Forside Tests

Anmeldelse af Pioneer DVR-5100


Forord

Så kom Pioneer DVR-5100H endelig. Efter at have været annonceret som kommende Pioneer model siden engang i foråret, og efter at have været på salgslister i måneder, så var det naturligvis med en blanding af længsel og stor nysgerrighed da den så endelig kom på gaden.

Ville forventningerne mon være for høje?

Der er mange gode grunde til at købe en harddisk-recorder. Men to af de rigtigt gode grunde må være:


 • Den er altid klar til optagelse, hvis man da ellers husker at rydde lidt op engang imellem.


 • Man kan tidsforskyde, optage en udsendelse mens man afspiller en anden tidligere optagelse. Eller man kan afspille den samme udsendelse som man optager, blot forskudt i tid.
Sidstnævnte kan en del af DVD-recorderne på markedet også gøre, men på en harddisk-optager øges mulighederne aligevel væsentligt. På en DVD-optager kan man kun i ringe grad vælge imellem en masse andre tidligere optagelser, mens man optager, for skrivbare DVD-diske har kun meget begrænset plads. På en DVD-optager vil man kunne køre tidsforskydning i et par timer i alt, indtil disken er fuld. På en harddisk-optager ville det ikke være noget problem at køre en hel aften med eksempelvis TV2 tidsforskudt 10 min. Altså så man hele aftenen igennem var 10 min. bagefter alle dem der sad og så TV2 direkte.

I forhold til en ren harddisk-optager eller en ren DVD-optager, så får man med en kombineret DVD og harddisk-optager som denne, yderligere fordele af forbedret mulighed for redigering og kopiering. Man kan kopiere en DVD disk. Man kan lægge ferieoptagelserne ind på harddisken, redigere i det, og lægge resultatet tilbage på DVD.


 

Udpakning

Papkassen indeholder:

Apparat
Fjernbetjening
Strømkabel
Antennekabel
Kopi-kabel
Manualer (7 sprog incl.dansk)

Den nysgerrige mis hedder Luna,
og hun følger ikke med! 🙂

Da jeg tog apparatet ud af papkassen, så var mit første indtryk: En flot lille lækker sag. Jeg syntes faktisk det kan være svært, med alle de modelbilleder man bliver præsenteret for før udgivelsen, at danne sig et præcist billede af “look & feel” på et apparat. For denne model vil jeg næsten driste mig til at sige, den er meget kønnere i virkeligheden end på billeder!

Lille, rap og lidt fræk. Den er mere slimline, altså lavere, i virkeligheden end på billederne. Den har en flot front, med det metal-look som der bør være på sådan en model. Når man tænder for den første gang, så kommer der en svag summen mens den aflange blå “on-lampe” i midten af fronten på en diskret men overbevisende måde giver følelsen af at her er noget “high-tech”.


Bag på finder man 2x scart stik. AV, S-Video & antenne ind/ud. Digital optisk audio ud.

I højre side bagpå finder man årsagen til at apparatet summer når man tænder for det. Der sidder en lille blæser/fan, for køling af elektronikken indeni. Jeg kan ligeså godt svare med det samme, ja den kan høres. Der er dog blæserregulering på, så nogle gange høres den næsten ikke. Men i en stue, når filmen på TV’et går ind i en af de mere stille passager, så hører man apparatets summen. Ikke højlydt som en typisk PC, men aligevel hørbart i en stue.

Hvad papkassen ikke indeholdt: Hvor var de to tomme diske, henholdsvis en 4x DVD-R og en 2x DVD-RW !? Blot så man havde lidt at teste med. Det virker lidt som at købe en dyr ny bil, og så mangler der reservehjul og sprinklervæske. Scart-kabel var der heller ikke noget af. Ok, sidstnævnte kan man måske forsvare. Men stadig et minus til Pioneer for at sælge en topmodel med et skrabet tilbehør.Ibrugtagning


“Setup” – Apparatet byder venligt velkommen.

Sprogvalg, landevalg, automatisk kanalindstilling, automatisk eller manuel indstilling af ur. De indledende indstillinger tager ikke mange minutter, og overstås både nemt og smertefrit.


Med fjernbetjeningens midterste sektion styres de fleste funktioner (se billede). Der er nogle menu og navigeringsknapper øverst, i midten styres afspilningen og nederst forskellige knapper der benyttes i forbindelse med optagelser.

Da apparatet både kan optage og afspille samtidig, er der 2 stop-knapper. En stopper afspilning, og en anden optagelse.

Lige over REC sidder knapperne til styring af timeshift, eller chase play som Pioneer kalder det. Ved siden af Stop REC sidder REC Mode som vælge optage kvalitet.


Øverst på fjernbetjeningen sidder to store knapper, hvor der vælges om det er HDD eller DVD recorderen der styres.

