chips ombord. Så det giver naturligvis helt og aldeles mening for Apple at dedikere noget af sin chip-produktion til de føromtalte servere.

Dertil kommer, at Apple i et stykke tid har været under pres fra sine investorer for at rubbe neglene lidt, når det gælder AI. Apple tager sig gerne tid, før de lancerer nye satsninger, som andre allerede har kastet sig ud i, men alt tyder på, at de nu går hårdt ind i AI-kapløbet.

Rock-processorer

Et sikkert tegn på dette er M4-chippen, som Apple annoncerede tirsdag som en del af i sin præsentation af den nye iPad Pro. Ud over den lidt overraskende nyhed, at M4-chippen blev præsenteret efter at dens forgænger blot havde været på markedet i et halvt år, ser chippen ud til at lægge op til en AI-satsning, som mange forventer annonceret under WWDC-konferencen i juni.

En illustration af Neural Engine-delen af M4. (Foto: Apple)

M4s Neural Engine, der er dedikeret til afvikling af AI, har 16 kerner og er den kraftigste og hurtigste, som Apple endnu har produceret. Af samme grund er der også grund til at tro på de kilder, som Wall Street Journal har talt med, der fortæller, at Apple nu vil lave sine egne AI-chips til sine datacentre.

Ifølge kilderne har projektet været i gang i flere år, men er blevet boostet og re-fokuseret på AI for nylig, netop for at give Apple rygvind i AI-kapløbet fra starten. Projektet har angiveligt navnet ACDC (Apple Chips in Data Centers), hvilket er helt i tråd med de musikglade, ældre Generation X-chefer der er i toppen af Apple for tiden (det er næppe blot jævnspænding og vekselspænding, der fyrer op under onkelhumoren i Apples topledelse…)

AI-drift fremfor træning

De nye chips skal ifølge kilderne laves af Apples vanlige chippartner, TSMC. At de har til formål at understøtte AI-teknologi i Apples tjeneste-portefølje kan ses på, at de nye chips angiveligt bliver fokuseret på at udføre inferens-opgaver og ikke træning af algoritmer. NVIDIA sidder tungt på markedet for chips, der faciliterer træningsdelen af machine learning-processen, så det vil Apple åbenbart ikke rodes ud i.

I stedet skal de nye chips være dedikerede til at drive de modeller, der kommer ud af træningsfasen og som laver forudsigelser baseret på ny-inputtede data. Det er disse forudsigelser, som almindelige brugere interagerer med – for eksempel når en chatbot laver et sandsynlighedsberegnet gæt på, hvad det er du mener, når du skriver noget bestemt.

De inferens-dedikerede chips skal altså sikre, at der er nok ydelse i datacentrene til at Apples tjenester kan integrere AI i skyen på en måde, der er hurtig og produktiv for brugerne. De nye chips (der altså hverken er bekræftet af Apple eller er sat i forbindelse med en ventet lanceringsdato) booster altså både Apples voksende tjeneste-udbud, Apple Silicon-divisionen og Apples generelle AI-satsning på én gang.

Apple laver allerede en rackversion af sin Mac Pro-computer til serverbrug, men den drives af en almindelig M2 Ultra-SoC.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.