Forside * Featured

Nu begynder Microsofts PC-modangreb

-
Surface Laptop 6 (Foto: Microsoft)

Med nye Surface’er, Snapdragon-chips og AI som spydspidser sætter Microsoft nu ind overfor Apples dominans på ARM-baserede computere

Der hersker meget lidt tvivl om at Apples beslutning om at sætte sine egne, ARM-baserede chipsæt i sine Mac-computere har været en kolossal succes for firmaet. Lige efter lanceringen af M1 i november 2020 udgjorde ARM-baserede CPU’er kun 2% af markedet for nye laptops, men i 2022 var det allerede steget til 12%, og i nåede helt op på 14% af markedet, før det faldt lidt igen i slutningen af sidste år.

Nogle vil måske indvende, at Apples markedsandel på laptops og stationære computere længe har ligget deromkring, og at ARMs markedsandel blot svarer til Mac-brugernes overgang til Apple Silicon.

Annonce:

Men hvis man kigger på globale operativsystem-statistikker er billedet ret overbevisende. For 10 år siden var 8,85% af alle operativsystemer i brug OSX/MacOS, og 89,27% var Windows. I sidste måned var fordelingen 14,7% MacOS og 73,5% Windows. I juni sidste år var Windows helt nede på 62% mod 21% for MacOS.

Windows er altså stadig suverænt nummer ét, når det gælder det foretrukne operativsystem, men Apple og MacOS har udgjort en større og større trussel mod denne dominans henover de sidste 10 år, og Apple Silicon-strategien har især været medvirkende til dette.

AI-stifinder i Windows

Microsoft er dog helt klar over at de er nødt til at gøre noget ekstra for at bibeholde Windows’ dominans, og at fremtiden ligger i ARM-arkitekturen. Derfor forbereder Microsoft nu et modangreb, der skal sætte fart i overgangen til ARM på PC-platformen. Og mandag amerikansk tid får vi mere at vide om, hvad modangrebet kommer til at bestå i.

Tendensen over 10 år er tydelig – Apple æder sig ind på Microsofts Windows-dominans. Og det gør Microsoft nu noget ved. (Foto: Statcounter)

Kilder, der har talt med bl.a. The Verge og Windows Central fortæller, at Build-udviklerkonferencen, der begynder tirsdag, bliver fokuseret på AI – akkurat som Googles I/O-konference var det i sidste uge. Microsoft har som bekendt investeret kæmpe milliardbeløb i OpenAI og integrationen af sidstnævntes AI-modeller i sine produkter under navnet Copilot.

Udover Copilot får gode, gamle Stifinder, også kendt som File Explorer, en AI-indsprøjtning. AI Explorer skulle være en ny form for søgebaseret interface til navigering af filer og funktioner i Windows, hvor man kan bruge sit naturlige sprog. Denne, og de mange andre og dybere AI-integrationer i Windows kræver dog dedikeret computerkraft, hvis maskinen ikke hele tiden skal kommunikere med skyen, hvilket kan forsinke en del processer.

Det er i denne forbindelse, Microsoft mandag vil annoncere en række nye tiltag, der har et ARM-baseret chipsæt i centrum. Og ikke et hvilket som helst chipsæt. Det mangeårige ”Wintel”-samarbejde er nemlig sendt på pension, og Microsoft kigger nu længere sydpå i Californien efter sin nye processor-partner. Det er Qualcomm i San Diego, som vi bedst kender fra firmaets Snapdragon-mobilprocessorer.

”Snapdragon Inside”

Mandag bliver med andre ord også dagen, hvor Qualcomm for alvor gør sit indtog på computermarkedet med Snapdragon X Elite-chipsættet. Da dette blev præsenteret i oktober sidste år, sagde Qualcomm, at CPU’en ombord er dobbelt så hurtig som Intels 13.-generations i7-processorer, men bruger 68% mindre strøm.  Ifølge Nanoreview.net svarer chippen nogenlunde til Apples M3-chip.

(Foto: Qualcomm)

Det får betydning for Microsofts Surface-serie, som for nylig fik et par opgraderinger, men kun til erhvervsmarkedet. Forbruger-nyhederne på Surface kommer angiveligt mandag, hvor Microsoft forventes at præsentere nye versioner af Surface Laptop 6 i både 13” og 15”, som har Snapdragon X Elite ombord i stedet for Intel-chips.

De nye Surface Laptop-modeller skulle også have et bedre udvalg af porte, tyndere kanter på skærmen og en større trackpad. Det forventes også, at Microsoft præsenterer en forbrugerversion af Surface Pro 10-tablet’en, der også er baseret på Snapdragon X Elite. Et nyt Type-cover til Surface Pro 10 skulle have en dedikeret Copilot-knap ombord og Elite X-chipsættet ombord har angiveligt en større NPU til AI-opgaver end tidligere udgaver.

Med disse hardware-nyheder vil Microsoft formentlig vise de store PC-producenter som Lenovo, HP, Dell, ASUS og Acer, hvordan en laptop kan skrues sammen med Windows 11 ARM og Snapdragon X Elite. Flere af dem, og også Samsung, forventes at annoncere Snapdragon-baserede PC’er i løbet af ugen.

Med andre ord kan PC-markedet snildt ændre sig markant over de næstkommende år.

 

Se også

Nye Surface Laptops er Copilot+ PC’er med ARM og 22 timers batterilevetid

Nu kommer Surface Pro som Copilot+ tablet og med OLED

Nu vælter det ind med Snapdragon X Copilot+ Windows PC’ere – Acer og Asus er blandt de første

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.