Fjernbetjeningen er desværre meget retningsbestemt. Man skal pege direkte på recorderen, for at være sikker på at den fanger fjernbetjeningens signaler.Optagelse

Det er meget nemt at komme igang med Pioneer DVR-5100H. Vælg tv-kanal, og tryk på REC, og optagelsen starter med det samme. Når man trykker STOP REC, så stopper udsendelsen – også med det samme – og man ser igen den valgte tv-kanal direkte. Bortset fra den specielle stop-knap til optagelser, så er dette præcis som videomaskiner har fungeret i årevis.


Efter endt optagelse, tryk Disc Navigator på remoten.

Her vises en fuldskærms menu med de enkelte sekvenser – de enkelte clip – som recorderen optog.

I eksemplet til venstre er der optaget 2 clip.

Vælg play i menuen. Nu kan markøren (den gule ramme) flyttes henover de enkelte clip. Det klip der er markeret står og afspiller i vinduet, med både billede og lyd, som en ekstra hjælp til at genfinde det rette clip hurtigt.

Pioneer DVR-5100H har fem optage kvaliteter.

 • FINE er den højeste kvalitet.
  Denne kvalitetet kunne eksempelvis bruges til egne kameraoptagelser, storfilm, koncertoptagelsen som skal ud på DVD bagefter. Eller til andre optagelser hvor bedst mulig kvalitet ønskes. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 17 timer i alt på harddisken (1 time på DVD).


 • SP Standard Play
  Denne kvalitet vil de fleste nok finde tilstrækkelig til daglige optagelser af programmer, serier og film, som ses senere og slettes igen. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 34 timer i alt på harddisken (2 timer på DVD).


 • LP Long Play
  Denne kvalitet vil nogle måske finde for dårlig, mens andre vil finde den ganske brugbar. Niveauet her er synligt dårligere end SP. Omvendt, er man bortrejst, og gerne vil optage en hel masse imens, så kan denne være ganske fin. Men det er en kvalitet der deler vandene, for og imod. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 68 timer i alt på harddisken (4 timer på DVD).


 • EP Extended Play
  Denne kvalitet vil de fleste nok finde uegnet til daglig brug. Hvis man ser fjernsyn på en lille 14″ så måske, men man investerer nok ikke i en Pioneer DVR-5100H for at bruge den på et 14″ TV. Men der kan måske findes anvendelsesmuligheder for denne kvalitet. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 102 timer i alt på harddisken (6 timer på DVD).


 • Manual Manuel optage kvalitet
  Den femte kvalitet er din helt egen. Her kan du indstille præcis den kvalitet som du syntes bedst om, i 32 steps fra FINE ned til EP. Denne vil være guld værd, når optagelsen på 2 timer og 15 minutter lige skal pakkes ned på en DVD. Her måtte man tidligere vælge en 3 eller 4 timers kvalitet. Jeg kunne også forestille mig denne kvalitet måske gik hen og blev den foretrukne, når man efter nogen tids brug har dannet sig et indtryk af hvilken kvalitet der egner sig bedst til daglig brug.

Som standard er den manuelle kvalitet ikke aktiveret, dette gøres under “Recording” i setup-menuen.

Her indstilles også kvaliteten (se billede) og der er mulighed for preview imens.
Medier

Pioneer DVR-5100H understøtter to DVD formater, det genskrivelige DVD-RW og “engangsformatet” DVD-R. DVD-RW medier er prisvenlige. Selve formatet er DVD-Video kompatibelt, og diske optaget i dette format (i videomode) kan afspilles i ca. 75% af alle DVD-afspillere. DVD-RW diske kan genbruges 1000 gange.

De gode redigeringsmuligheder med DVD-RW fås først når man bruger “VR mode” til optagelserne, men så er det til gengæld ikke mulige at dele optagelserne med andre. Da almindelige DVD-optagere normalt ikke kan afspille DVD-RW optaget i “VR Mode”. Pioneer understøtter de nye DVD-RW 2x hastighed, som tillader timeshift ligesom DVD-RAM.

Det andet understøttede format, DVD-R, kan kun skrives en gang. Men sålænge disken ikke er færdiggjort (finalized) så kan nye optagelser tilføjes, og ganske få redigeringer (som f.eks. at give de enkelte clip titler) er mulig. Der understøttes DVD-R i 4x hastighed, hvilket giver mulighed for en ganske hurtig kopiering fra harddisk til DVD.

