Forside Baggrund

Copydan: Afgifter på smartphones skal dække privatkopiering

-
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Copydan: Kunstnere og producenter har krav på kompensation, når deres værker kopieres til privat brug, og ønsker afgifter på smartphones mm.

Herhjemme er det lovligt at kopiere musik og film, uden at have en aftale med rettighedshaverne, når det er til privat brug.

Som kompensation for det modtager rettighedshaverne et vederlag i forbindelse med salg af løse blanke medier som fx brændbare CD’er og USB-sticks.

Loven omkring hvilke lagermedier der udløser et vederlag er dog ikke up-to-date, men en frisk dom fra landsretten imellem Nokia og Copydan KulturPlus gik Nokia imod. De blev dømt til at betale afgift for et tidligere salg af hukommelseskort til mobiltelefoner.

 

Ser gerne afgift på indbygget hukommelse

Denne dom ser de hos Copydan som et skridt mod at der også betales for den frie hukommelse som en smartphone sælges med.

“Sagen åbner op for, at der også bliver set på det faktum, at mere og mere kopiering i dagens Danmark foregår på indbyggede medier, uden at være dækket af en kompensationsordning”, lyder det fra Jacob Graff Hedebrink, administrerende direktør for Copydan KulturPlus.

Et område der understøttes af EU-domstolens udtalelser under retssagen, hvor EU-juristerne mener at den danske blankmedieordning er i strid med EU-retten, når det handler om privatkopiering på medier der er undtaget i dag, eksempelvis smartphones.

 

Nye regler ønskes

“Vi ved, at en stadig større del af privatkopiering sker på indbyggede medier, der ikke er omfattet af den danske blankmedieordning. Derfor er det på tide, at den danske ordning bliver moderniseret, så den passer til brugeradfærden i Danmark og den teknologiske virkelighed”, fortæller Jacob Graff Hedebrink og fortsætter:

“Det giver ikke mening, at man skal betale en kompensation for et hukommelseskort, men ikke for en ekstern harddisk, når der kan kopieres på begge medier. Den tabte indtægt for en musiker er den samme, uafhængigt af om hendes musik kopieres på en MP3-afspiller eller en CD”.

Ifølge Copydan så arbejder Kulturministeriet på en revision af blankmedieordningen, så den bringes i overensstemmelse med EU-retten.

Resultatet af det kan betyde flere afgifter på den elektronik vi forbruger i fremtiden, i det omfang at der er mulighed for at lagre eksempelvis musik og film på det.

Det kan også lægge afgifter på produkter som medieafspillere, eksempelvis Apple TV samt Smart TV.

 

Annonce