Apparatet finder selv ud af hvilket disk type man fodrer den med, og hvilken hastighed denne kan brændes med. Der en en disc history funktion, som er en slags log over alle indspilninger/overspilninger til DVD. Hvis man navngiver sine diske efter denne, kan den bruges til at finde ud af hvad der er indspillet hvor, og hvor meget plads der er tilbage på hver disk.Tidsforskydning

Pioneers tidsforskydning hedder Chase Play. Den giver mulighed for at se en tidligere indspilning, mens der optages en ny. Den del af en igangværende indspilning som allerede er indspillet, betragtes også som en tidligere indspilning. Vælger man tidsforskydning på en igangværende indspilning, så vil man kunne se udsendelsen forskudt i tid. Startes optagelse kl. 20, og Chase Play på den optagelse kl. 20:15, så kan udsendelsen ses fra start til slut blot 15 min. forskudt i tid.

Selvom denne funktion godt kunne være endnu bedre udført, rent betjeningsmæssigt, så er Chase Play aligevel en af de meget gode grunde til at overveje et køb. Men pas på, den er stærkt vanedannende.


Når en optagelse er igang, kan man trykke på PLAY, så startes en afspilning forfra af det clip man indspiller.
Man kan også benytte de specielle “chase selection” knapper. Trykkes next, hopper den til afspilning af næste clip, og prev er det modsatte. Knappen “Disc Navigator”, der viser en oversigt over alle clip, på harddisken kan også benyttes under “chase play”.

Når man har valgt et clip med chase play, og det aligevel ikke var det rigtige, så kan man blot trykke chase play knapperne igen og vælge et nyt klip. Man afbryder chase play igen med stop, og recorderen hopper tilbage til optagelsen og viser igen det direkte signal. Skulle man blot checke hvor langt optagelsen var nået, eller fortrød man, kan man trykke play og chase play afspilningen genoptages der hvor den slap.

Pioneer har ikke indbygget nogen direkte funktion til at pause tv-udsendelser. Den savnes. Når det ringer på døren, eller telefonen ringer, burde der have været en knap til at pause tv-udsendelsen, altså en hurtig mulighed for at bringe apparatet i optagelse og senere – når man var klar til at fortsætte – starte chase play på præcis den optagelse. Det er som sådan teknisk muligt at opnå samme funktionalitet, man skal bare trykke på mange flere knapper for at vælge tv-kanal, starte optagelse, vælge chase play og i listen vælge det sidst indspillede clip. Sådan en funktion bør være let tilgængelig, og hurtig at bruge, for telefonen/dørklokken ringer jo.Kopiering


Kopiering fra harddisk til DVD eller omvendt er nemt og ligetil. Et tryk på remoten “one touch copy” bringer en kopi-menu frem.


Menuen for kopiering vil øverst vise kilde og nederst destination. Når HDD recorderen er aktiv, så vil “one touch copy” bringe menuen for kopiering HDD til DVD frem.

Er det istedet DVD recorderen som er aktiv, vises menuen for DVD til HDD kopiering.

Kopiering foregår ved at man i øverste ramme, kilden, vælger de clips som skal kopieres. De små clip bladres igennem. Når markæren står på et clip, så spiller det med både billede og lyd. De valgte clip ender nede i nederste ramme. Nederste ramme viser både de clip som allerede er på destinationen, og de clip som er tilføjet og klar til kopiering. Kopi funktionen er nem at bruge.

Når alle videoclip er samlet, vælges “next” i menuen og der skal foretages valg for kopi metode. Den valgte metode bestemmer hvilken kvaliten kopien får. Her kan vælges “high speed copy” (standard), tilpasset kopi (hvor kvaliteten automatisk tilpasses den plads der er til rådighed på den disk som der kopieres til) samt de fire almindelige optage kvaliteter (FINE, SP, LP og EP).

High speed copy er at foretrække, da den kan foregå i baggrunden. Dvs. at recorderen kan optage og lave chase play, mens der foregår en kopiering fra f.eks. HDD til DVD i baggrunden. DVD disken behøver iøvrigt ikke være 2x eller 4x speed for at high speed copy kan bruges, kopieringen tager blot lidt længere tid jo langsommere hastighed destinationsdisken kan brændes med.

Desværre kan man ikke skifte menu, imellem “HDD til DVD kopiering” og “DVD til HDD kopiering” mens menuen er fremme. Havde man valgt den “forkerte” recorder, før tryk på “one touch copy”, så kan man ikke bare skifte over til den anden “rigtige” recorder ved at trykke enten HDD eller DVD på remoten. Man må først ud af menuen, vælge den ønskede recorder (HDD eller DVD) og så ind i menuen igen med “one touch copy”. En lille detalje som formentlig vil genere i dagligdagen.Afspilning af andre formater

Pioneer DVR-5100H understøtter også andre formater end DVD Video. Der er Video CD (VCD) og Super Video CD (SVCD) (ikke afprøvet), og så er der forskellige former for musik. Både den almindelige musik CD, men også MP3 og WMA (Windows Media Audio). De to sidstnævnte betyder, at f.eks. musik filer af typen MP3 kan brændes ud på en CD på en computer og afspilles i Pioneer DVR-5100H. Dette virker upåklageligt. Læg en blanding af musikfiler på en CD, og ind i Pioneeren med den. Tryk Play, og numrene spiller. Tryk “disc navigation” og en liste over foldere og numre vises. Her kan andre numre vælges. Tryk “home menu” (system menu), vælg “Play mode” og bestem rækkefølge eller lav din egen playliste. Der er desværre ikke nogen mulighed for at lægge numrende over på harddisken.


Fotoalbummet kan være CD’er på hylden istedet. Læg fotos (JPEG billeder) på en CD, og afspil dem som et slideshow.

Der er ikke mange muligheder for variation, og man kan ikke kopiere billederne over på harddisk. Men en nem og enkelt måde at vise feriebilleder for tante Anna.Evaluering

Som nævnt i indledningen, så er design og finish som man må forvente af et apparat som dette. Faktisk overrasker den positivt i forhold til tidligere udsendte billeder. Første indtryk er derfor meget positivt.

Når der er kommet strøm på apparatet, og tv-kanalerne er indstillet, så vil nogle brugere nok møde en skuffelse. Billedet igennem apparatets tuner er en del dårligere end samme tv-kanal set direkte på TV’et. Pioneer har valgt at lade apparatet være WYSIWYG (What You See Is What You Get), og det betyder at tuneren viser billedet i den kvalitet som det optages. Man kan dog justere lidt på kvaliteten i setup-menuen, bl.a. give det lidt flere detaljer (detail). Men kvaliteten af apparatets tuner vil nok afholde mange fra at bruge den som tuner til en projektor eller plasmaskærm.

Med hensyn til billede igennem tuneren, så har apparatet dog en smart knap. Ved tryk på TV/DVD knappen, så skifter fjernsynet imellem TV og DVD. Signaleringen foregår ved at tænde/slukke et signal i scart-stikket, så det burde virke på de fleste TV apparater. Apparatet har også scart-loop, muligheden for at sende apparatet der er tilsluttet scart-2 igennem til TV’et (også S-video + RGB). Desværre virker denne kun når apparatet er i optagelse eller i standby, og funktionen kan kun betjenes fra fronten af apparatet (ikke fra remoten).

Billedkvaliteten på optagelserne er som forventet. Sammenlignet med et direkte tv-billede mangler der detaljer. Men isoleret set, så er kvaliteten god. Meget bedre end VHS. Om det er bedre end end god SVHS? Formentlig ikke, det er ikke noget som et godt analogt signal. Men kvaliteten er som disse digitale recordere nu engang er, og denne model er bestemt i den bedre ende af DVD-optagerne. Flertallet af køberne vil juble, mens få entusiaster formentlig vil begræde kvaliteten. Men den digitale udvikling står næppe til at stoppe.

Den har nogle forskellige andre skønhedsfejl, som beskrevet undervejs i artiklen, men ikke noget der ødelægger det samlede billede. Man skal dog vænne sig til en svag summen fra apparatets blæser. Den kan høres ind imellem.

Og så er der alle fordelene. Altid klar til brug, god plads til optagelser. Starter og stopper med det samme. Tidsforskydning, det såkaldte chase play. High speed kopiering til/fra DVD. Understøttelser for mange forskellige afspille formater osv. Den har TBC – Time Base Corrector – for bedre optagelse af ustabile signaler. F.eks. vil den være bedre til at optage fra en VHS end apparater uden TBC. Og så kan den bruge de prisvenlige genskrivelige DVD-RW diske, og ikke mindst de meget hurtige DVD-R. Kopiering fra harddisk til 4x DVD-R går som en leg.

Og sidst men ikke mindst, så er den nem at bruge.Konklusion

Den digitale videomaskine holder virkelig sit indtog i hjemmene, med denne kombinerede HDD & DVD recorder fra Pioneer. Der åbner sig en helt ny verden af muligheder. Når den først står der, så tror jeg ikke du ønsker slippe den igen. Den er stærkt vanedannende.

Og nej, forventningerne var ikke for høje.

Bedømmelse5,0 Design og finish
3,5 Støj
4,0 Betjening
4,0 Kvalitet
4,5 Fleksibilitet
5,0 Pris


Følgende nåede ikke med i denne anmeldelse: Redigeringsmuligheder, præcis hvad kan den og hvad kan den ikke. DV in/out, specielt DV-out som Pioneer er ene om at lave. Hvordan afspiller den DVD+R/+RW. Der er dog ingen forventning om at dette vil rykke i den samlede vurdering, det er mere et spørgsmål om at få det beskrevet for helhedens skyld. Disse ting tilføjes på et senere tidspunkt.

Kommentarer er velkomne i forummet for HDD recordere

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.